Δάκρυα, αγκαλιές, συγκίνηση, δώρα με συμβολισμό, αλλά και ένταση και διχασμός. Ολα είχαν τη θέση τους χθες κατά το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεκάδες Ελληνοκύπριοι, πρόσφυγες και μη, διέσχισαν πεζή το οδόφραγμα προς την Κάτω Δερύνεια και οι Τουρκοκύπριοι τους υποδέχθηκαν με δενδρύλλια ελιάς, σε μια κίνηση έντονου συμβολισμού. Δεκάδες ήταν και οι Τουρκοκύπριοι που επέλεξαν να μεταβούν πεζή στη Δερύνεια από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, περπατώντας περίπου τρία χιλιόμετρα.

Ουρές έκαναν και τα αυτοκίνητα τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα Κατεχόμενα, με τη συγκίνηση των προσφύγων που αντίκρισαν για πρώτη φορά τα σπίτια τους ύστερα από 44 χρόνια να είναι διάχυτη. Εστω και από μακριά, αφού δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν, δεδομένου ότι η περιοχή είναι στρατιωτική ζώνη και ως εκ τούτου παραμένει περιφραγμένη με συρματοπλέγματα.

Περίπου μιάμιση ώρα μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας δεκάδες αυτοκίνητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πηγαινοέρχονται σε ελεύθερες περιοχές και Κατεχόμενα.

Τις εικόνες μετέδωσαν τόσο ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά όσο και διεθνή μέσα ενημέρωσης, που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γεγονός, καθώς εκτιμούν ότι ίσως θα ήταν και μία αφορμή για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Κάτοικοι της Δερύνειας προχώρησαν σε ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, ενώ δήλωσαν ότι τα συναισθήματά τους για το άνοιγμα του οδοφράγματος είναι ανάμεικτα.

Ενταση. Εκτός όμως από τις συγκινητικές εικόνες δεν έλειψε και η ένταση, με την αστυνομία να έχει παρατάξει ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή, μεταξύ μελών του ακροδεξιού ΕΛΑΜ και κατοίκων που είναι υπέρ του ανοίγματος, ενώ στην αντιπαράθεση συμμετείχαν και κάποιοι κάτοικοι που είναι εναντίον του ανοίγματος. Παρών στο σημείο ήταν και ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, Σπύρος, ο οποίος κρατούσε φωτογραφία του δολοφονημένου γιου του και δήλωσε: «Σήμερα συντελείται η δεύτερη δολοφονία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού».

Υποδοχή με δώρα. Χωρίς εντάσεις, πάντως, άνοιξε την ίδια ώρα το οδόφραγμα Λεύκας – Απλικίου. Στη Λεύκα πριν από το άνοιγμα έγινε τελετή με κυπριακούς χορούς ενώ οι Τουρκοκύπριοι περίμεναν τους συμπατριώτες τους με φύλλα ελιάς, πορτοκάλια και μανταρίνια της περιοχής, με την κίνηση να είναι επίσης ζωηρή.