Σε κάθε γωνιά του χωριού υπήρχε και μια ελληνική σημαία. Ηταν εκείνες που ο ίδιος κρεμούσε κάθε χρόνο σε κολόνες, εξώπορτες και τοίχους στον τόπο του, στο Αργυρόκαστρο, για να τιμήσει την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Εκεί ήταν και η τεράστια γαλανόλευκη που είχε φτιάξει (γράφοντας το σύνθημα «Βόρεια Ηπειρος γη ελληνική») για τα συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία. Σε αυτές προστέθηκε πλήθος άλλων τις οποίες κρατούσαν όσοι παρευρέθησαν χθες στο τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Κατσίφα.

Αυτή ήταν η εικόνα των Βουλιαράτων όπου τελέστηκε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα η κηδεία του 35χρονου. Παιδικοί φίλοι του, γνωριμίες του από τον Στρατό, συγχωριανοί του αλλά και άνθρωποι που δεν τον γνώριζαν προσωπικά – συνολικά περίπου 2.500 – έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους συντετριμμένους γονείς του 35χρονου Γιάννη και Βασιλεία, στις αδελφές του και τους υπόλοιπους συγγενείς. Τα μάτια των περισσοτέρων ήταν για ώρες βουρκωμένα. «Αθάνατος», «ήρωας», «μάνα Ελλάς σκέπασε και εμάς», «δεν ήταν ένας ξένος, ήταν αδελφός Κατσίφας Κωνσταντίνος για πάντα ζωντανός» φώναζε το πλήθος και ξεσπούσε σε χειροκροτήματα.

 Ισως η μοναδική στιγμή απόλυτης ησυχίας στο χωριό ήταν μόλις ο ερμηνευτής ηπειρώτικων τραγουδιών Σάββας Σιάτρας τραγούδησε το μοιρολόι που του είχε ζητήσει η μητέρα του Κατσίφα: «Σήκω Κωστάκη γιε μου από τη γη κι από το μαύρο χώμα, λεβέντη μου, παλικάρι…». Από τα πιο συγκινησιακά φορτισμένα στιγμιότυπα ήταν επίσης όταν η σορός (σε ένα λευκό φέρετρο που ήταν διαρκώς ανοικτό) πέρασε κάτω από τη μεγάλη ελληνική σημαία την οποία κρατούσαν φίλοι του 35χρονου έξω από το νεκροταφείο των Βουλιαράτων. Εξίσου έντονες ήταν οι στιγμές των επικήδειων λόγων που εκφώνησαν συγχωριανοί του: «Εκανες περήφανους τους Ελληνες, παρότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πικραίνει τους πολίτες της…».

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον ναό του Αγίου Αθανασίου του χωριού, 12 ημέρες μετά τον θάνατο του Κατσίφα στην ένοπλη συμπλοκή με αλβανούς αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων. Στη χθεσινή μέρα θρήνου για τους Βουλιαράτες έδωσε το «παρών» πλήθος δημοσιογράφων αλβανικών μέσων ενημέρωσης.

Μικροένταση σημειώθηκε μόνο όταν κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν να γίνει πομπή προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα με τη σορό του Κατσίφα στην κεφαλή, ωστόσο με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων δεν δόθηκε συνέχεια. Μετά την κηδεία εκατοντάδες ομογενείς απέκλεισαν συμβολικά για περίπου 20 λεπτά τον δρόμο Αργυροκάστρου – Κακαβιάς.

Αργά το απόγευμα ωστόσο, η αλβανική αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές Βορειοηπειρωτών που ζουν στην Αθήνα και είχαν μεταβεί στους Βουλιαράτες για την κηδεία. Την ώρα της επιστροφής τους στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπης Καραθάνος και άλλοι τέσσερις οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου, δίχως όπως έλεγαν να γνωρίζουν τον λόγο.

Προσαγωγές τεσσάρων Ελλήνων έγιναν το πρωί στα ελληνοαλβανικά σύνορα επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν στην κατοχή τους κουκούλες full face και μπλούζες με συνθήματα. Οι συγκεκριμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της κηδείας στο Αργυρόκαστρο και επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Μαρτυρίες πολιτών

Εντάσεις στα σύνορα, στο σκοτάδι παραμένει η οικογένεια

Να προχωρήσει η έρευνα ώστε να βγουν στο φως οι λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τα πυρά αλβανών κομάντος στο Αργυρόκαστρο περιμένουν τώρα η οικογένεια και οι συγχωριανοί του. «Η διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης είναι κρίσιμη και σημαντική» είπε ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, προσθέτοντας ότι στους Βουλιαράτες προσήλθε χθες «σύσσωμος ο ελληνισμός από τις περιοχές που ζει για να αποτίσει φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο, για να μοιραστεί τον πόνο του με την κόρη του, τη μητέρα του και τον πατέρα του και επίσης να εκφράσει την αποφασιστικότητα ότι η αλήθεια μπορεί να αργήσει αλλά θα λάμψει».

Στη χθεσινή αυλαία του δράματος για τους γονείς και τις αδελφές του Κατσίφα, το χωριό ντύθηκε στα γαλανόλευκα από την παρουσία πλήθους κόσμου (πάνω από 1.100 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές), που κρατούσε ελληνικές σημαίες. Ο εθνικός ύμνος αντηχούσε κάθε τόσο μέσα στο χωριό, ενώ στη βουνοπλαγιά όπου ο 35χρονος έπεσε νεκρός (στο ύψωμα που βλέπει την κοιλάδα της Δρόπολης) φίλοι του σχημάτισαν με πέτρες τη λέξη ήρωας. Από τα ξημερώματα τα μέτρα των αλβανικών Αρχών ήταν ενισχυμένα, ωστόσο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν εμφανίστηκε ούτε ένας αστυνομικός στους Βουλιαράτες προς αποφυγή τυχόν συγκρούσεων, όπως επιβεβαίωσαν μέλη του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, κάνοντας λόγο για κλίμα περισυλλογής. «Κάναμε τις κινήσεις μας ώστε να μην ακουστούν ή γίνουν ακραία πράγματα» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» Φρέντι Μπελέρης. Πάντως, οι εντάσεις δεν έλειψαν στα σύνορα, που τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού από την αλβανική και την ελληνική πλευρά, με τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη να απευθύνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε όσους μεταβαίνουν στην Αλβανία. Οσο περνούσε η ώρα πλήθαιναν οι μαρτυρίες πολιτών ότι μετά τις πρώτες συστάσεις και συμβουλές από έλληνες αξιωματικούς στο Τελωνείο της Κακαβιάς, ακολουθούσε αυστηρός έως υπερβολικός έλεγχος.