Στον πατέρα του Τζον Κένεντι, Τζόζεφ Κένεντι, αποδίδεται η πατρότητα της παροιμιώδους φράσης «When the going gets tough, the tough get going» που (έχω την εντύπωση πως) ο Λούκα Μπάνκι και ο Μάκης Γιατράς την έχουν κρεμάσει σε μια ταμπέλα μέσα στα αποδυτήρια των ομάδων τους!

Οντως χθες η ΑΕΚ και ο Προμηθέας επιβεβαίωσαν με τον πιο τρανό τρόπο το νόημα αυτής της κουβέντας και απέδειξαν ότι είναι τόσο σκληροί, ώστε να επιβιώνουν στις ζορισμένες καταστάσεις.

Δεν εννοώ μονάχα τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στους αγώνες τους με τη Λιετκαμπέλις και τη Νεπτούνας σε αυτή τη βραδιά της διπλής ελληνολιθουανικής φιλίας, αλλά και τα προβλήματα των τραυματισμών και των απουσιών που εκ προοιμίου κουβάλαγαν.

Κατά το μάλλον ή ήττον, και η «Βασίλισσα» και η «Σταχτοπούτα» του Champions League λειτούργησαν όπως τα νοσοκομεία σε περιπτώσεις γενικής απεργίας: με προσωπικό ασφαλείας, με αναδιατεταγμένους και αναδιανεμημένους ρόλους και σε έναν βαθμό την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι!

Αυτό το περί ρόλων το υπογράμμισε ad hoc ο Λούκα Μπάνκι επιδαψιλεύοντας τα εύσημα στον Γιόνας Ματσιούλις, που μπορεί να μην το… μάτωσε στα 32 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα της συμμετοχής του (0/6 σουτ), αλλά και τι μ’ αυτό; Εκανε όλες τις υπόλοιπες δουλειές παστρικά και αθόρυβα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πέμπτη απανωτή νίκη της ΑΕΚ.

Στο 5-1 έφτασε και ο Προμηθέας, που τιμώντας τις μυθολογικές καταβολές του ονόματός του ήταν φωτιά και λάβρα, με αποτέλεσμα να… κατακάψει την Κλαϊπέντα και να συνεχίσει να προκαλεί πάταγο στη διοργάνωση.

H επιτυχία των δυο ομάδων δεν είναι ότι επικράτησαν των Λιθουανών, αλλά – όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης – ότι πρωτίστως νίκησαν τα δικά τους προβλήματα και κατάφεραν να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες.

Σε αγώνες διαφορετικού ρυθμού και στυλ η ΑΕΚ και ο Προμηθέας ξεπέρασαν τις αντιξοότητες, έδειξαν χαρακτήρα και στο τέλος της ημέρας επιβεβαίωσαν ότι πράγματι οι σκληροί επιβιώνουν.