Οι Αμερικανοί έχουν μια έκφραση που ταιριάζει γάντι σε αυτές τις περιπτώσεις: «Δεν είναι είδηση ότι σκύλος δάγκωσε άνθρωπο. Είδηση είναι το… αντίθετο». Προφανώς όμως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν έχουν γνώση τι εστί Εξυγίανση, ούτε μπορούν να γνωρίζουν λεπτομέρειες για το σημείο όπου έχει φτάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εδώ που σχηματίζονται δικογραφίες πλέον ακόμη και για ιστορίες που δίνουν από την πρώτη στιγμή την αίσθηση της προβοκάτσιας. Οπως ακριβώς συνέβη δηλαδή στην περίπτωση του Ολυμπιακού, και στα περίφημα γεγονότα της Πάτρας στο ματς Κυπέλλου με την Παναχαϊκή (1/11). Οπως συνέβη με τους Ερυθρόλευκους που από το πουθενά βρέθηκαν ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ «κατηγορούμενοι» με βάση το άρθρο 15 4 β του ΚΑΠ, το οποίο προέβλεπε ως μάξιμουμ ακόμη και την αφαίρεση τριών βαθμών. Γιατί; Διότι σε ένα κατά τα άλλα ήσυχο απόγευμα, ένα «μεμονωμένο» περιστατικό – σε μια κερκίδα γεμάτη οικογένειες και μικρά παιδιά – έφερε την επέμβαση της Αστυνομίας και μια σειρά από ενέργειες που όσο καλόπιστος και αν είναι κάποιος δεν μπορεί παρά να τις δει με… καχυποψία. Ακόμη και στην ανακάλυψη «τραυματία» φτάσαμε σε ένα σενάριο ποδοσφαιρικής (και επιστημονικής) φαντασίας!

Τέλος πάντων. Τέλος καλό όλα καλά για τον Ολυμπιακό και κατ’ επέκταση και για την ίδια τη Δικαιοσύνη. Η Πειθαρχική Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την τιμωρία των Ερυθρολεύκων. Πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ, με την απόφαση να προκύπτει παμψηφεί. Μια ξεκάθαρη απονομή δικαιοσύνης αλλά και μια έμμεση επιβεβαίωση πως και η ίδια η Επιτροπή κατάλαβε και γύρισε την πλάτη της σε αυτή την «καλοστημένη μηχανή» εξόντωσης των Ερυθρολεύκων. Μια υπόθεση που εάν και εφόσον θα δημιουργούσε ένα πολύ δύσκολο δεδικασμένο, το οποίο θα καταδίωκε πέραν τούδε τους πάντες. Γιατί αν στην Πάτρα χτύπησε μέσα στην κερκίδα των Ολυμπιακών ένα κινητό τηλέφωνο με ringtone τον ύμνο μιας αντίπαλης ομάδας, δημιουργώντας τη σύγχυση, ποιος θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμβεί ακριβώς το ίδιο και αλλού. Ενα ringtone, η εισβολή της Αστυνομίας, η αλόγιστη χρήση χημικών και μετά… μια κόλλα χαρτί και στην Πειθαρχική Επιτροπή για αφαίρεση βαθμών!

Επιχειρήματα και αποδείξεις

Ο Ολυμπιακός μέσω των νομικών εκπροσώπων του, τον Ιωάννη Χατζησαββάογλου και τη Λίνα Σουλούκου, έθεσαν από την πρώτη στιγμή τα πραγματικά περιστατικά ενώπιον της Επιτροπής. Είχαν όλες τις απαντήσεις. Με επιχειρήματα και αποδείξεις. Η υπερασπιστική γραμμή της ΠΑΕ ήταν κρυστάλλινη: μόνο πρόστιμο και αν προέκυπτε σώνει και ντε κάτι παραπάνω; Τότε προφανώς αυτό θα αφορούσε τη διοργάνωση του Κυπέλλου και τη βαθμολογία που έχει ο Ολυμπιακός σε αυτή. Δεν μπορούσε να προκύψει κάποιο νομικό άλμα που θα έβαζε στο… ποινολόγιο τη βαθμολογία των Ερυθρολεύκων στο πρωτάθλημα, και ας ήταν πολλοί που το ήθελαν πάρα… πολύ! Ευτυχώς δεν χρειάστηκε τίποτα από αυτά. Είπαμε, η απόφαση της Πειθαρχικής ήταν παμψηφεί. Μόνο πρόστιμο (έστω 4πλάσιο σε σχέση με εκείνο που τιμωρήθηκε ο ΠΑΟΚ, για τα πολύ σοβαρότερα γεγονότα που προέκυψαν πριν από το ματς Κυπέλλου με τον Αρη στη Τούμπα). Χωρίς σκιές και… ναι μεν αλλά! «Σκύλος δάγκωσε άνθρωπο». Αλλά αυτή τη φορά, το γεγονός είναι από μόνο του είδηση. Απονομή δικαιοσύνης. Το δικαστήριο δεν δέχτηκε τους ισχυρισμούς περί τραυματισμού. Γύρισε την πλάτη του και στην προβοκάτσια. Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός μπορεί πλέον να επιστρέψει τη σκέψη του αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο. Στο πρωτάθλημα που – ως επί το πλείστον – η χαρακτηριστική ατυχία του στα ντέρμπι, τον έχει φέρει έξι βαθμούς μακριά από την κορυφή. Στο Κύπελλο, όπου έχοντας ήδη έξι βαθμούς ουσιαστικά έχει περάσει στην επόμενη φάση. Και βέβαια στην Ευρώπη, όπου τον περιμένουν οι δύο τελευταίες αγωνιστικές των ομίλων του Γιουρόπα, όπου θα κρίνουν και την πρόκριση. Και μιας και μιλάμε για αυτό; Χθες έγινε γνωστό ότι οι Πειραιώτες παρέλαβαν ήδη 1.000 εισιτήρια για το Μπενίτο Βιγιαμαρίν, την έδρας της Μπέτις. Για το ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής στη Σεβίλλη. Ηδη οι κρατήσεις των φιλάθλων του Ολυμπιακού έχουν ξεπεράσει τις 500.