Τα πολλαπλά είδωλα των γυναικών αναδεικνύονται στο κεντρικό αφιέρωμα του 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, οι προβολές του οποίου ξεκινούν απόψε. Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλονται στην αίθουσα του κινηματογράφου Τριανόν ο «Γαλάζιος άγγελος» του Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ με τη Μάρλεν Ντίτριχ, το «Ζούσε τη ζωή της» του Ζαν – Λικ Γκοντάρ με την Αννα Καρίνα, το «Ερωτες χωρίς φραγμό» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, «Η ωραία της ημέρας» του Λουίς Μπουνιουέλ με την Κατρίν Ντενέβ, «Η διπλή ζωή της Βερόνικα» του Κριστόφ Κισλόφσκι, το «Ορλάντο» της Σάλι Πότερ, «Η χρυσομαλλούσα» του Τώνη Λυκουρέση.

Στο διαγωνιστικό τμήμα έντεκα ταινίες πρόσφατης παραγωγής θα διεκδικήσουν τα βραβεία της διοργάνωσης. Ανάμεσά τους προβάλλονται το ντοκιμαντέρ «Η δίκη» (2008) του Σεργκέι Λοζνίτς, που αφορά τις στημένες δίκες του Στάλιν, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της σκηνοθέτριας από την Κύπρο Τώνιας Μισιαλή «Παύση» (Βραβείο Ενωσης Διεθνών Κριτικών στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), το «Suleiman Mountain» της Ελιζαβέτα Στίσοβα με φόντο τα βουνά της Κιργιζίας, «Η ευγενική αδιαφορία του κόσμου» (2018, Καζακστάν, Γαλλία) του Αντιλκάν Γερζανόφ, μια ιστορία αγάπης σε έναν κόσμο εμμονικό με τον πλούτο και την εξουσία («Ενα κάποιο βλέμμα» στο Φεστιβάλ των Καννών).

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. Στα ενδιαφέροντα προγράμματα του Πανοράματος βρίσκουμε το τμήμα αφιερωμένο σε ταινίες βασισμένες σε βιβλία που έγραψαν συγγραφείς οι οποίοι ξεκίνησαν την καριέρα τους ως δημοσιογράφοι – αφιέρωμα που διοργανώνεται μαζί με το Μορφωτικό Τμήμα της ΕΣΗΕΑ. Ανάμεσά τους, ο «Θαλασσόλυκος» του Τζακ Λόντον σε σκηνοθεσία Μάικλ Κέρτιζ, το «Να έχεις και να μην έχεις» του Χέμινγουεϊ (Χάουορντ Χοκς), η «Περιφρόνηση» του Ζαν – Λικ Γκοντάρ (Αλμπέρτο Μοράβια), «Το εκκρεμές της αγωνίας» του Εντγκαρ Αλαν Πόε (Ρότζερ Κόρμαν) κ.ά. Με αφορμή, εξάλλου, τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου σκηνοθέτη Νίκου Παπατάκη, το Πανόραμα προβάλλει τις ταινίες του «Οι άβυσσοι» (1963), «Οι βοσκοί» (1967), «Gloria Mundi» (1976), «Η φωτογραφία» (1986) και «Ο ισορροπιστής» (1992).

Φόρο τιμής επίσης αποτίνει στις δύο ελληνίδες δημιουργούς Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη προβάλλοντας τις ταινίες τους «Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί», «Ηταν ένας ήσυχος θάνατος», «Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης» και «Η τιμή της αγάπης», «Κρυστάλλινες νύχτες». Στο πλαίσιο των ειδικών προβολών, το Πανόραμα διοργανώνει τρεις μίνι αφιερωματικές προβολές στη μνήμη του σκηνοθέτη και συγγραφέα Κώστα Βρεττάκου, στον Ιάπωνα Ακίρα Κουροσάβα (σε συνεργασία με την ΠΕΚΚ) και στον Δανό Καρλ Θίοντορ Ντράγερ. Τέλος, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου προβάλλει εννιά ταινίες μικρού μήκους από τους σπουδαστές των Horme Pictures και New York College.