Τριπλή κοινοβουλευτική ήττα υπέστη μέσα σε μία ημέρα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι καθώς εξεγερμένοι βουλευτές προσπαθούν να ελέγξουν την πορεία του Brexit. Η κυβέρνηση της Βρετανίας βρίσκεται σε εξαιρετικά αδύναμη θέση και πολλοί εκτιμούν πλέον πως είναι πιθανόν να μην εγκριθεί από τη Βουλή η συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ στην ψηφοφορία της ερχόμενης Τρίτης.

Η έναρξη της πενθήμερης συζήτησης στη Βουλή καθυστέρησε αρκετές ώρες, καθώς οι βουλευτές ενέκριναν μια ιστορική απόφαση, βάσει της οποίας η κυβέρνηση κατηγορείται ότι επέδειξε περιφρόνηση απέναντι στο Κοινοβούλιο επειδή δεν έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της νομικής συμβουλής που έλαβε η Ντάουνινγκ Στριτ από τον γενικό εισαγγελέα σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης. Εναντίον της Μέι, εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τάχθηκε και το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών. Η κυβέρνηση έδωσε τη γνωμοδότηση, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Βρετανία μπορεί να παγιδευτεί «επ’ αόριστον» σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ αν εγκριθεί η συμφωνία που έχει επιτευχθεί για το Brexit.

Νωρίτερα οι βουλευτές είχαν απορρίψει την προσπάθεια συμβιβασμού που είχε κάνει η κυβέρνηση, βάσει της οποίας η διαφωνία θα συζητούνταν σε ειδική επιτροπή της Βουλής, κατόπιν όμως της κρίσιμης ψηφοφορίας της επόμενης εβδομάδας. Και μετά ήρθε και η τρίτη ήττα της Μέι από τους βουλευτές, καθώς ενέκριναν διακομματική τροπολογία – την οποία κατέθεσε βουλευτής των Τόρις -, βάσει της οποίας το Κοινοβούλιο αποκτά διευρυμένες εξουσίες σε περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας στις 11 Δεκεμβρίου. Προβλέπει ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει ενώπιον του Κοινοβουλίου εντός 21 ημερών ώστε να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να προχωρήσει για να συνεχίσει τη διαδικασία του Brexit. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους βουλευτές να τροποποιήσουν το κείμενο που θα τους παρουσιαστεί. Ετσι θα είναι ελεύθεροι να ζητήσουν ακόμα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες ή τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ακόμα και την παραμονή στην ΕΕ. Ομως η άποψή τους δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα παρακολουθούν όλα αυτά με μεγάλο ενδιαφέρον και, σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, συνεχίζεται η εξέταση σχεδίων έκτακτης ανάγκης για κάθε ενδεχόμενο. Στόχος είναι να μπορέσει η ΕΕ να διαχειριστεί την αποχώρηση της Βρετανίας σε περίπτωση που το βρετανικό Κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία. «Διασφαλίζουμε ότι μπορεί να εφαρμοστεί η συμφωνία που επιτύχαμε – και παράλληλα έχουμε εκπονήσει κάποια σχέδια έκτακτης ανάγκης» ανέφερε.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan ανακοίνωσε χθες ότι μετά τις ταπεινωτικές για την πρωθυπουργό Μέι ήττες στη Βουλή αυξήθηκαν οι πιθανότητες να ακυρωθεί το Brexit, καθώς δημιουργούνται νέες αμφιβολίες για τη συμφωνία. Σε μια από τις μεγαλύτερες μεταβολές στις εκτιμήσεις της, μετά το δημοψήφισμα του 2016 στη Βρετανία, η J.P. Morgan αύξησε τις πιθανότητες να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ από το 20% στο 40%. Αλλά και ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ, που είναι υπέρμαχος του Brexit, δήλωσε χθες ότι είναι πολύ πιθανόν πλέον η χώρα του να μην αποχωρήσει από την ΕΕ, με απόφαση του Κοινοβουλίου. Την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αποσύρει την επίσημη γνωστοποίηση της πρόθεσης αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών.