Ούτε πράσινο ούτε κόκκινο φως ανάβει – επισήμως τουλάχιστον – το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για τις περικοπές συντάξεων από την πρώτη Ιανουαρίου. Παραπέμπει το θέμα στην αναμενόμενη, πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης από τους θεσμούς.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταμνημονιακή αξιολόγηση, στο πλαίσιο της οποίας παρακολουθείται στενά η οικονομική πορεία και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Η έκθεση αξιολόγησης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών χθες στο Βερολίνο. «Θα τοποθετηθούν οι θεσμοί επ’ αυτού και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν σίγουρα όλα αυτά τα ζητήματα» πρόσθεσε η εκπρόσωπος, αρνούμενη να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπιλντ» ότι ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς «θέλει έκπτωση για τις συντάξεις».

Η γερμανική εφημερίδα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της χθες σημείωνε ότι «η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που είχε υποσχεθεί». Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Bild», «ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς θέλει να κλείσει το ένα μάτι». Η εφημερίδα επικαλούνταν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο, που σημειώνουν ότι «στο ζήτημα της Ελλάδας η Γερμανία δεν θέλει να είναι απομονωμένη» και ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας θα επιτύχει τους στόχους της και χωρίς τις περικοπές που θα επέφερε η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση».

Το δημοσίευμα υπενθύμιζε ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με τις περικοπές συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου άνω του 1% του ΑΕΠ (περίπου 2,5 δισ. ευρώ ετησίως), «είναι συνδεδεμένη» με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, καθώς και τις νέες πιστώσεις δισεκατομμυρίων που δόθηκαν ως «μαξιλάρι» για να βγει η χώρα στις αγορές.

Ο προϋπολογισμός. Ερωτηθείσα για τη συνεδρίαση του EuroWorking Group την περασμένη εβδομάδα που παρουσιάστηκε το σχέδιο προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης για το 2019 χωρίς τα μέτρα για τις συντάξεις, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι «η συνεδρίαση αφορούσε την επιτήρηση των προϋπολογισμών από την Κομισιόν». Πρόκειται για το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. «Στη συζήτηση αυτήν περιλαμβάνονταν σίγουρα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί και η αξιολόγηση. Εκεί θα υπάρξει και τοποθέτηση του Eurogroup. Δεν θέλω να προκαταλάβω την έκθεση και τις εκτιμήσεις των θεσμών» είπε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.