Η γεώτρηση της Exxon Mobil – Qatar Petroleum στον στόχο «Δελφύνη» του Τεμαχίου 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πλέον γεγονός, με τις ΗΠΑ να δείχνουν με κάθε τρόπο το αυξανόμενο γεωπολιτικό ενδιαφέρον τους για την Κύπρο, η οποία δείχνει να αποκτά κεντρικό ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον και η αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, δεδομένων των τουρκικών προκλητικών ενεργειών σε προηγούμενες γεωτρήσεις, έχουν ξεκαθαριστεί με κάθε τρόπο, τόσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και από αξιωματούχους των ΗΠΑ, με σαφή μηνύματα προς την Τουρκία.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ. Η παρουσία στην Κύπρο του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ήταν ίσως η πιο ισχυρή – από άποψη συμβολισμού – υπόμνηση στην Αγκυρα.

Ο Φάνον υπογράμμισε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα ενεργειακά τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ουάσιγκτον πως στηρίζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων και είναι υπέρ του ακριβοδίκαιου διαμοιρασμού σε όλες τις κοινότητες του νησιού, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φάνον βρισκόταν τις προηγούμενες μέρες στο Ισραήλ και μετά την Κύπρο θα συνεχίσει το ταξίδι του για Αίγυπτο, χωρίς να περιλαμβάνει στην περιοδεία του την Τουρκία, γεγονός που στη Λευκωσία αξιολογούν ως μήνυμα προς την Αγκυρα.

Πληροφορίες θέλουν μέσα στον Δεκέμβριο να επισκέπτεται την Κύπρο και ο υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, όταν θα ξεκινήσει η δεύτερη γεώτρηση της Exxon Mobil. Ανάλογα δε με τα αποτελέσματα, η Exxon Mobil φέρεται να προτίθεται να οικοδομήσει και μεγάλες εγκαταστάσεις στο νησί. Το γεωτρύπανο έχει μαζί του τα υποστηρικτικά πλοία που έφθασαν από το λιμάνι της Λεμεσού, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Τις προθέσεις των ΗΠΑ να προστατεύσουν τη γεώτρηση της Exxon Mobil αναγνώρισε και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατες δηλώσεις του, στις οποίες ξεκαθάρισε ότι στόχος της Τουρκίας δεν είναι ο διαμοιρασμός των όποιων κερδών στην Κυπριακή Δημοκρατία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά η αποφασιστική εμπλοκή της Αγκυρας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ανατολικής Μεσογείου, απαιτώντας, επί της ουσίας, συνδιαχείριση των κοιτασμάτων ως «εγγυήτρια δύναμη» στο Κυπριακό.

Οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil σηματοδοτούν την ολοκληρωτική επαναφορά των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρουν πολλά ΜΜΕ, ωστόσο μένει να αποδειχθεί πόσο αυτό θα ωφελήσει τελικά και την Κυπριακή Δημοκρατία ή θα είναι πηγή νέων περιπετειών.