Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και για τν Χορστ Ζεεχόφερ. Ο γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU). «Αυτό έχει αποφασιστεί» είπε ο Ζεεχόφερ παραπέμποντας στην συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος το βράδυ της Κυριακής. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας. «Η απόφαση ουδόλως αφορά τη θέση του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών» διευκρίνισε ο Ζεεχόφερ. Ωστόσο, οι μέρες του Ζεεχόφερ και στην κυβέρνηση της Μέρκελ είναι μετρημένες.

Πρόκειται για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποχώρησης του Ζεεχόφερ από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο 68χρονος βαυαρός πολιτικός έμεινε δέκα χρόνια πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης καθορίζοντας από τη θέση αυτή και τις τύχες της Γερμανίας με τη συμμετοχή του κόμματος στις κυβερνήσεις της Μέρκελ. Ως υπουργός Εσωτερικών φέρει απόλυτα την ευθύνη για δύο απανωτές κρίσεις στους πρώτους έξι μήνες της νέας κυβέρνησης του Βερολίνου: Το καλοκαίρι με το Προσφυγικό και το άσυλο, λίγο αργότερα με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Χανς Γκέοργκ Μάασεν, τον οποίο στήριξε μέχρι τέλους, παρά τον σάλο προκάλεσε η στάση του στα ρατσιστικά έκτροπα ακροδεξιών στο Κέμνιτς της Ανατολικής Γερμανίας.

Τα δύο κυβερνητικά κόμματα – Χριστιανική Ενωση και Σοσιαλδημοκράτες – πλήρωσαν ακριβά στις περιφερειακές εκλογές στη Βαυαρία και την Εσση την εικόνα κυβερνητικού χάους που δημιούργησε η κόντρα του Ζεεχόφερ με την καγκελάριο Μέρκελ.

Ολοι επιχειρούν τώρα ένα νέο ξεκίνημα, το οποίο για τα συντηρητικά χριστιανικά κόμματα σημαίνει και τομές στην ηγεσία. Η Ανγκελα Μέρκελ εγκαταλείπει τον Δεκέμβριο, ύστερα από 18 χρόνια, την προεδρεία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU, αλλά παραμένει καγκελάριος προς το παρόν. Την ακολουθεί ο Χορστ Ζεεχόφερ με τη δική του μισή παραίτηση από την προεδρεία του «αδελφού» κόμματος CSU, αλλά όχι από το υπουργείο Εσωτερικών στο Βερολίνο, επίσης προς το παρόν. Δεν θέλει να αποχωρήσει νωρίτερα από την μεγάλη αντίπαλό του Ανγκελα Μέρκελ και καθυστερεί την απόφαση μέχρι να εξακριβωθεί εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή όχι.

Ωστόσο η πίεση στον Ζεεχόφερ να εγκαταλείψει και το υπουργείο Εσωτερικών εντείνεται και θα γίνεται εντονότερη το επόμενο διάστημα. «Κάθε ημέρα που ο Ζεεχόφερ παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών είναι μία χαμένη ημέρα», είπε η κοινοβουλευτική ηγέτης των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκερτ. «Οταν πρόκειται για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν επιτρέπονται πρόσθετες καθυστερήσεις» πρόσθεσε η «πράσινη»πολιτικός.

Ζέντερ και Βέμπερ στη μάχη της διαδοχής

Η ανακοίνωση αποχώρησης του Ζεεχόφερ ανοίγει τη μάχη διαδοχής στο CSU. Επικρατέστερος υποψήφιος θεωρείται ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος διαδέχτηκε τον Ζεεχόφερ και στην πρωθυπουργία τον περασμένο Μάρτιο. Υπέρ του Ζέντερ λειτουργεί το επιχείρημα ότι πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος θα είναι το ίδιο πρόσωπο.

Ωστόσο, στην κούρσα διαδοχής μπαίνει και ο ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις ευρωεκλογές του Μαΐου και πιθανότατα διάδοχος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. «Το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του κόμματος δεν είναι ασύμβατα» είπε χθες ο Βέμπερ στην εφημερίδα «Μπιλντ», προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «οι μεγάλες κατευθυντήριες γραμμές για τις κοινωνίες μας σήμερα αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τόσο στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ όσο και στους Χριστιανοκοινωνιστές του Ζεεχόφερ, η διαδοχή τους θα κρίνει και τον στρατηγικό τους προσανατολισμό, εάν θα επιμείνουν στην κυριαρχία τους στο πολιτικό κέντρο με Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ (CDU) και Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU) ή θα κάνουν δεξιά, συντηρητική στροφή, με τους Φρίντριχ Μερτς και Μάρκους Ζέντερ αντίστοιχα.