«E, το παντέρμο μνημονικό που το ‘χεις» λέει σε ένα (αληθινό) ανέκδοτο ο Ψαραντώνης και η ατάκα του ταιριάζει γάντι στην περίσταση…

Πράγματι ο Ντούσαν Σάκοτα έχει τρομερό μνημονικό, διότι με το που έληξε ο αγώνας με τον Αρη και γύρισε στα αποδυτήρια, πήρε το κινητό τηλέφωνό του και έστειλε το εξής SMS στον αδερφό του Μίλος: «Ρε συ, θυμάσαι ότι ήμασταν μαζί εδώ και είχαμε δει την τελευταία νίκη της ΑΕΚ στο Αλεξάνδρειο σε αγώνα κανονικής περιόδου;».

Η υπόθεση δεν θα ήταν άξια σχολιασμού εάν από τότε δεν είχαν περάσει δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια: για την ακρίβεια, δεκαεπτά χρόνια και δύο μήνες από τις 6 Οκτωβρίου του 2001, όταν ο νυν αρχηγός της ΑΕΚ και ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του, ο Μίλος, κατσικώθηκαν στον πατέρα τους και ανέβηκαν μαζί του στη Θεσσαλονίκη!

«Τότε εγώ ήμουν 15 χρονών και ο Μίλος 17, παίζαμε στην εφηβική ομάδα της ΑΕΚ και επειδή δεν είχαμε σχολείο την Παρασκευή ζητήσαμε από τον μπαμπά να μας πάρει μαζί του. Μας έκανε το χατίρι, καθίσαμε στην εξέδρα πάνω από τον πάγκο και γίναμε μάρτυρες ενός ιστορικού γεγονότος, διότι από τότε μέχρι τώρα η ΑΕΚ δεν είχε ξανανικήσει ποτέ τον Αρη σε αυτό το γήπεδο, σε αγώνα κανονικής περιόδου» εξηγεί ο Ντούσαν που θυμάται κιόλας από εκείνο το βράδυ ότι «στο τέλος τρελάθηκε ο Τζέι Αρ Χόλντεν και πήρε το ματς μόνος του»!

Διά χειρός Ντούσαν

Στις 6 Οκτωβρίου του 2001, στη δεύτερη αγωνιστική της σεζόν, στη λήξη της οποίας ξόρκισε τους δαίμονες και αναγορεύθηκε βασίλισσα ύστερα από 32 χρόνια, η ΑΕΚ είχε εκπορθήσει το Παλαί με σκορ 86-80 (Κακιούζης 22, Μπετς 19, Χόλντεν 13, Χατζής 10, Ντικούδης 6, Μπιλμπά 7, Κόμαζετς 4, Ζήσης 5), ενώ προχθές επιβλήθηκε με 81-77, διά χειρός Σάκοτα: στο κρισιμότερο σημείο του ματς, μετά το τρίποντο του Λευτέρη Μποχωρίδη, με το σκορ στο 77-79 και ενώ απέμεναν 16 δευτερόλεπτα, πήρε την μπάλα και εκμαίευσε το φάουλ από τον Μάικλ Κάιζερ. «Αυτή ήταν η οδηγία του κόουτς Μπάνκι» αποκαλύπτει. «Μου είπε να πάρω την μπάλα και να κυνηγήσω το φάουλ για να πάω στη γραμμή, απ’ όπου συνήθως είμαι εύστοχος. Μου έκανε το φάουλ ο Κάιζερ, έβαλα τις βολές και δραπετεύσαμε με αυτήν τη σπουδαία και ιστορική νίκη».

Για τον 32χρονο αρχηγό της ΑΕΚ, οι βολές είναι ανέκαθεν μια σπεσιαλιτέ. «Προπονούμαι για να τις βάζω, αλλιώς δεν γίνεται. Είμαι αρχηγός και παλιοσειρά, οπότε έπρεπε να επωμισθώ την ευθύνη και να κάνω αυτό που χρειαζόταν» εξηγεί και αποδίδει τα εύσημα σε όλη την ομάδα: «Με τόσους τραυματισμούς που μας έτυχαν έχουμε μείνει οι μισοί, αλλά αντέχουμε. Η ΑΕΚ έχει σφυρηλατήσει τον χαρακτήρα της και οφείλω να επισημάνω πόσο πολύ μας βοηθούν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο οι νεαροί. Μπαίνουν, μοχθούν, μας δίνουν ανάσες και μας επιτρέπουν να επιστρέφουμε ξεκούραστοι και να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις στις κρίσιμες στιγμές».