Ο Σάσα Ζβέρεφ δεν θεωρείται τυχαία ο σημαντικότερος παίκτης της νέας γενιάς στο τένις. Ο 21χρονος τενίστας κατέκτησε τον τίτλο στο ATP Finals στο Λονδίνο και έγινε ο πρώτος Γερμανός που το καταφέρνει από το 1995, όταν ο Μπόρις Μπέκερ είχε νικήσει στη Φρανκφούρτη. Στον χθεσινό τελικό στην 02 Arena επικράτησε 6-4, 6-3 του Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη Νόβακ Τζόκοβιτς. Εγινε ο πιο μικρός σε ηλικία αθλητής που κατακτά το τρόπαιο στη διοργάνωση, καθώς ο Τζόκοβιτς ήταν στην ηλικία του όταν νίκησε στη Σαγκάη το 2008.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το περιγράψω. Είναι ο πιο σημαντικός τίτλος στην καριέρα μου», είπε ο 21χρονος Γερμανός, ο οποίος αναμένεται να κλείσει το 2018 με το Νο 4 στην παγκόσμια κατάταξη. Είναι ο τέταρτος τίτλος της χρονιάς για τον Ζβέρεφ, μετά την Ουάσιγκτον, το Masters της Μαδρίτης και το Μόναχο.

Ο 21χρονος Γερμανός έκανε ένα καταπληκτικό παιχνίδι κόντρα στον σπουδαίο αντίπαλό του. Είχε επτά άσους, ενώ ο Τζόκοβιτς κανέναν, ενώ το ποσοστό επιτυχίας του στο πρώτο σερβίς έφτασε το 85%. Για να φτάσει στο τρόπαιο χρειάστηκε μία ώρα και είκοσι λεπτά!

Δεύτερη και… φαρμακερή

Πέρυσι ο Ζβέρεφ είχε την πρώτη του παρουσία στο ATP Finals, χωρίς να καταφέρει να φτάσει στα ημιτελικά. Αυτή τη χρονιά όμως, όχι απλώς τα κατάφερε, αλλά στον ημιτελικό απέκλεισε τον Ρότζερ Φέντερερ. Ο 37χρονος Ελβετός έχει το ρεκόρ με έξι τρόπαια και ο Τζόκοβιτς μπήκε στο κορτ για να το ισοφαρίσει, ωστόσο υπολόγιζε χωρίς τον 21χρονο Γερμανό. «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Νόβακ για την καταπληκτική πορεία του στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Αλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένας σπουδαίος αθλητής».

Τον περασμένο Ιούνιο ο Σέρβος ήταν στο Νο 22, τη χαμηλότερη θέση στα τελευταία ένδεκα χρόνια. Ωστόσο άρχισε από το Γουίμπλεντον την αντεπίθεσή του και με συνολικά τέσσερις τίτλους ανέβηκε και πάλι στο Νο 1. Οσο για τον Φέντερερ, η ήττα του στον ημιτελικό από τον Ζβέρεφ του στέρησε τη δυνατότητα να διεκδικήσει τον 100ό τίτλο στην καριέρα του! Τελικά έκανε πολλές ζημιές ο νεαρός Γερμανός στο Λονδίνο… «Αγωνίστηκες πολύ καλά στον τελικό συγκριτικά με το ματς στους ομίλους. Αξιζες τον τίτλο», του είπε ο Τζόκοβιτς.