Χουάν Φερνάντο Κιντέρο Πανιάγκουα. Ο Κολομβιανός που έγραψε το όνομα «Μπόκα» στο συγχωροχάρτι του αργεντίνικου ποδοσφαίρου στέλνοντας ταυτόχρονα στον έβδομο ουρανό τη Ρίβερ Πλέιτ με ένα γκολ και μία ασίστ στην παράταση (3-1).

Το τέταρτο Κόπα Λιμπερταδόρες της Ρίβερ θα φέρει πάνω του το πρόσωπο του Κιντέρο, ενώ η Μπόκα βρήκε τον αποσυνάγωγό της στο πρόσωπο του επίσης Κολομβιανού Βίλμαρ Μπάριος που αποβλήθηκε μόλις στο δεύτερο λεπτό της παράτασης. Ηταν η πρώτη του αποβολή ως παίκτη της Μπόκα αλλά αρκετή για να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στη συνείδηση των οπαδών της ομάδας του.

Ο πολυδιαφημισμένος δεύτερος τελικός που πέρασε από σαράντα κύματα για να διεξαχθεί τελικά εκτός Αργεντινής, στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, ήταν αντάξιος των προσδοκιών.

Στο 90λεπτο έληξε ισόπαλος 1-1 με την Μπόκα να ανοίγει το σκορ με τον Ντάριο Μπενεντέτο στο 44′. Ισοφάρισε ο Λούκας Πράτο στο 68′. Και οι δύο παίκτες είχαν σκοράρει και στον πρώτο τελικό στο Μπομπονέρα, κάτι που συμβαίνει μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης. Η πρώτη ήταν το 1963 στους τελικούς της Μπόκα με τη Σάντος και οι σκόρερ ήταν ο Σαντιφιλίπο για τους Αργεντινούς και ο Κουτίνιο και τους Βραζιλιάνους.

Η παράταση ήταν ένα σόου του Κιντέρο που σκόραρε με κεραυνό στο 109′ ενώ έδωσε την ασίστ στον Μαρτίνες στις καθυστερήσεις που ουσιαστικά έστειλε την μπάλα στην κενή εστία της Μπόκα καθώς ο τερματοφύλακάς της Αντράντα είχε προωθηθεί κυνηγώντας το γκολ της ισοφάρισης.

Ο τελικός ήταν συναρπαστικός μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και πολλοί φοβούνται πως τα εμφράγματα θα παρουσιάσουν αύξηση στην Αργεντινή τις επόμενες ώρες.

Ηδη ένας Αργεντινός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από έμφραγμα που υπέστη καθώς πλησίαζε το Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Ο σούπερ τελικός προσείλκυσε την αφρόκρεμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που τον παρακολούθησε από τις σουίτες του σταδίου της Ρεάλ. Ανάμεσά τους ήταν ο Λιονέλ Μέσι, ο Ικάρντι, ο Χάμες, ο Ντιέγο Σιμεόνε και σχεδόν σύσσωμη η ηγεσία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Το μεγάλο πάρτι της Ρίβερ ήταν προγραμματισμένο για την Puerta del Sol.

Συμπτώσεις

Στο μεταξύ, η επιλογή του Σαντιάγο Μπερναμπέου για τη διεξαγωγή του δεύτερου τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες φέρεται να συνέπεσε με την υπογραφή ενός ευεργετικού για τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, διατάγματος με πρωτοβουλία του προέδρου της Αργεντινής και πρώην επικεφαλής της Μπόκα Τζούνιορς, Μαουρίτσιο Μάκρι.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες το Vozpópuli, η κυβέρνηση της Αργεντινής, της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Μάκρι, εξέδωσε στις 29 Νοεμβρίου, δύο ημέρες πριν ανακοινωθεί πως το Ρίβερ – Μπόκα θα διεξαχθεί στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, ευεργετικό διάταγμα για την κοινοπραξία αυτοκινητοδρόμων Abertis, η οποία ελέγχεται από τον ιταλικό κατασκευαστικό όμιλο Atlantia και τον ισπανικό ACS – ο οποίος ανήκει στον Φλορεντίνο Πέρεθ. Το διάταγμα επιτρέπει την αύξηση της τιμής των διοδίων σε δύο αυτοκινητοδρόμους που ελέγχονται από την Abertis, προκειμένου να προστατευθεί η κοινοπραξία από την υποτίμηση του πέσο αλλά και τη μειωμένη κυκλοφορία των οχημάτων.

Το περίεργο στην υπόθεση είναι πως η συμφωνία επετεύχθη την ίδια ημέρα που η Συνομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής (Conmebol) ανακοίνωνε πως ο τελικός Ρίβερ Πλέιτ – Μπόκα Τζούνιορς θα διεξαχθεί εκτός Αργεντινής, λόγω των επεισοδίων στο Μονουμεντάλ. Δύο ημέρες αργότερα αποκαλύφθηκε πως ο τελικός θα φιλοξενηθεί στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, την έδρα της Ρεάλ, της οποίας πρόεδρος είναι ο Πέρεθ.