Η συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τη Φώφη Γεννηματά την ερχόμενη Δευτέρα δείχνει, με τον πλέον συμβολικό τρόπο, την ασπίδα προστασίας που επιχειρούν να υψώσουν στο Κίνημα Αλλαγής για τον πρώην πρωθυπουργό. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως η επιχείρηση σπίλωσης του Σημίτη γύρισε ήδη μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, καθώς έδρασε συσπειρωτικά για τη βάση της δημοκρατικής παράταξης, δίνοντας λόγο και φωνή στην Κεντροαριστερά – σε μια περίοδο που τη χρειαζόταν πολύ.

«Σκευωρία; Δεν θα χρησιμοποιούσα αυτή τη λέξη» έλεγε χθες επιτελικό στέλεχος του φορέα σε συνομιλητές του, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης, που προσπαθεί μέσω της σκανδαλολογίας να διεκδικήσει την ηγεμονία του προοδευτικού χώρου. Η επίθεση στην παράταξη, θεωρούν, αποκάλυψε επίσης τη σύνδεση της καραμανλικής Δεξιάς με την κυβέρνηση.

Υπό μία έννοια, στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν πως βγήκαν μπροστά με νέο αέρα, καθώς «έχουν τελειώσει με τους σκελετούς». Εκμεταλλευόμενοι, επομένως, τις συνεχείς επιθέσεις και την ανακωχή μεταξύ των στελεχών του, το προσεχές διάστημα θα επιχειρήσουν να βγουν μπροστά. Για να μην επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να ενδυθεί εκ νέου το σοσιαλδημοκρατικό κοστούμι του, μπαίνοντας σφήνα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Ταξίδι στην Ευρώπη. Η Γεννηματά θα παραστεί στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Λισαβόνα, στις 7 Δεκεμβρίου, όπου ο Φρανς Τίμερμανς, εκτός απροόπτου, θα πάρει και επισήμως το χρίσμα για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν – δίνοντας τέλος στα σενάρια «προοδευτικών μετώπων» πριν από τις ευρωεκλογές του 2019.  Στο εσωτερικό, την ερχόμενη Τρίτη στην αίθουσα της Γερουσίας η Γεννηματά αναμένεται να παρουσιάσει επισήμως τις προγραμματικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίες κατατέθηκαν πριν από λίγες μέρες στη Βουλή με τη μορφή πρότασης νόμου. Παράλληλα, κλείνουν οι διεργασίες για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – η οποία τοποθετείται από τους επιτελείς είτε στις 25 Νοεμβρίου είτε την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.