Στο Οικόπεδο 10 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής το γεωτρύπανο της ExxonMobil «Stena Icemax» και συγκεκριμένα στον στόχο «Δελφίνος». Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι προπαρασκευαστικές εργασίες, με στόχο στις 15 έως 17 Νοεμβρίου να ξεκινήσει η γεώτρηση.

Το γεωτρύπανο έχει μαζί του τα υποστηρικτικά πλοία που έφθασαν από το λιμάνι Λεμεσού, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση πολεμικών σκαφών την παρούσα περίοδο είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς εκτός από τον σταθερό αμερικανικό στόλο υπάρχει και φρεγάτα στα ανοικτά της Κύπρου. Μεταξύ Κύπρου και Κρήτης σημειώνεται ότι υπάρχει επίσης και ελληνική παρουσία καθώς και πλοία άλλων χωρών που μετέχουν στην UNFIL (Γερμανία, Ιταλία κ.λπ).

Η ExxonMobil θα πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Από το μέγεθος των κοιτασμάτων που θα βρεθούν θα καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις, ενώ μέχρι και το ερχόμενο φθινόπωρο, του 2019, η κινητικότητα θα είναι ιδιαίτερα έντονη αφού θα γίνουν γεωτρήσεις και από την Total και την Εni. Η ποσότητα των υδρογονανθράκων θα είναι κρίσιμης σημασίας και για τα σχέδια των ΗΠΑ στην Κύπρο…

Ο ρόλος του «Πορθητή». Επί του παρόντος δεν αναμένεται παρενόχληση της Τουρκίας στις αμερικανικές γεωτρήσεις, πέρα από τις δηλώσεις και τις απειλές σε λεκτικό επίπεδο, κάτι που η Λευκωσία χαρακτηρίζει τεχνητό κλίμα έντασης. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι θα είναι και η παρουσία του «Πορθητή», με στόχο τη διατήρηση της έντασης και όχι έρευνες.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τι θα κάνει η Αγκυρα εάν τελικά βρεθούν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σχετικά: «Εχουμε μάλιστα στη θάλασσά μας αυτή τη στιγμή όχι μόνο την ενεργό παρουσία κάποιων ενεργειακών κολοσσών που επενδύουν δισεκατομμύρια, αλλά και τη σύγκλιση συμφερόντων μεγάλων κρατών και διεθνών δυνάμεων», τονίζοντας ότι «αυτό το κοινό συμφέρον θωρακίζει την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου».

Τα μηνύματα των ΗΠΑ προς την Τουρκία χαρακτηρίζονται σαφή και στέλνονται από διάφορες οδούς, με κυριότερη την επίσκεψη του κύπριου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, αλλά και τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον.