Σε πλήρη εξέλιξη είναι η γενικευμένη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εναντίον του Κώστα Σημίτη, αλλά πλέον το νέο στοιχείο που τίθεται στο πολιτικό παιχνίδι είναι η εκτίμηση πολιτικών παραγόντων ότι αυτό γίνεται με τη σιωπηρή υποστήριξη και τμήματος των καραμανλικών. Την εικόνα αυτή φροντίζουν πλέον να αναδείξουν και από τη Χαριλάου Τρικούπη, με τη βεβαιότητα πως οι εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της περιόδου Σημίτη επιθέσεις θα συνεχιστούν. «Ο Τσίπρας είναι το φις, αλλά η πρίζα είναι ο Καραμανλής και τα καλώδια από πίσω είναι όλο το δίκτυο του σκληρού πυρήνα του καραμανλισμού στο βαθύ κράτος» σχολίασε χθες ο διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά Μανώλης Οθωνας (Χ FM), προσθέτοντας: «Το σασί όμως είναι γερό. Ούτε μασάμε, ούτε τσιμπάμε, ούτε φοβόμαστε με αυτές τις μεθοδεύσεις. Γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από κανέναν».Εδώ και πολύ καιρό εξάλλου είναι σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση δημιουργίας κλίματος υπεράσπισης της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, την πενταετία 2004 – 2009 και παράλληλα της αποδόμησης της πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Με αφορμή τη στοχοποίηση Σημίτη, στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής του δόγματος Πολάκη, συνασπίζονται διάφορες ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις. Ηδη η υπόθεση Σημίτη και το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών που ζητήθηκε προβάλλεται με ένταση από φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ με παράλληλο στόχο το πολιτικό πλήγμα και την περαιτέρω αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ στον δρόμο για τις εκλογές.

Η ευκαιρία. Παράλληλα, οι καραμανλικοί βρίσκουν την ευκαιρία να προστατεύσουν τον Κώστα Καραμανλή και να εμφανίσουν τον Κώστα Σημίτη ως τον υπεύθυνο για τη χρεοκοπία της χώρας.

Ηδη, ο διαγραφείς από τη ΝΔ Ευάγγελος Αντώναρος που προανήγγειλε και πολιτική κίνηση από τις αρχές του 2019, εστίασε στην υπόθεση Σημίτη και με ανάρτησή του στο Facebook έγραψε ότι «τα καλύτερα έρχονται» και συμπλήρωσε με εμφανή αιχμηρή διάθεση προς τον Κώστα Σημίτη: «…ερωτώ: Γιατί μόνο έλεγχος λογαριασμών στο εσωτερικό. Τα χρήματα – αν υπάρχουν – στο εξωτερικό παρκάρονται».

Το Μαξίμου. Από το Μέγαρο Μαξίμου αρνούνται ότι υπάρχει σχέδιο εναντίον του πρώην πρωθυπουργού και την εικόνα αυτή επιδίωξε να μεταδώσει χθες ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης: «Μια ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή ζητά άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Και ω του θαύματος, ο «εκσυγχρονισμός» ανακαλύπτει τον αχταρμά της συνωμοσιολογίας: πολιτικό σχέδιο του Μαξίμου, των ΑΝΕΛ και της καραμανλικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Αποστάσεις από Φίλη. Υπάρχουν όμως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κρατάνε αποστάσεις, όπως ο Νίκος Φίλης. «Δεν είμαι υπέρ της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής» είπε (Open TV), αλλά διευκρίνισε ότι ο Σημίτης έχει πολιτικές ευθύνες για τους υπερεξοπλισμούς» και σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Αλλο το σκάνδαλο της Novartis και άλλο η διερεύνηση των λογαριασμών του κ. Σημίτη. Δεν είναι ίδιας τάξης θέματα».