«Η συμφωνία των Πρεσπών θα αλλάξει τον πολιτικό χάρτη της χώρας». Ηταν μια εκτίμηση που άρθρωναν από την υπογραφή της κι έπειτα πολλοί από εκείνους που έχουν επαφές με το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο. Υπό μία έννοια έχουν δίκιο. Κάτι έχει αλλάξει, αφού χθες το Μαξίμου με μια ανακοίνωση – που προδίδει ειλικρινή αγωνία – έφθασε να ρωτά δημοσίως τον Σταύρο Θεοδωράκη πώς θα ψηφίσει όταν έρθει στη Βουλή προς κύρωση η συμφωνία. Με άλλα λόγια, μπορεί να μη διαλύθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, μπορεί να μην έφυγε ακόμη ο Πάνος Καμμένος, αλλά μια αλλαγή επήλθε: ο επικεφαλής του Ποταμιού ξανάγινε – για αυτές τις μέρες τουλάχιστον – παίκτης με κάποια σημασία στο πολιτικό σκηνικό. Αιτία; Φαίνεται να ξαναδιαβάζει τη συμφωνία των Πρεσπών.

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ήρθε έπειτα από δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων που ήθελαν τον Θεοδωράκη να διαπραγματεύεται τη στάση του στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες με τη ΝΔ, με αντάλλαγμα μια θέση στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Eίχε προηγηθεί δε, μια εβδομάδα έντονης φημολογίας για υπόγειες διεργασίες ανάμεσα σε Πειραιώς και Το Ποτάμι μετά και τις δηλώσεις Ζάεφ περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» και διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας – τις οποίες Το Ποτάμι χαρακτήρισε αλυτρωτικές.

ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ… ΛΑΔΙ. Ο Θεοδωράκης διέψευσε αρχικά με ένα ελαφρώς ειρωνικό τιτίβισμα. Εγραψε ανάμεσα σε άλλα: «Στο μυστικό παζάρι ζήτησα και μία μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και δύο ντενεκέδες λάδι από το κτήμα στο Ακρωτήρι. Αχ… Κάποιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν απ’ τις παλιές σελίδες. Δεν παζαρεύονται όλα στη ζωή, κύριοι!». Μόνο που όπως επισήμανε κι ο συντάκτης της ανακοίνωσης του Μαξίμου: «Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνο ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία».

ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ. Μιλώντας χθες στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε πως η στάση του κόμματός του «θα καθοριστεί, όχι από το προσωπικό συμφέρον, όχι από το κομματικό συμφέρον – δεν είμαστε και καλοί στα παζάρια – αλλά μόνο από το πώς βλέπουμε το μέλλον του τόπου». Πριν είχε κάνει και δηλώσεις στην ΕΡΤ3: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση», είπε, «να βρεθώ σε κανένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας». Και προσέθεσε πως «Το Ποτάμι θα είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή και θα είμαι εκεί».

Στελέχη που συνομιλούν μαζί του, πάντως, αντιλαμβάνονται πως μάλλον δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη στάση του, μιας και το βασικό του επιχείρημα, λένε, είναι ότι περιμένει να δει το κείμενο που θα έρθει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο. Εξού, και οι δημόσιες απαντήσεις του, στις οποίες επιστρατεύει τα πολιτικά κλισέ περί του μέλλοντος του τόπου, είναι κάπως διφορούμενες.