Χόλιγουντ θα γίνουμε, επί ΣΥΡΙΖΑ. Χόλιγουντ και Τσινετσιτά μαζί. Να μην προλαβαίνουμε να υποδεχόμαστε αστέρια του κινηματογράφου. Να κόβει βόλτες στα μέρη μας η Τζούλια Ρόμπερτς με τη Σαρλίζ Θερόν, κι από κοντά ο Μπραντ Πιτ με τον Τζορτζ «του φέρνω λιγάκι» Κλούνι, και να μην έχουμε πού να τους προβάλλουμε. Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί αλλά σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα κινηματογραφικά στούντιο, οι κινηματογραφικές σχολές και δεν μπορεί, σε λίγο θα αρχίσουν να μαζεύουν και κόσμο, διότι στούντιο και σχολές χωρίς κόσμο γίνεται; Δεν γίνεται.

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες που μας ανήγγειλε το υπουργείο ΨΗΤΠΕ ή ΨΗΠΤΕ, το υπουργείο του τίποτα, του οποίου προΐσταται ο υπουργός Παππάς, ότι έχει σχέδιο για τη στήριξη των οπτικοακουστικών παραγωγών: «Το σχέδιο κινήτρων για τις οπτικοακουστικές παραγωγές έχει κάποια εξαιρετικά πλεονεκτήματα. 75 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί. Αγκαλιάστε το, βοηθήστε το να αναπτυχθεί…», είχε δηλώσει τον περασμένο Μάρτιο!!

(Ακόμη δεν έχουμε δει κάτι βέβαια, αλλά και οι ταινίες είναι όπως το κόκκινο κρασί που πρέπει να παλιώσει για να αποκτήσει σώμα, άρωμα και γεύση…)

Ταυτόχρονα από τη Σύρο έρχονταν τα καλά τα νέα ότι στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου θα κατασκευαστούν κινηματογραφικά στούντιο από κάτι αμερικάνους επενδυτές (επίσης δεν τους έχουμε δει ακόμη…). Και μετά από τη Δράμα, άλλο νέο: θα δημιουργηθεί Σχολή Κινηματογράφου να παράγουμε τους δικούς μας σκηνοθέτες. Και χθες, άλλο τρομερό νέο: ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανακοίνωσε (τρομάρα του, δεν κοιτάει πώς θα σώσει την εταιρεία…) ότι θα δημιουργηθούν στούντιο και στην Πτολεμαΐδα, στον παλιό σταθμό της ΔΕΗ, και ότι βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με ξένες (εμ τι, ελληνικές; Τι να τις κάνουμε…) εταιρείες για την αξιοποίηση των χώρων που προκρίνει ο πρόεδρος για στούντιο.

Σανός ατελείωτος. Και καθρεφτάκια, και χάντρες και ό,τι τραβάει ο οργανισμός μας…

Και σε πέντε – έξι εβδομάδες

Του αγίου Νικολάου σήμερα (μεγάλη η χάρη Του), προστάτη των ναυτικών και των καραβιών, και ελέω της ημέρας, αλλά και όσων συνέβησαν χθες στην Κάλυμνο, λέω να το γιορτάσω με στίχους απολύτως ταιριαστούς με την ημέρα και την περίσταση. Πάμε παρακαλώ, όλοι μαζί, με μια ανάσα, μια φωνή:

Ηταν ένα μικρό καράβι

που ήταν αταξίδευτο

Οέ, Οέ, Οέ, Οέ.

Κι έκανε ένα μακρύ ταξίδι

μέσα εις τη Μεσόγειο

Οέ, Οέ, Οέ, Οέ.

Και σε πέντε – έξι εβδομάδες

σωθήκαν όλες οι τροφές

Οέ, Οέ, Οέ, Οέ.

Και τότε ρίξανε τον κλήρο

να δούνε ποιος θα φαγωθεί

Οέ, Οέ, Οέ, Οέ.

Κι ο κλήρος πέφτει στα αγόρια

που ήταν σαν σκυλόψαρα

Οέ, Οέ, Οέ, Οέ.

Κι ο κλήρος πέφτει στα κορίτσια

που ήταν σαν σκουπόξυλα

Οέ, Οέ, Οέ, Οέ.

Κι αν σας αρέσει αυτή η ιστορία

την ξαναλέμε, λέμε απ’ την αρχή

Οέ, Οέ, Οέ, Οέ.

Κλίμα εκλογών

Σήμερα λοιπόν είναι του Αγίου Νικολάου επαναλαμβάνω μεγάλη η χάρη Του, αλλά ο Τσίπρας είπε να το γιορτάσει από χθες: «Πρέπει να αποφασίσουμε πού θέλουμε να πάει το καράβι», είπε στους καλύμνιους ακροατές του, εγκαινιάζοντας τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων του νησιού. Δεν ξέρω πού θέλει εκείνος να πάει το καράβι (ή μάλλον ξέρω…), όμως εμένα αυτά τα ταξιδιωτικά μού… μυρίζουν εκλογές! Ο άνθρωπος με πολύ λίγα λόγια είπε στους Καλύμνιους το κεντρικό μήνυμα των επομένων εκλογών – «Πού θέλουμε να πάει το καράβι;». Σε ασφαλές λιμάνι, θα μας πει σύντομα. Και θα μας ρωτήσει σχετικά, «Θέλετε το καράβι να το οδηγήσουμε μαζί στο λιμάνι με ασφάλεια ή θα αφήσουμε τον Κυριάκο να το ρίξει στα βράχια;»!

