Βρέθηκαν σχεδόν επί δύο ώρες ο ένας δίπλα στον άλλο, συμφώνησαν στην ανάγκη για μια νέα μεταρρυθμιστική πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, αλλά παράλληλα φρόντισαν να κρατήσουν και αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους. Αναφέρομαι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη που παρουσίασαν χθες στο Μεταξουργείο το βιβλίο («Μεταρρυθμίσεων ανάβασις») του Κωστή Χατζηδάκη. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό, αλλά είδηση περί συνεργασίας δεν βγήκε. Ο Μητσοτάκης, είναι αλήθεια, προσπάθησε να εκμαιεύσει με στίχους μια υπόσχεση από τον Θεοδωράκη, αλλά το επόμενο βήμα από την πλευρά του επικεφαλής του Ποταμιού, τουλάχιστον χθες, δεν έγινε. «Ολοι θα πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι στο κεντρικό διακύβευμα των εκλογών και ο καθένας ξεχωριστά θα πρέπει να ακούσει τους στίχους του Σαββόπουλου “με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει…”» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Λίγο πριν από το τέλος της εκδήλωσης επεσήμανε χαριτολογώντας ότι ο Θεοδωράκης για «λόγους ισορροπίας» φόρεσε μπλε κορδόνια και κόκκινες κάλτσες! «Θα ήθελα μετά τις εκλογές το κόκκινο στις κάλτσες να περιοριστεί…» ήταν μια ακόμη προσπάθεια προσέγγισης – σχεδόν πρόσκληση – από την πλευρά του. Ο Θεοδωράκης τα προσπέρασε όλα αυτά, στρέφοντας το βλέμμα στο ακροατήριο: «Και ο Στέφανος Μάνος φοράει κόκκινη γραβάτα!..» είπε – και τουλάχιστον για χθες ξεμπέρδεψε.

Αποστάσεις

Στην πραγματικότητα, Μητσοτάκης και Θεοδωράκης δεν βρέθηκαν χθες πιο κοντά ούτε στο Σκοπιανό, παρά τις αμφίσημες τοποθετήσεις από τη Σεβαστουπόλεως. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι δεν αλλάζει άποψη – «πρέπει να υπάρξει λύση στο πρόβλημα, όμως από την άλλη δεν στερούμαστε του δικαιώματος να κρίνουμε δηλώσεις που προσβάλλουν τους Μακεδόνες μας. Περιμένουμε τα τελικά κείμενα και θα τα πούμε στη Βουλή…».

Προσφυγές

Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν εκ νέου οργανώσεις και σωματεία που αντιτίθενται στη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή τη φορά ζητούν την ακύρωση της συγκρότησης κοινής επιτροπής που θα εργαστεί για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα βιβλία Ιστορίας Ελλάδας και Σκοπίων. Συγκεκριμένα στο ΣτΕ προσέφυγαν η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία, η Παμμακεδονική Ενωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος – Αυστραλίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δήμου Μουρικίου (βρίσκεται βορειοδυτικά του Δήμου Κοζάνης και συνορεύει με την Πτολεμαΐδα) και ένας γονέας δύο ανήλικων παιδιών που φοιτούν σε Δημοτικό και Γυμνάσιο. Οπως λένε υπάρχει κίνδυνος μεταβολής και προσβολής των στοιχείων της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για τη Θεσσαλονίκη

Χθες σας είπα για τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Κώστα Καραμανλή. Σήμερα θα επανέλθω στον πρώην πρωθυπουργό αφού το πρωί της Δευτέρας πέρασε την πόρτα του πολιτικού του γραφείου στην Παναγή Κυριακού ο υποψήφιος δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη με τη ΝΔ Νίκος Ταχιάος. Τα είπαν για καμιά ώρα και μάλιστα συμφώνησαν να εμφανιστούν μαζί στον Βορρά. Ο Καραμανλής πάντα ενδιαφέρεται για τη συμπρωτεύουσα, ενώ η αυτονόητη στήριξή του στον Ταχιάο δείχνει το κλίμα ομοψυχίας στην παράταξη. Ο Ταχιάος μετά έκανε και ποστάρισμα στο Facebook με μια παλιά φωτογραφία όπου πόζαραν με τον Καραμανλή και τον τότε γαλάζιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Ντίνο Κοσμόπουλο – με φόντο το Οπωροπωλείο «Η Ωραία Επτάνησος».

Καταφύγιο

Νέο μέλος είχαμε χθες στο ΔΣ του ΑΔΜΗΕ. Ο Δημοσθένης Παπασταμόπουλος αναλαμβάνει στη θέση της Ζωής Βροντίση που είχε παραιτηθεί. Οι πηγές μου λένε πως ο Παπασταμόπουλος βαθιά κομματικός και αρχιτέκτονας μηχανικός, ήταν διευθυντής του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πρωτοστάτησε στην ακύρωση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Δύο σχόλια εδώ: Πρώτον, η θητεία του εκτείνεται μέχρι το… 2022. Κάτι που επιτείνει την αίσθηση «φεύγω κι αφήνω πίσω μου στελέχη», για την κυβέρνηση. Και επίσης, όπως μου λένε, ο ΑΔΜΗΕ εσχάτως, ως υγιής ΔΕΚΟ, αποτελεί καταφύγιο διορισμών του ΣΥΡΙΖΑ – αν και για να είμαι ακριβής ο Παπασταμόπουλος δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, άρα θα πληρώνεται μόνο για τις συνεδριάσεις του ΔΣ.

Σοσιαλιστικές επιστολές

Αίφνης είχαμε ανοιχτή επιστολή προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν από πρόσωπα της σοσιαλιστικής επικράτειας και του «προοδευτικού χώρου», όπου του ζητούσαν να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τις διαδικασίες του Brexit και να συμβάλει στην ανάπτυξη του προοδευτικού κινήματος στην Ευρώπη. Υπογράφουν πολλοί και εκλεκτοί, όπως ο Ούντο Μπούλμαν, πρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών. Δεν μπορώ όμως να μη σταθώ στα ελληνικά ονόματα: Πρώτος ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Λογικό. Εντόπισα και τα ονόματα των Δημήτρη Παπαδημούλη (γενικά δεν απουσιάζει ποτέ από τίποτε) και του… Ευκλείδη Τσακαλώτου που προφανώς νιώθει πως εγγράφεται στους σοσιαλιστές ή εν γένει στους προοδευτικούς (οι 53 το ξέρουν;).

Ξανά στο «Πεντάγωνο»

Θαμώνας του «Πενταγώνου» έχει γίνει ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Tζέφρι Πάιατ. Χθες συνόδευσε τον υποδιοικητή Ειδικών Επιχειρήσεων αντιναύαρχο Τιμ Ζιμάνσκι και τον διοικητή Ειδικών Επιχειρήσεων στην Ευρώπη στρατηγό Κιρκ Σμιθ στο τετ α τετ που είχαν με τον Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη, για θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των ειδικών δυνάμεων. Σας έλεγα ότι το σφιχταγκάλιασμα της χώρας μας με τους Αμερικανούς, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει προηγούμενο. Αύριο ελληνικό κλιμάκιο – με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και με τη συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ – μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας.