Η Αθήνα τον υποδέχθηκε με λονδρέζικο καιρό (συννεφιά, ψιλόβροχο και κρύο), αλλά ο Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου είχε τη δική του λάμψη.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου βρέθηκε για λίγα 24ώρα στην ελληνική πρωτεύουσα σε μια σπάνια συνάντηση (απόρροια των εξαιρετικών διεθνών σχέσεων του ΣΕΓΑΣ), όπου για πρώτη φορά συναντήθηκαν στην Αθήνα ταυτόχρονα ο πρόεδρος της IAAF, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου Αρνε Χάνσεν και ο πρόεδρος της Βαλκανικής Ενωσης Ντόμπριν Καραμαρίνοφ, καθώς χθες διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το γκαλά της Βαλκανικής Ενωσης.

«ΤΑ ΝΕΑ» υποδέχθηκαν τον λόρδο Σεμπάστιαν Κόου, έναν πραγματικό τζέντλεμαν του αθλητισμού, στο επιβλητικό και ιστορικό Καλλιμάρμαρο, με τον πρόεδρο να μένει εντυπωσιασμένος από όλους τους χώρους, όπως και από την υπόγεια στοά που οδηγεί μέχρι την αίθουσα όπου βρίσκονται όλες οι δάδες των Ολυμπιακών Αγώνων, από το 1936 που άρχισε να διεξάγεται η λαμπαδηδρομία.

«Αλήθεια, αν μπορούσατε να διαλέξετε μια από όλες αυτές τις δάδες για να πάρετε πίσω στην πατρίδα σας, ποια θα ήταν;» του κάνουμε την ερώτηση και ο πρόεδρος της IAAF χαμογελάει. Ρίχνει μια ματιά γύρω γύρω και το βλέμμα του σταματάει σε αυτή του 1948, στους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξένησε η πατρίδα του, (στους πρώτους, το 1908, δεν υπήρχε λαμπαδηδρομία).

«Ξέρετε ότι για μένα όλες οι δάδες έχουν ένα ξεχωριστό νόημα και τη δική τους μοναδική ιστορία. Αλλά ξεκάθαρα, έχοντας την τιμή και το προνόμιο να είμαι μέλος σε μια ομάδα που φέραμε ξανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο ύστερα από 64 χρόνια, τους διοργανώσαμε με επιτυχία και τους παραδώσαμε στους επόμενους, είναι δεδομένο ότι θα διάλεγα τη δάδα από τους αγώνες του Λονδίνου το 1948», μας λεει με νόημα, ενώ όταν του θυμίζουμε τους αγώνες του 2012 όπου ήταν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, χαμογελάει και είναι ειλικρινής: «Νιώθω υπερήφανος για αυτό που κάναμε, αλλά και ανακουφισμένος που τελείωσε»!

«Καλή φίλη η Στεφανίδου»

Η σύντομη (λόγω του βεβαρημένου προγράμματός του) κουβέντα μας πάει και στην Κατερίνα Στεφανίδη, για την οποία του ζητάμε ένα σχόλιο. Το πρόσωπό του λάμπει ξαφνικά και γίνεται χείμαρρος!

«Είναι εκπληκτική αθλήτρια και θα έλεγα μια παγκόσμια πρέσβειρα του στίβου. Επίσης, η προσφορά της στο άθλημα του επι κοντώ είναι τρομερή, ενώ ανήκει και σε συμβουλευτική ομάδα που έχουμε φτιάξει για θέματα αγώνων. Χαίρομαι, διότι έχω πολύ φιλική σχέση μαζί της, μιλάμε συχνά και ακούω τις προτάσεις της για το τι πρέπει να αλλάξουμε ή να βελτιώσουμε στα σπορ. Εχει τρομερή αντίληψη και μας βοηθάει πολύ» τόνισε ο ισχυρός άνδρας της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου, ο οποίος δίπλα του έχει έναν δικό μας άνθρωπο, τον έλληνα εκπρόσωπο Τύπου της IAAF Γιάννη Νικολάου.

Ο Σεμπάστιαν Κόου ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως πρόεδρος της IAAF, τουλάχιστον επίσημα, αφού ως λάτρης της χώρας μας επισκέπτεται συχνά τα νησιά μας, όπου κάνει ιστιοπλοΐα με τα παιδιά του.