Οχι, δεν διαβάζω βουλωμένο γράμμα, ούτε το κληρονομικό χάρισμα διαθέτω. Επίσης δεν «διαβάζω» τον καφέ. Απλώς οσμίζομαι ότι αυτά «τα λόγια της πλώρης» του καπετάν Αλέξη Τσίπρα τυχαία δεν είναι…

Κλίμα φτιάχνει, και δεν πρόκειται για αυτά που τρώνε οι γάιδαροι, είναι κλίμα εκλογών. Το πότε θα τις κάνει δεν μας έχει πει ακόμη, αλλά όλα αυτό δείχνουν, φιλοσοφία θέλει;

Unfair κίνηση

Θα αναφέρω κάτι που «δείχνει» εκλογές, τώρα: διέρρευσε χθες ότι ο πρόεδρος Αλέξης αποφάσισε να κάνει το απονενοημένο (πολιτικά, να εξηγούμαστε, μην πάει ο νου σας πουθενά αλλού…) διάβημα: την ημέρα που ξεκινάει το συνέδριο της ΝουΔου στην Αθήνα, την επόμενη Παρασκευή, εκείνος «ανεβαίνει» Θεσσαλονίκη. Του οργανώνουν, λέει, συγκέντρωση στο Παλαί ντε Σπορ, το οποίο ειδοποιώ είναι χωρητικότητας 5,5 – 6 χιλιάδων ατόμων (το γράφω, διότι αυτοί, οι συριζαίοι δηλαδή, είναι ικανοί να μας εμφανίσουν ότι στο γήπεδο ήταν… εκατόν πενήντα χιλιάδες άτομα)!

Τι πάει να κάνει στη Θεσσαλονίκη, και μάλιστα με μια τόσο unfair κίνηση (ποτέ δεν έχει ξαναγίνει, την ώρα που ο αντίπαλός σου διοργανώνει μια κορυφαία διαδικασία, όπως είναι το συνέδριό του, εσύ να κάνεις αντιπερισπασμό με κάποια πολιτική κίνηση κορυφαίας σημασίας, αλλά είπαμε, επί ΣΥΡΙΖΑ τίποτε δεν είναι σταθερό ούτε ισχύει ως αξία ή δεοντολογία…);

Πρώτον, να αποδείξει ότι δεν φοβάται εκείνους που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών. Δεύτερον, να προειδοποιήσει ότι είναι αποφασισμένος να το φτάσει ώς το τέλος. Και, τρίτον, με γεμάτο το «κλειστό» του Παλαί ντε Σπορ, ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από την εικόνα που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις.

Συμπέρασμα: Αμφιβάλλει κανείς ότι «μύρισαν» πια; Οι εκλογές ρε παιδιά, οι εκλογές. Γι’ αυτές δεν μιλάμε τόση ώρα;

Σύγκρουση δύο κόσμων

Επανέρχομαι στη χθεσινή, προεκλογικού χαρακτήρα εμφάνιση του προέδρου Αλέξη στην Κάλυμνο, για να σημειώσω ότι για να είμαι ειλικρινής τον περίμενα πιο «πεζό». Αντί για καράβια και λιμάνια και… δρομολόγια, ανέμενα να ενημερώσει το ακροατήριό του ότι οι προσεχείς εκλογές θα είναι η σύγκρουση δύο κόσμων. Η σύγκρουση του φωτός με το σκότος, της αλήθειας με το ψέμα, του λευκού με το μαύρο, της δημοκρατίας με τον φασισμό – τέτοια ωραία και ελπιδοφόρα, που μας γυρνάνε ως χώρα καμιά τριανταριά, και βάλε, χρόνια πίσω. Εκείνος το έριξε στα καράβια. Πάλι καλά που δεν άρχισε να απαγγέλλει κανέναν Καββαδία «Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής

των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων,

και θα πεθάνω μια βραδιά σαν όλες τις βραδιές,

χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων», αν και προσωπικά θα το εκτιμούσα περισσότερο. Αντί να εκφωνεί στο ακροατήριο διάφορες «περικοκλάδες» που του είχαν γράψει οι ανιαροί μέχρις θανάτου λογογράφοι του όπως τα προηγούμενα, να διάβαζε μερικούς στίχους του Νίκου Καββαδία – πάντα επίκαιρου…

Λογοκρισία

Διαμαρτύρεται ο φίλος μου ο Γιάννης ο Σγουρός, ότι η ΕΡΤ τον λογοκρίνει συστηματικά. Και κάθισε και έγραψε επιστολή διαμαρτυρίας ο άνθρωπος στον πρόεδρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης Χρήστο Λεοντή, επιστολή την οποία κοινοποίησε στο ΕΣΡ. Τι γράφει; Οτι είναι έντονα δυσαρεστημένος για την «κραυγαλέα και προκλητική λογοκρισία που του έχει επιβληθεί από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση» – καταγγελία με την οποία… ίδρωσε το αφτί του Λεοντή, πολλώ δε μάλλον των υπολοίπων. Ο Σγουρός, απαιτεί να αρθεί άμεσα ο αποκλεισμός του ίδιου και της Παράταξης «Αττική» της οποίας ηγείται από τις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, δεδομένης και της θεσμικής του ιδιότητας – είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια.

Θαυμάζω το κουράγιο του να γράφει επιστολές – σιγά να μην τερματίσουν τον αποκλεισμό του…