Διαλυμένες τζαμαρίες, ξηλωμένα μάρμαρα, σπασμένους πυροσβεστήρες, καμένες καρέκλες, σκαμμένους και μουντζουρωμένους τοίχους άφησε στο προαύλιο αλλά και στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και της Πολυτεχνικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη ο πολύωρος «πόλεμος» αντιεξουσιαστών και Αστυνομίας το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ολοκλήρωση των πορειών για τη 45η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Με το πρώτο φως της ημέρας, χθες, αποκαλύφθηκε η θλιβερή εικόνα της καταστροφής στα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα (και στους δρόμους γύρω από αυτά), που αποτέλεσαν ορμητήριο δεκάδων κουκουλοφόρων για πετροπόλεμο και ρίψη μολότοφ, ενώ ειδικά στην περιοχή των Εξαρχείων έπεσαν ακόμα και φωτοβολίδες ευθείας βολής. Και έπειτα από πέντε ώρες σοβαρών επεισοδίων στους δρόμους της Αθήνας (σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας, Πατησίων, Στουρνάρη κ.α.) η υπουργός και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Παπακώστα αποφάσισαν να μεταβούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για να εκφράσουν την ικανοποίησή τους και να μοιράσουν συγχαρητήρια για την αυτοσυγκράτηση και την αποτελεσματικότητα των αστυνομικών.

Ο «ΑΙΑΣ». Πάντως για πρώτη φορά επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύτηκαν τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού που είχε προμηθευτεί η Αστυνομία επί υπουργίας Νίκου Δένδια το 2012.

Συγκεκριμένα, επιστρατεύτηκαν τα κανόνια του «Αίαντα» και άλλων δύο αντίστοιχων (αλλά μικρότερων) ειδικών οχημάτων προκειμένου κυρίως να ρίχνουν νερό στην μπροστινή και την πλαϊνή είσοδο του Πολυτεχνείου.

Και αυτό γιατί το κέντρο επιχειρήσεων ενημερωνόταν διαρκώς από τις αστυνομικές δυνάμεις ότι αντιεξουσιαστές που είχαν καταλάβει το Πολυτεχνείο προσπαθούσαν κάθε τόσο να κόψουν με αλυσοπρίονο τις αλυσίδες και τις κλειδαριές της κεντρικής πύλης, άλλες ομάδες κινούνταν περιμετρικά του ιδρύματος και επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τον χώρο, ενώ άλλοι έβαζαν φωτιά στην ελληνική σημαία. Για ώρες η «μάχη» κουκουλοφόρων και αστυνομικών ήταν σε πλήρη εξέλιξη, με τους πρώτους να στήνουν οδοφράγματα και να εκσφενδονίζουν μάρμαρα, πέτρες και μολότοφ και τους δεύτερους να απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα στη Θεσσαλονίκη (με πυρπολημένους κάδους και πετροπόλεμο στην Εγνατία κ.λπ.). Εξάλλου πιο εκτεταμένες καταστροφές καταγράφηκαν στο ΑΠΘ (τόσο στον αύλειο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής όσο και στην υποδοχή και κάποιες αίθουσες διδασκαλίας), με το κόστος να εκτιμάται σε τουλάχιστον 20.000 ευρώ, σύμφωνα με τον καθηγητή, αναπληρωτή πρύτανη Ερευνας και Συντονισμού Θεόδωρο Λαόπουλο: «Το κόστος ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο. Δεν ξέρουμε ακόμη πόσα έκλεψαν οι ταραξίες από ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Κάποια από αυτά που έκλεψαν τα έκρυψαν για να τα πάρουν αργότερα, όμως τα βρήκαμε. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι» είπε ο αντιπρύτανης. Ο ίδιος μαζί με τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα και τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Κώστα Κατσιφαράκη έκαναν αυτοψία στους χώρους μετά τη λήξη των επεισοδίων.

Μέλος του Ρουβίκωνα ανάμεσα στους συλληφθέντες

Δύο δικογραφίες (η μία για κακούργημα και η άλλη για πλημμελήματα) είναι ο ποινικός απολογισμός των επεισοδίων στην Αθήνα. Από τους συνολικά 19 συλληφθέντες οι έξι αντιμετωπίζουν την κακουργηματική κατηγορία της έκρηξης, καθώς και το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ εις βάρος των υπολοίπων ασκήθηκαν κατά περίπτωση διώξεις για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διατάραξη κοινής ειρήνης και αντίσταση κατά της Αρχής. Ανάμεσα στους 19 (οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν για απολογία σε τακτικό ανακριτή) περιλαμβάνονται τρεις ανήλικοι οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι και ένα μέλος της αναρχικής συλλογικότητας του Ρουβίκωνα. Πρόκειται για 28χρονο, γνωστό στις Αρχές, καθώς είχε προσαχθεί στο παρελθόν τέσσερις φορές για επιθέσεις του Ρουβίκωνα και ο οποίος το βράδυ του Σαββάτου συνελήφθη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο ύψος της ΓΑΔΑ. Τη δική του παρέμβαση για τον συλληφθέντα έκανε χθες με διαδικτυακή ανάρτηση ηγετικό μέλος του Ρουβίκωνα καταγγέλλοντας ότι ο 28χρονος ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς των ΜΑΤ. «Ικανοποίηση Γεροβασίλη και Παπακώστα για τους άγριους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών στην Αλεξάνδρας χωρίς να πέσει ούτε ένα μπουκάλι νερό. Ικανοποίηση Γεροβασίλη και Παπακώστα για τον άγριο ξυλοδαρμό συντρόφου του Ρουβίκωνα από ματατζήδες με τα κλομπ ανάποδα. Το μήνυμα ελήφθη» έγραψε.

Την ομάδα των 19 συλληφθέντων αποτελούν 15 Ελληνες (άνδρες ηλικίας από 17 έως 38 ετών και μια 25χρονη γυναίκα) και τέσσερις αλλοδαποί (ένας 30χρονος Αλβανός, ένας 30χρονος Αφγανός, ένας 17χρονος Ρουμάνος και ένας 13χρονος Παλαιστίνιος). Τουλάχιστον πέντε άτομα είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τις διωκτικές Αρχές, ενώ οι οκτώ συνελήφθησαν για τα επεισόδια έξω από την ΓΑΔΑ και οι υπόλοιποι στην περιοχή των Εξαρχείων.

Στη Θεσσαλονίκη η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 14 προσαγωγές και από αυτές η μία μετατράπηκε σε σύλληψη. Επίσης στην Πάτρα προσήχθησαν πέντε άτομα, αλλά τελικά αφέθηκαν όλα ελεύθερα και στο Ηράκλειο Κρήτης έγιναν έξι προσαγωγές και η μία μετατράπηκε σε σύλληψη.