Η ώρα της κρίσης για τη Μίλαν έφτασε. Αντιπροσωπεία των Ροσονέρι θα συναντηθεί σήμερα το πρωί στις 9.30 στη Νιόν με υψηλόβαθμα στελέχη της UEFA ενόψει των ποινών που θα επιβληθούν στον ιταλικό σύλλογο για την καταστρατήγηση του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι (FFP) την τριετία 2014-2017. Θα είναι μια κρίσιμη ημέρα για την αντίπαλο του Ολυμπιακού στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς από την απόφαση της UEFA η οποία θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις της στον μεταγραφικό τομέα.

Σύμφωνα με την «Tuttosport» στη Μίλαν πιθανόν να επιβληθούν δύο τύποι τιμωριών. Η πρώτη θα έχει σχέση με τα οικονομικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιβληθεί πρόστιμο 14 με 17 εκατ. ευρώ τα οποία θα παρακρατηθούν από την UEFA από τη συμμετοχή της Μίλαν στο Γιουρόπα Λιγκ. Ταυτόχρονα οι Ροσονέρι θα υποχρεωθούν να ισορροπήσουν τον προϋπολογισμό τους στις επόμενες σεζόν και ίσως τους ζητηθεί να περιορίσουν τα συμβόλαια των παικτών.

Η δεύτερη τιμωρία θα έχει σχέση με τις μεταγραφές. Είτε θα της απαγορευθεί να κινηθεί στο χειμερινό μεταγραφικό παράθυρο, είτε οι παίκτες που θα αποκτήσει δεν θα μπορούν να αγωνιστούν στο Γιουρόπα Λιγκ αν συνεχίσει στους νοκάουτ αγώνες. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα περιορισμού του αριθμού παικτών στο ρόστερ της.

Το κόστος της απουσίας

Το καλοκαίρι η Μίλαν κατάφερε να αποφύγει τον αποκλεισμό της για έναν χρόνο από τα Κύπελλα Ευρώπης προσφεύγοντας στο CAS, το οποίο τη δικαίωσε στηριζόμενο στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της.

Τον Ιούνιο το fund Elliot ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου από τον Κινέζο Λι Γιονγκχόνγκ ο οποίος δεν μπόρεσε να αποπληρώσει δόση από το δάνειο των 300 εκατ. ευρώ που έλαβε για να αγοράσει από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έναντι 750 εκατ. ευρώ τους Ροσονέρι.

Η άλλοτε κραταιά Μίλαν των επτά Τσάμπιονς Λιγκ δεν έχει αγωνιστεί στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση από τη σεζόν 2013-2014 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά μεγέθη της.

Ο πρόεδρός της Πάολο Σκαρόνι αποκάλυψε ότι σε πρόσφατη συνομιλία του με το αφεντικό της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι του είπε πως προτιμά να συμμετέχει η Μίλαν σε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις του Τσάμπιονς Λιγκ από το να κατακτήσει το Σκουντέτο.

«Φυσικά μια ομάδα σαν τη δική μας πρέπει να βρίσκεται πάντοτε στο Τσάμπιονς Λιγκ», υπογράμμισε.

Νέος τιμονιέρης

Τις επόμενες ημέρες ο Σκαρόνι θα κάνει ένα βήμα πίσω για να αναλάβει τα ηνία ο από την Αρσεναλ προερχόμενος Ιβάν Γκαζίντις.

«Θα διευθύνει τη μηχανή: θα κάνω ένα βήμα πίσω. Η Μίλαν έχει ένα ζωτικό πρόβλημα, την αύξηση των εσόδων, που σήμερα είναι τα ίδια όπως με το 2003 αν και έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί τα έξοδα για τις πληρωμές των παικτών. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένας χρηματοδότης για να καλύπτει τα έξοδα χρειαζόμαστε μια διαφορετική φιλοσοφία και ο Γκαζίντις έχει ήδη διανύσει αυτόν τον δρόμο με την Αρσεναλ», τονίζει ο Σκαρόνι.

Για την πρόσφατη συμφωνία με την Ιντερ για την ανακατασκευή του Τζουζέπε Μεάτσα, ο πρόεδρος της Μίλαν είπε πως θα μειωθεί στο μισό το ποσό της επένδυσης και ταυτόχρονα θα διπλασιαστεί η αξία των χορηγιών.

«Το στάδιο αυξάνει τα έσοδα κατά 40-50 εκατ. ευρώ και ένας μεγάλος χορηγός ίσως αγοράσει τα δικαιώματα ονοματοδοσίας. Θα έχουμε διεθνείς εταιρείες που θα σχηματίζουν ουρά για να επενδύσουν. Και θα πάρουμε πολύ περισσότερα από το Αλιάντς Στάδιο της Γιουβέντους», κατέληξε ο ισχυρός άνδρας των Ροσονέρι.

Η Μίλαν αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα λόγω της τεράστιας λίστας τραυματιών παικτών. Μετά τους Μουζάκιο, Καλντάρα, Μποναβεντούρα και Μπίλια, στη λίστα προστέθηκε και ο κεντρικός αμυντικός Αλέσιο Ρομανιόλι ο οποίος θα μείνει εκτός αγώνων έναν μήνα και δεν θα προλάβει το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στις 13 Δεκεμβρίου στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Λόγω λειψανδρίας οι Ροσονέρι προσανατολίζονται να αποκτήσουν ελεύθερους παίκτες με βασικούς υποψήφιους τους Μπουρντίσο, Μπλανσάρ και Χουτ, οι οποίοι φυσικά δεν πρόκειται να παίξουν στην Ευρώπη.