Την ξενάγησή του στην Αθήνα ανέλαβαν τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, όσο και ο Α’ αντιπρόεδρος Παναγιώτης Δημάκος. Με τον τελευταίο, μάλιστα, ο Σεμπάστιαν Κόου είχε ραντεβού χθες το πρωί στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου, όπου παρέα τους ήταν ο πρόεδρος της Βαλκανικής Ενωσης Ντόμπριν Καραμαρίνοφ και ο κάτοχος του ακατάρριπτου εδώ και 31 χρόνια ρεκόρ Ευρώπης στο άλμα εις μήκος Ρομπέρτ Εμιγιάν σε ένα «ολυμπιακού επιπέδου» πρόγραμμα εκγύμνασης για να ξεμουδιάσουν.

Ο Σεμπάστιαν Κόου ενθουσιάστηκε με τον χώρο στη στοά Σπυρομήλιου όπου γευμάτισε προχθές το βράδυ δοκιμάζοντας τις σπεσιαλιτέ του Δημήτρη Σκαρμούτσου στο εστιατόριο Ilios, που απηχεί το πνεύμα της Αθήνας του 1970 με έντονο ελληνικό χρώμα, τόσο διακοσμητικά όσο και γευστικά.

Χθες το μεσημέρι έκανε και μια βόλτα στο Κολωνάκι, στην Πλατεία όπου και δοκίμασε τις γεύσεις τού 17.

Σήμερα – εάν το πρόγραμμά του το επιτρέψει – έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, κάτι που επιθυμεί ιδιαίτερα, ενώ χθες το πρωί εγκαινίασε το Βαλκανικό Μουσείο στου Φωκιανού, το οποίο έχει εξαιρετικά εκθέματα, μεταξύ των οποίων ορισμένα του ίδιου του Σεμπάστιαν Κόου. Μεταξύ άλλων έχει χαρίσει το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας τρέχοντας ως έφηβος (19 ετών τότε) το 1975 στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που είχε γίνει στο Καραϊσκάκης!

«Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ με ανθρώπους της οικογένειας του στίβου. Για κάποιον που ξέρει την ιστορία του χώρου μας, ξέρει πως όλα γεννήθηκαν εδώ, στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως η Ελλάδα έχει σπουδαίους αθλητές όπως η Στεφανίδη, ο Φιλιππίδης, αλλά και τον παγκόσμιο πρωταθλητή Κ20 στο ύψος, Αντώνη Μέρλο» τόνισε ο Κόου, τον οποίο υποδέχθηκαν μαζί και με τους δύο άλλους προέδρους των ομοσπονδιών ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, ο γενικός γραμματέας Βασίλης Σεβαστής, καθώς και οι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου Παναγιώτης Δημάκος και Ξένια Αργειτάκη, ενώ την ΕΟΕ εκπροσώπησε ο Μανώλης Κολυμπάδης, που τους προσέφερε και αναμνηστικό δώρο από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

To ranking

Ο Σεμπάστιαν Κόου, ερωτηθείς για τον λόγο που η IAAF αποφάσισε να μην προχωρήσει με το σύστημα ranking για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, είπε: «Ενιωθα πως οι αθλητές δεν ήταν ακόμη έτοιμοι να αποδεχθούν αυτή την αλλαγή. Ετσι αφήσαμε στην άκρη τη λίστα, για να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο». Σχετικά με την απόφαση της IAAF να εμμείνει στην απόφασή της για τον αποκλεισμό της Ρωσίας, σχολίασε: «Αρχικά πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν έχουμε τιμωρήσει τους ρώσους αθλητές, αλλά την ομοσπονδία. Είναι πολλοί οι αθλητές από τη Ρωσία, 17 τώρα, που αγωνίζονται στις διοργανώσεις μας. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως ο χώρος μας είναι πάντα καθαρός. Είναι μια σκληρή, αλλά σωστή απόφαση».

Τέλος, σε αντίθεση όπως είπε με άλλες ομοσπονδίες αθλημάτων: «Εγώ θα είμαι πάντα εδώ, να απαντάω και στις πιο δύσκολες ερωτήσεις των αθλητών».