Να ξεκαθαρίσει η πολιτεία τη στάση της απέναντι στην επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική ζήτησε χθες ο πρόεδρος της θυγατρικής Ελληνικός Χρυσός, Χρήστος Μπαλάσκας, στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους.

Ο Μπαλάσκας υπογράμμισε ότι «οι μέτοχοι εμμένουν στην επένδυση στα μεταλλεία της Κασσάνδρας και περιμένουν την αδειοδότηση». Ταυτόχρονα θύμισε το εξώδικο που έχει στείλει η εταιρεία στους συναρμόδιους υπουργούς, αναγγέλλοντας την πρόθεση διεκδίκησης 750 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που το Δημόσιο δεν εφαρμόσει την απόφαση της διαιτησίας και δεν εκδώσει τις άδειες ρουτίνας για τα μεταλλεία στις Σκουριές και το εργοστάσιο της μεταλλουργίας στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος.

Οπως είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά φαίνεται ότι δεν πείθεται αναφορικά με τις προθέσεις της Ελληνικός Χρυσός για καθετοποίηση της παραγωγής.

Στην ερώτηση που ετέθη στον πρόεδρο για το τι θα πράξει η καναδική εταιρεία στην περίπτωση που δεν λάβει τις άδειες, σημείωσε ότι «οι μέτοχοι θα προστατεύσουν την επένδυση με όποιον τρόπο επιλέξουν».

ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ. Πάντως, και ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε αναμονή της έκδοσης των αδειών για την επένδυση στα μεταλλεία των Σκουριών, ο Μπαλάσκας έκανε γνωστό ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγείρουν θέμα επανεξέτασης της περιβαλλοντικής άδειας όλου του έργου, η οποία λήγει το 2021.

Αφορμή στάθηκε η αλλαγή της μεθόδου στεγανοποίησης του χώρου απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων στην περιοχή Κοκκινόλακκος. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον Μπαλάσκα, προχώρησε με βάση τις προβλέψεις του μεταλλευτικού κώδικα σε βελτίωση των υποδομών, αλλά το υπουργείο παρενέβη για αυτή την αλλαγή και ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν έμεινε στον αρχικό σχεδιασμό.

Πέραν αυτού, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο, ολόκληρη η επένδυση στη Χαλκιδική (Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι) απειλείται με λουκέτο αν δεν αδειοδοτηθεί ο Κοκκινόλακκος. Το συγκεκριμένο έργο εδώ και χρόνια παίρνει προσωρινές άδειες λειτουργίας και το ίδιο, εκτός απροόπτου, αναμένεται να συμβεί και στο τέλος του χρόνου.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός σημείωσε πως το σύνολο της επένδυσης της Eldorado Gold έχει ανέλθει στο 1 δισ. δολ. και απομένει για την ολοκλήρωση της επένδυσης άλλο 1,5 δισ. δολ. Τέλος ο ίδιος παρουσίασε στους δημοσιογράφους τις δράσεις της εταιρείας για την αποκατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ανήγγειλε πως πρόκειται να διαθέσει άλλα 80 εκατ. ευρώ σε έργα υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας.