Σε άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελλάδα, σε πρώτη φάση, του Κώστα Σημίτη, της συζύγου του, του αδερφού του και δύο πρώην υπουργών των κυβερνήσεών του προχώρησε η Δικαιοσύνη, συνεπικουρώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση στην επίθεσή της κατά της Κεντροαριστεράς και του φορέα που την εκπροσωπεί. Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που περιήλθε χθες στην κατοχή μου, διατάχθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών σε πέντε ελληνικές τράπεζες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του κυρίας Δάφνης Σημίτη, του αδερφού του Σπύρου, καθώς και των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργού Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2001-2003, και Βαγγέλη Μαλέσιου, υφυπουργού την ίδια περίοδο στο προαναφερόμενο. Ο κατάλογος των επτά προσώπων για τους οποίους η Αρχή ζητάει να ανοίξουν οι λογαριασμοί συμπληρώνεται από τη σύζυγο του κ. Μαλέσιου, Διαμαντούλα, και τον Λουκά Ρωμανό, μεσάζοντα οπλικών συστημάτων.

Το έγγραφο που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 6571/2018 και ημερομηνία 30/10/2018, υπογράφεται από τον προϊστάμενο του τμήματος διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης της Αρχής Δημ. Καυκαλά και, όπως αναφέρεται, το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού και των έξι άλλων ατόμων που αναφέρονται σε αυτό γίνεται στο πλαίσιο έρευνας σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4557/2018.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι έργο της Αρχής είναι «α) η λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας,

β) ο προσδιορισμός των σχετιζόμενων με την τρομοκρατία προσώπων και η επιβολή χρηματοοικονομικών κυρώσεων εις βάρος τους και εις βάρος προσώπων που καθορίζονται με Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των οργάνων του ή με Αποφάσεις και Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης,

γ) ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που αναφέρονται στην περίπτωση αα’ της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 3213/2003 (Α’ 309)».

Το έγγραφο της Αρχής για το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη και των υπόλοιπων έξι προσώπων απευθύνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) καθώς και στην Attica Bank, και ζητείται να αποσταλούν όλα τα στοιχεία των λογαριασμών από το 2000 έως σήμερα!

Το εκπληκτικό είναι ότι το έγγραφο απεστάλη στις προαναφερόμενες τράπεζες στις 30 Οκτωβρίου. Ακριβώς εκείνη την ημέρα, στη στήλη δημοσίευα πληροφορίες (από έγκυρες κυβερνητικές πηγές…) που μιλούσαν για κυβερνητικό σχεδιασμό των υπογείων του Μαξίμου κατά του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη.

Αντιγράφω το σχετικό απόσπασμα προς υπενθύμιση: «Ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργούν τα βορβορώδη υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι ανέσυραν μία φράση από μια απολογία ενός καταδικασθέντος πολλάκις στα γαλλικά δικαστήρια γάλλου μεσάζοντα για την αναβάθμιση των φρεγατών, φράση με την οποία προσπάθησε να εμπλέξει τον κ. Σημίτη προ δεκαετίας και πλέον, μόνο και μόνο επειδή δεν κέρδισε τη δουλειά.

Κατά τις πηγές μου, και με αφορμή την υπόθεση Παπαντωνίου, φαίνεται πως έχει ανατεθεί (με τι κονδύλια άραγε;) σε διεθνές γραφείο ερευνών η αναζήτηση στοιχείων που να «δένουν» τα υπονοούμενα του γάλλου μεσάζοντα αναφορικά με τον κ. Σημίτη και μέλη της οικογένειάς του. Στόχος είναι να «χτιστεί» κάποια κατηγορία είτε σε σχέση με τη δήθεν καταγγελία του γάλλου μεσάζοντα είτε με εξοπλιστικές προμήθειες που έγιναν κατά τη δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησής του».

