Αν νομίζουν στην κυβέρνηση πως οι παροχές και η παροχολογία αγγίζουν μόνο το εγχώριο ακροατήριο των ψηφοφόρων, μάλλον κάνουν λάθος. Κάθε κίνηση παρακολουθείται και καταγράφεται από τους θεσμούς, τις αγορές και τους ξένους επενδυτές και εάν διαβάζω σωστά όσα έγραψε το Reuters μάλλον το μήνυμα προς τα έξω δεν είναι και τόσο θετικό. Προς το αρνητικό τείνει.

Σε άρθρο γνώμης το διεθνές πρακτορείο σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί τον ρόλο του Αγιου Βασίλη ενόψει Χριστουγέννων», αναγνωρίζοντας την ανάγκη εορταστικής διάθεσης στη χώρα μετά τα πολλά χρόνια της μνημονιακής λιτότητας. Πλην όμως «η χρονική συγκυρία που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας να υποδυθεί τον Αγιο Βασίλη είναι ατυχής» διότι «η Ελλάδα μπορεί να συρθεί σε νέες δυσκολίες που ξεκινούν από αλλού». Στο άρθρο σημειώνονται οι ασθενικές επιδόσεις ανάπτυξης, η υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη, το Brain Drain και το βαρίδι του δημόσιου χρέους, το οποίο παρά τις διευθετήσεις των Ευρωπαίων θα ξεπεράσει φέτος το 180% του ΑΕΠ.

Θυμίζω απλώς πως την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα ο επικεφαλής του κλιμακίου ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο προκειμένου, μεταξύ άλλων, όπως μετέφεραν αρμόδιες πηγές, να τσεκάρει το περιεχόμενο των αλλεπάλληλων τροπολογιών παροχών στη Βουλή το τελευταίο διάστημα.

…επενδυτών…

Την προηγούμενη φορά που είχε βγει να ψάξει επενδυτές, η κυβέρνηση πόνταρε ακόμα σε έξοδο στις αγορές έως το τέλος του 2018. Το σενάριο δεν βγήκε. Η έξοδος έμεινε στα χαρτιά. Κατά τη νεότερη απόπειρα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να ενημερώσει επενδυτές και να τους κάνει να στρέψουν τους προβολείς τους προς την Ελλάδα, τα σενάρια φέρουν τις νέες προσπάθειες  έκδοσης ομολόγων το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μέχρι τότε «καλές γιορτές», μου έλεγε πηγή μου, μην περιμένετε τίποτα. Σήμερα το μεσημέρι (USA time) ο Ευκλείδης θα απευθύνει κεντρική ομιλία στο ετήσιο συνέδριο Invest in Greece το οποίο διοργανώνει η Capital Link στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης και αμέσως μετά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στον χώρο του συνεδρίου. Προσπαθώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία συνέντευξη Τύπου του υπουργού στην Αθήνα, αλλά μάταια. Εχει περάσει πολύς καιρός.

ΥΓ: Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ο υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματίσει σειρά σημαντικών επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών».

…και βραβείων

Στο ίδιο συνέδριο, πάντως, θα υπάρξουν και βραβεύσεις. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos SA, Ευάγγελος Μυτιληναίος, θα λάβει το βραβείο «2018 Capital Link Hellenic Leadership Award» για την εξαιρετική συμβολή του στην οικονομία της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου του φόρουμ, στο New York Yacht Club. Τον Ευάγγελο Μυτιληναίο θα προλογίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Metropoulos & Company, Ντιν Μητρόπουλος, ενώ βασικός  ομιλητής του δείπνου θα είναι ο αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωασιατικές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.