Θεσσαλονίκη

Η μετά τον Μπουτάρη εποχή

Μετά την αποχώρηση Μπουτάρη από τη διεκδίκηση του Δήμου και την ανακοίνωση του Νίκου Ταχιάου, με τη στήριξη της ΝΔ, το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως θα στηρίξει τον ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο για τη διεκδίκηση της δημαρχίας. Μετά τις γιορτές θα ανοίξει τα χαρτιά της η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή για το αν θα είναι υποψήφια με το Κίνημα Αλλαγής. Στάση αναμονής κρατά και ο ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπο που θα στηρίξει, κι αν αυτό θα είναι η Κατερίνα Νοτοπούλου. Την υποψηφιότητά του έχει ήδη ανακοινώσει ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, καθώς και ο προερχόμενος από τη ΝΔ, δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Τον δήμο προτίθεται να διεκδικήσει και το πολιτικό δίδυμο Σπύρος Βούγιας και Νίκος Νυφούδης, με τις ανακοινώσεις για τον συνδυασμό να αναμένονται.

Μακρακώμη

Τα πρώτα τρία ονόματα

Στον Δήμο της Μακρακώμης των 19.213 κατοίκων, βάσει της απογραφής του 2011, ήδη οι πρώτες υποψηφιότητες έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Εκτός από τον νυν δήμαρχο Ευθύμιο Παπαευθυμίου, τον δήμο θα διεκδικήσουν ο νυν δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Παναγιώτης Κοντογιώργος, ενώ ακούγεται έντονα πως ο Κωνσταντίνος Καραγιάννης, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή, σκέφτεται σοβαρά να είναι υποψήφιος για τον δήμο.

Λιβαδειά

Εν αναμονή… υποψηφίων

Σιγήν ιχθύος τηρούν οι υποψήφιοι στην πόλη της Λιβαδειάς, αφού μέχρι στιγμής ελάχιστα είναι γνωστά για τον αριθμό των υποψηφιοτήτων. Το μόνο σίγουρο είναι πως η νυν δήμαρχος Γιώτα Πούλου θα διεκδικήσει για δεύτερη φορά τη δημαρχία, και πάλι με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να επιβεβαιωθεί εάν τελικά θα είναι υποψήφιος και στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ζιώγας.

Σαντορίνη

Πολλοί μνηστήρες για το νησί

Φαίνεται πως στο νησί των Κυκλάδων έχουν αρχίσει να οριστικοποιούνται οι υποψηφιότητες. Ο σημερινός δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος  πρόκειται να αντιμετωπίσει στις 25 Μαΐου τον πρώην δήμαρχο Αγγελο Ρούσσο αλλά και, όπως όλα δείχνουν, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αντώνη Σιγάλα, αλλά και τον νυν δημοτικό σύμβουλο και επί σειρά ετών πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης, Μανώλη Ορφανό. Το «παρών» στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως φαίνεται, θα δώσει και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μαρία Αργυρού.

Κομοτηνή

Μάχη χωρίς τον νυν δήμαρχο

Ανακατεύεται η… προεκλογική τράπουλα μετά την απόφαση του νυν δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη να μη διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία. Ετσι, τα ηνία της δημοτικής παράταξης Κοινωνία Πολιτών ανέλαβε ως επικεφαλής ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ του Δήμου Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης. Τη δημαρχία διεκδικεί επίσης ο Αντώνης Γραβάνης, ενώ επιστρέφει στα αυτοδιοικητικά ο πρώην δήμαρχος της πόλης Τάσος Βαβατσικλής.

Πέραμα

Τρεις δήμαρχοι στην κούρσα

Δύο πρώην δήμαρχοι μπαίνουν στην κούρσα της διεκδίκησης του Δήμου Περάματος. Ο Γιάννης Λαγουδάκος, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος για μία θητεία το 2006 και ο Παντελής Ζουμπούλης, πρώην δήμαρχος 2010-2014, προερχόμενος από τη ΝΔ, πρόκειται να αντιμετωπίσουν σε περίπου ένα εξάμηνο τον νυν δήμαρχο Περάματος, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Λαγουδάκη . Την πρόθεσή τους να αναλάβουν τα ηνία του δήμου έχουν εκδηλώσει ο Γιώργος Παρασκευόπουλος και ο Θεόδωρος Τερζής. Ο εκπαιδευτικός Βασίλης Βατίστας φαίνεται ότι προωθείται ως υποψήφιος του ΚΚΕ.

Κορδελιό – Εύοσμος

Οι σίγουροι και οι πιθανοί

Τα… προεκλογικά όργανα έχουν αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Παρά ταύτα, η… μπίλια με τα ονόματα των υποψηφίων δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί. Σίγουρες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του νυν δημάρχου Πέτρου Σούλα αλλά και του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Καμαρινού. Την ίδια στιγμή, όπως όλα δείχνουν, τον δήμο θα διεκδικήσουν και ο δικηγόρος Γιώργος Χατζηβρέττας αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Γιαννακόπουλος. Πάντως, ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ο πρώην δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ποιους στηρίζουν τα κόμματα

Η προεκλογική μάχη για την Περιφέρεια των νησιών του Ιονίου φαίνεται πως έχει ξεκινήσει. Ηδη τα πρώτα ονόματα έχουν εδώ και καιρό «κλειδώσει». Ετσι, απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθεί η πρώην ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, η οποία έχει ήδη λάβει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώην δήμαρχος Κορισσίων, Βασίλης Χειμαριώτης, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι ο εκλεκτός του Κινήματος Αλλαγής στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Κερατσίνι – Δραπετσώνα

6+1 τρέχουν για τον δήμο

Τον νυν δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, ο οποίος θα διεκδικήσει και πάλι τον δήμο με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, θα αντιμετωπίσουν, όπως όλα δείχνουν, ο γιατρός Γιώργος Τσιρίδης, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο επίσης γιατρός Λευτέρης Φωτίου. Τις υποψηφιότητές τους έχουν ανακοινώσει η Ελένη Δαβιώτη αλλά και ο Παναγιώτης Διαλινάκης. Το ΚΚΕ πιθανότατα θα στηρίξει στον Γιώργο Καλαμαρά, ενώ φήμες λένε πως πολύ κοντά στη διεκδίκηση του δήμου είναι ο δικηγόρος και πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παντελή Καμάς.

Αθήνα

Παύλος Γερουλάνος, υποψήφιος δήμαρχος

«Την ώρα που βάλλεται η δημοκρατία σε όλον τον κόσμο, το λίκνο της δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια. Ο δήμος μας αλλά κι εμείς οι Αθηναίοι θα πρέπει να κάνουμε την πόλη και την κοινωνία μας παράδειγμα δημοκρατίας που σέβεται τον πολίτη».