Θα είναι η σημερινή η ημέρα της κρίσης για την Τερίζα Μέι; Θα συμπληρωθεί ο μαγικός για τους μεν, καταραμένος για τους δε αριθμός των 48 επιστολών βουλευτών των Συντηρητικών προς τον πρόεδρο της επονομαζόμενης Επιτροπής 1922 του κόμματος Γκρέιαμ Μπρέιντι, που απαιτείται ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πρότασης μομφής εναντίον της βρετανίδας πρωθυπουργού; Ο ίδιος ο Μπρέιντι δήλωσε χθες πως ο επίμαχος αριθμός δεν είχε ακόμα συμπληρωθεί. Κάποιοι βουλευτές ωστόσο υπαινίσσονταν πως έκρυβε την αλήθεια. Από την περασμένη Τετάρτη, οπότε αποκαλύφθηκε το σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit, ίντριγκες και φήμες δίνουν και παίρνουν στο Λονδίνο. Οπως είπε άλλωστε στους «New York Times» ο Τόνι Τράβερς, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων της LSE, «το Ουέστμινστερ είναι ένας τόπος που λατρεύει την ίντριγκα. Είναι στη φύση της βρετανικής πολιτικής να είναι γεμάτη κουτσομπολιά και συνωμοσίες και μηχανορραφίες. Προσελκύει ανθρώπους που αρέσκονται σε αυτού του είδους τα πράγματα».

Τέσσερις υπουργοί έχουν ήδη παραιτηθεί, ανάμεσά τους και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ – αντικαταστάθηκε από τον ευρωσκεπτικιστή Στίβεν Μπάρκλεϊ, ο οποίος θα εστιάσει όμως, όπως ανακοινώθηκε, στην εσωτερική προετοιμασία για το Brexit. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε πως η Μέι θα επιβλέψει προσωπικά τις τελευταίες ημέρες των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες. «Οι επόμενες επτά ημέρες θα είναι κρίσιμες, αφορούν το μέλλον αυτής της χώρας» δήλωσε χθες στο Sky News, σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που παραχώρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο, η βρετανίδα πρωθυπουργός. «Δεν πρόκειται να επιτρέψω να αποσπαστεί η προσοχή μου από αυτό το σημαντικό έργο» συνέχισε. «Μια αλλαγή ηγεσίας σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται να κάνει τις διαπραγματεύσεις πιο εύκολες… Αυτό που θα κάνει είναι να δημιουργήσει τον κίνδυνο να καθυστερήσουμε τις διαπραγματεύσεις και έτσι το Brexit θα κινδύνευε να καθυστερήσει ή να ματαιωθεί».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός παλεύει να δώσει την εντύπωση ότι προχωράει εμπρός σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, επισήμανε, και η ίδια σκοπεύει να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, καθώς επίσης και να έχει επαφές με άλλους ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 25ης Νοεμβρίου, κατά την οποία αναμένεται κανονικά να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί πολιτικά το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit. Ο βρετανικός Τύπος βοούσε όλο το Σαββατοκύριακο από φήμες πως πέντε επιφανείς ευρωσκεπτικιστές υπουργοί, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντον, ο υφυπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ και η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Αντρεα Λίντσομ, πιέζουν τη Μέι να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση να εγκαταλείψουν την κυβέρνησή της. Είναι ώρα να εργαστούμε για μια καλύτερη συμφωνία που δεν θα υπονομεύει την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, διακήρυξε χθες και ο αντιπρόεδρος του DUP, του βορειοϊρλανδικού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας των Τόρις, αλλά δεν δέχεται επ’ ουδενί μια δικλίδα ασφαλείας που θα σήμαινε ότι η Βόρεια Ιρλανδία τυγχάνει διαφορετικής αντιμετώπισης από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο τραπέζι» τόνισε εντούτοις η ίδια η Μέι. «Δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ» πρόσθεσε. Η κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, αντέτεινε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, επαναλαμβάνοντας πως το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία της Μέι. Αν οι βρετανοί βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία που πρέπει κανονικά να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο, επέμεινε από την πλευρά της η Μέι, «απλώς θα μας γυρίσουν στην αφετηρία. Θα υπάρξει μεγαλύτερη διχογνωμία, μεγαλύτερη αβεβαιότητα».

Πολύ πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ωστόσο, και την ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, πρέπει να απαντηθεί ένα καίριο ερώτημα: θα καταφέρουν ή όχι να ανατρέψουν τη βρετανίδα πρωθυπουργό οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers του κόμματός της; Το Reuters μετέδωσε χθες τηλεγράφημα με τα ονόματα 22 βουλευτών που έχουν στείλει επιστολές στον επικεφαλής της Επιτροπής 1922, τον Γκρέιαμ Μπρέιντι – κάποιοι από αυτούς φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν την επιστολή τους με έναν αρκετά θεατρικό τρόπο, τουιτάροντας σκαναρισμένα αντίγραφα και φωτογραφίες. «Προφανώς και δεν θα έκανα ανόητα παιχνίδια με κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Μπρέιντι, κληθείς να σχολιάσει τις φήμες πως ο απαιτούμενος αριθμός των 48 επιστολών είχε συμπληρωθεί, αλλά ο ίδιος δεν είχε ενημερώσει τη Μέι. Ενας από τους βουλευτές που έχουν ήδη στείλει επιστολή ωστόσο, ο Μαρκ Φρανσουά, εκτιμούσε πως κάποιοι συνάδελφοί του πέρασαν το Σαββατοκύριακο αφουγκραζόμενοι τα τοπικά μέλη του κόμματος στις περιφέρειές τους πριν αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.