Με συμπληρωμένο το 1/3 του πρωταθλήματος και με τα ντέρμπι απέναντι σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό να έχουν πια περάσει, καταλαβαίνεις πως ο στόχος του Παναθηναϊκού είναι ξεκάθαρα η πρώτη πεντάδα. Να βγάλει από πάνω του τον «βραχνά» του αποκλεισμού από την Ευρώπη. Και να φτιάξει την επόμενη σεζόν του με στόχο να αγωνιστεί και πάλι σε αυτή.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε καλή εικόνα στα δύο από τα τρία ντέρμπι, αλλά η αντίδραση που έβγαλε ήταν ιδανική. Με έναν προπονητή ο οποίος ξέρει και πού πατάει και πού βρίσκεται. Γνωρίζει πως το ρόστερ της ομάδας του έχει συγκεκριμένο ταβάνι. Δεν το έχει φτάσει ακόμα. Γι’ αυτό και δήλωσε στενοχωρημένος το βράδυ της Κυριακής μετά το 1-1 με τον Ολυμπιακό.

Και αντιλαμβάνεται πού βρίσκεται, διότι, παρά το περιορισμένων δυνατοτήτων ρόστερ, δεν σταματά ποτέ να λέει και δημοσίως και στους ποδοσφαιριστές του πως ο Παναθηναϊκός ήταν, είναι και θα είναι ένας τεράστιος σύλλογος. Και σ’ αυτόν τον σύλλογο δεν χωράνε δικαιολογίες.

Υπήρξε καταπληκτική και η αντίδραση των παικτών του Παναθηναϊκού μετά το τέλος του ντέρμπι στο Φάληρο. Δεν πετούσαν στα σύννεφα για μια ισοπαλία. Είδαν πρώτα την εικόνα τους. Μπήκαν στα αποδυτήρια και κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη. Ο καθρέφτης λέει πάντα την αλήθεια. Και τους είπε πως μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα – και καλύτερα – πράγματα απ’ όσα έκαναν στο Γ. Καραϊσκάκης. Κι ας έχαναν.

Η νοοτροπία που χτίζει ο φετινός Παναθηναϊκός θα αποδειχτεί χρυσάφι για το μέλλον του. Η στόφα που έχει δεν υπήρχε ούτε σε ομάδες με ρόστερ πλούσιο και σε χρήματα και σε ποιότητα. Αυτά δεν αγοράζονται. Χτίζονται. Δουλεύονται. Εξελίσσονται. Ομαδικά και ατομικά. Ολοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά στον δικό του καθρέφτη. Ο Παναθηναϊκός είναι σε πολύ σωστό δρόμο. Και αυτός ο δρόμος ενδέχεται να τον βγάλει νικητή όταν θα φτάσει στο τέλος του πιο «δύσβατου» τούνελ που έχει διαβεί στην ιστορία του.