Το μακρινό 1984, η ταινία «Κυνηγώντας το πράσινο διαμάντι» ήταν αυτή που καθιέρωσε τον Μάικλ Ντάγκλας και την Κάθλιν Τέρνερ. Στις μέρες μας, ή αν προτιμάτε κάθε χειμώνα, παίζεται μια παραλλαγή: αφαιρούμε το πράσινο και έχουμε το «κυνηγώντας το διαμάντι»! Περί αυτού πρόκειται. Ολες οι ομάδες, και κυρίως αυτές που μπορεί να διαθέσουν περισσότερο χρήμα στην αγορά, αναζητούν μια ευκαιρία που συνήθως βρίσκεται σε μεσαία ράφια.

Ας εξαιρέσουμε τις προτάσεις των ατζέντηδων που συνήθως αφορούν ποδοσφαιριστές με όχι τρομερό βιογραφικό και παίκτες που κλείνουν το μάτι σε χαμηλού βεληνεκούς ομάδες. Με τις άλλες τι συμβαίνει; Εδώ και χρόνια, αυτό που παρατηρούμε σχετίζεται με την αδυναμία όσων μεταγράφονται τον Ιανουάριο να αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας. Γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να συμβεί αυτό και όταν γίνεται, αποτελεί εξαίρεση. Ποιοι ποδοσφαιριστές αναζητούν ομάδα τον χειμώνα τις περισσότερες φορές; Κάποιοι που δεν αγωνίστηκαν στις προηγούμενες, είτε γιατί είχαν θέματα με τους προπονητές είτε γιατί δεν προσαρμόστηκαν. Α, ασφαλώς και ορισμένοι με προβληματικό χαρακτήρα που οι ίδιες οι ομάδες πασχίζουν να απαλλαγούν από αυτούς και συνήθως έχουν και ακριβό συμβόλαιο. Ο ικανός πασέρ, ο αξιόπιστος σκόρερ, ο δυνατός μπακ δεν προσφέρονται αφειδώς αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ουδείς μπορεί να πει ότι δεν θα τους βρει μπροστά του, αλλά στην πλειονότητά τους αυτούς τους βλέπουμε το καλοκαίρι. Οταν και υπάρχει άπλετος χρόνος για να εξετάσουν οι ομάδες τις πλείστες περιπτώσεις των υπό μεταγραφή παικτών. Τώρα τα πράγματα φαντάζουν δυσκολότερα: όχι μόνο γιατί η προσφορά είναι μικρότερη καθόσον υφίστανται και οι δεσμεύσεις με τα συμβόλαια, αλλά και διότι χρειάζεται να ανακαλυφθεί ο κρυμμένος θησαυρός. Το διαμάντι του προλόγου!

Οποια ομάδα το βρει, τότε θα έχει μεγάλες πιθανότητες να βρεθεί αγκαλιά με τον στόχο που έχει θέσει στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου. Ωστόσο, αυτό που απαιτείται από όλους είναι η αυτοσυγκράτηση, ενίοτε και οι χαμηλές προσδοκίες. Γιατί όταν δεν περιμένεις πολλά και ξαφνικά εμφανίζονται, όλα δείχνουν ωραιότερα στα μάτια σου. Εκτός αν ξαφνικά κάποιος διώξει ένα μεγάλο συμβόλαιο και στη θέση του φέρει ένα εξίσου ακριβό, με άλλα λόγια αν κάνει ένα ωραίο ντιλ. Πετυχημένο. Ή αν αποφασίσει να ποντάρει διαλέγοντας την τακτική της αγοράς με οψιόν. Να πάρει δανεικό που θέλει να δείξει, να αποδώσει προκειμένου να φτιάξει το προφίλ του και συνεπώς να γίνει μια μεταγραφή win win και για τις δύο πλευρές.

Συμπέρασμα: καλά τα χειμωνιάτικα όνειρα, αλλά οι κινήσεις ας είναι έξυπνες.