Νέο κεφάλαιο για τη γερμανική Χριστιανοδημοκρατία και τη Γερμανία ξεκίνησε με την εκλογή της Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ ως πρόεδρο του CDU. H Ανγκελα Μέρκελ παρέδωσε αξιοπρεπώς τη σκυτάλη, πρωτόγνωρο στην ιστορία του κόμματος, και μένει με τη μισή εξουσία για να ολοκληρώσει τη θητεία της στην καγκελαρία. Η νίκη της Κραμπ – Καρενμπάουερ δίνει στη Μέρκελ αυτό το περιθώριο, διασφαλίζοντας κυβερνητική σταθερότητα στη Γερμανία σε κρίσιμη για την ΕΕ συγκυρία.

Αλλά από την περασμένη Παρασκευή υπάρχουν πλέον τρία κέντρα εξουσίας στη γερμανική Χριστιανοδημοκρατία: η καγκελαρία με την Ανγκελα Μέρκελ και το επιτελείο της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του CDU και η νέα ηγεσία του CDU. Η επικράτηση της Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ στη μάχη διαδοχής της Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος ελαχιστοποιεί τις τριβές μεταξύ των τριών αυτών κέντρων εξουσίας.

Πολιτικά η Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ είναι συνεχιστής της κληρονομιάς της Μέρκελ. Αλλά ούτε θέλει ούτε θα είναι απλή συνέχεια της Μέρκελ. Εχει σαφώς συντηρητικότερες θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα και θα τονίζει το δικό της ιδιαίτερο προφίλ όσο θα πλησιάζει η στιγμή των εκλογών το 2021. Στην πορεία αυτή θα υπάρξουν αναγκαστικά διαφοροποιήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία δεσμεύεται περισσότερο από την κυβερνητική συμφωνία που υπέγραψε με τους Σοσιαλδημοκράτες και λιγότερο από τις αποφάσεις του κόμματός της.

ΟΙ ΡΩΓΜΕΣ. Πρώτιστο μέλημα της νέας προέδρου του CDU είναι να απαλύνει τις ρωγμές που προκάλεσε η μάχη διαδοχής της Μέρκελ. Το κόμμα είναι διχασμένο και οι οπαδοί της συντηρητικής εθνοκεντρικής στροφής που επεδίωκαν ο Φρίντριχ Μερτς και ο Γενς Σπαν δεν είναι εύκολο να αποδεχτούν την ήττα, παρά τη διαβεβαίωση του Μερτς ότι δεν υπάρχει περίπτωση διάσπασης του κόμματος. Προς το παρόν η προσπάθεια όλων είναι να κλείσει το κεφάλαιο της εσωστρέφειας. Ο Χορστ Ζεεχόφερ, από τους σφοδρότερους αντιπάλους της Μέρκελ, δηλώνει ότι με την Κραμπ – Καρενμπάουερ η Χριστιανική Ενωση μπορεί να φτάσει ξανά ποσοστά 40%.

Εσωκομματική γέφυρα ήταν η επιλογή της νέας προέδρου να προτείνει τον Πάουλ Τσέμιακ για τη θέση γενικού γραμματέα του CDU. Για τον Τσέμιακ δεν ήταν εύκολο να αποδεχτεί την πρόταση και στην πρώτη κρούση την απέρριψε. Ο 33χρονος ανήκει πολιτικά στο συντηρητικό στρατόπεδο των Μερτς και Σπαν, με τον οποίο μάλιστα συνδέονται και με προσωπική φιλία. Δέχτηκε την πρόταση στη δεύτερη κρούση της Κραμπ – Καρενμπάουερ το βράδυ της Παρασκευής, όταν είχε πλέον κερδίσει τους άλλους δύο στη μάχη της προεδρίας. Τόσο η πρόταση όσο και η αποδοχή δείχνουν ότι και οι δύο πλευρές αποζητούν τη συνεργασία και όχι τη σύγκρουση. Ο Τσέμιακ είχε επανεκλεγεί τον Οκτώβριο με 91,1% πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος Ενωση Νέων (JU), αξίωμα που είχε από το 2014. Στις εκλογές του 2017 εκλέχτηκε στην Μπούντεσταγκ.

Ο νέος γενικός γραμματέας του CDU γεννήθηκε στο Στετίνο της Πολωνίας, αλλά ύστερα από τρία χρόνια, το 1988, η οικογένειά του μετακόμισε στο Iserlohn της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Με σπουδές στην επικοινωνία επιχειρήσεων, εντάχθηκε από το 2001 στην οργάνωση νεολαίας και το 2012 στο CDU δίνοντας βάρος σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, συντάξεις, δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Θεωρείται προσγειωμένος, ανήκει στη συντηρητική πτέρυγα του κόμματος. Στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης ήταν από τους επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής και της γραμμής Μέρκελ.

Το ποσοστό, 62,8%, που πήρε ο Τσέμιακ στο συνέδριο του CDU στο Αμβούργο για την εκλογή του στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος είναι αισθητά χαμηλό. Ο ίδιος μίλησε για ένα «έντιμο αποτέλεσμα» και κίνητρο για να εργαστεί σκληρά πέρα από τις διαφορές των στρατοπέδων.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. Στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα άρχισαν να χτυπούν τα λαμπάκια συναγερμού. Το SPD προειδοποιεί τη νέα πρόεδρο του CDU Κραμπ – Καρενμπάουερ να μην επιχειρήσει αλλαγή πλεύσης στην πολιτική για τους πρόσφυγες. «Παρεκκλίσεις από την κυβερνητική συμφωνία, όπως στο ζήτημα του δικαιώματος παραμονής για τους πρόσφυγες που βρίσκονται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης και εργασίας, δεν υπάρχει περίπτωση να τεθούν» τονίζει ο Ραλφ Στέγκνερ στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Ταγκεσπίγκελ» του Βερολίνου. Αφορμή ήταν η αναγγελία της Κραμπ – Καρενμπάουερ ότι θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο κύκλο συζητήσεων για την πολιτική μετανάστευσης και ασφάλειας και με επικριτές τής μέχρι τώρα πολιτικής της κυβέρνησης.

SPD: αλλιώς τα… υπολόγιζαν

Ο Ραλφ Στέγκνερ και αρκετοί στην αριστερή πτέρυγα του SPD είχαν επενδύσει στη νίκη του Φρίντριχ Μερτς, η οποία θα συνεπαγόταν συντηρητική μετατόπιση του CDU προς τα δεξιά. Αυτό θα άφηνε ζωτικό χώρο για το SPD στο Κέντρο. Η επικράτηση της Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν ήταν η καλύτερη εξέλιξη για όσους Σοσιαλδημοκράτες ήλπιζαν ότι με τον Μερτς θα έχουν έναν εύκολο, συντηρητικό αντίπαλο. Ετσι η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συγχαρεί την Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ μέσω Twitter, σημειώνοντας ότι ακολουθεί τα μεγάλα βήματα της Ανγκελα Μέρκελ.