Αν και στο έγγραφο, που κατ’ αποκλειστικότητα δημοσιεύουμε, δεν αναφέρεται από ποια δικογραφία ή ποια έρευνα ποιας υπόθεσης κατέστη αναγκαίο το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη, της συζύγου του και του αδερφού του, εικάζεται λόγω της προσθήκης του τελευταίου ονόματος του καταλόγου, αυτού του κ. Λουκά Ρωμανού, αλλά και σε συνδυασμό με τη συμπερίληψη στην εντολή ανοίγματος των λογαριασμών των κ. Χρυσοχοΐδη και Μαλέσιου, ότι το άνοιγμα συνδέεται με την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του περίφημου C4i.

Ο κ. Ρωμανός δεν είναι ένα άγνωστο πρόσωπο στον χώρο των προμηθειών εξοπλισμών για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Εμφανίζεται ως πρόεδρος ελληνικής εταιρείας, η οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τη γαλλοoλλανδική πολεμική βιομηχανία Thales, η οποία παράγει ένα πλήθος αμυντικών συστημάτων – από φρεγάτες έως πυραύλους και ηλεκτρονικά συστήματα προστασίας των πολεμικών αεροσκαφών. Πολλά από αυτά τα όπλα έχουν προμηθευτεί επί διαφόρων κυβερνήσεων οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Πρόεδρος της μητρικής γαλλοολλανδικής εταιρείας ήταν ο Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος σε κατάθεσή του το 2006 στις γαλλικές εισαγγελικές Αρχές ομολογούσε πρακτικές διαφθοράς (δωροδοκίες για την προώθηση συμβολαίων σε χώρες του εξωτερικού και μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα) από την Thales. Ειδικότερα ισχυρίστηκε ότι προέβη σε «παράνομες πληρωμές στον υπουργό Αμυνας» (κατονόμαζε τον Γιάννο Παπαντωνίου) για το ύψους 381 εκατ. ευρώ συμβόλαιο ανανέωσης έξι ελληνικών φρεγατών, αλλά δεν σταμάτησε στις φρεγάτες.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε όσα του είχε πει ο πρόεδρος της εταιρείας που αντιπροσώπευε την Thales στην Ελλάδα, ο Λουκάς Ρωμανός, ότι δηλαδή έχασαν ως όμιλος τη σύμβαση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων (C4i) «διότι ο ανταγωνιστής, η εταιρεία Saic, υποστηριζόταν ευθέως από τον Ντικ Τσένεϊ (τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζ. Μπους)». Οπως χαρακτηριστικά κατέθεσε στους γάλλους εισαγγελείς ο Ζοσεράν, ο εδώ αντιπρόσωπος της Thales τού είχε δηλώσει ότι «χάσαμε το συμβόλαιο αυτό επειδή «χτυπήσαμε» (δωροδοκήσαμε) χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό».

Παρά το αόριστο της αναφοράς αυτής, που ανήκει στην κατηγορία «κάποιος μου είπε ότι κάπου άκουσε κάτι για κάποιον», το αόρατο κυβερνητικό «διευθυντήριο» που προσπαθεί να συντηρήσει όπως όπως και με όποια μέσα τη σκανδαλολογία, προκειμένου να διατηρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δεν άφησε να περάσει έτσι αυτή η αναφορά. Το 2016 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής απέστειλε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς πέντε υποθέσεις που αφορούσαν εξοπλιστικά προγράμματα. Μία από αυτές αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών. Από εκεί αναδύθηκε, απομονώθηκε, αποκόπηκε, φωτίστηκε η αναφορά Ζοσεράν στο σύστημα ασφαλείας C4i και αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την αφορμή για το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη, των συγγενικών του προσώπων, του κ. Χρυσοχοΐδη, του κυρίου και της κυρίας Μαλέσιου και του Λουκά Ρωμανού, του μεσάζοντα, ο οποίος υποδεικνύεται από τον Ζοσεράν ως η «πηγή» της «πληροφορίας» για την υποτιθέμενη δωροδοκία τού τότε πρωθυπουργού και των δύο υπουργών του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σημίτης, έναν χρόνο πριν, και με αφορμή πάλι διαρροές από κυβερνητικές πηγές ότι η έρευνα για το θέμα αυτό δήθεν τον «ακουμπά», είχε δηλώσει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να προστατευθεί από τις ανοίκειες επιθέσεις που δέχεται από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.