Από επαγγελματική διαστρoφή και από πολιτικό ενδιαφέρον έδωσα βάση στη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον Alpha. Με τη γνωστή του τακτική επιχείρησε αδειάσματα, βάφτισε το κρέας ψάρι και βέβαια υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων του. Για παράδειγμα, εγώ μόνον ως άδειασμα είδα αυτά που είπε για τον Νίκο Κοτζιά. Ιδίως εκείνο πως έπρεπε να έχουν ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια (επειδή στα εθνικά πρέπει όλοι «να είναι μια γροθιά»…), βάζοντας και τον εαυτό του μέσα, αν και καταλαβαίνετε πως τα πυρά πήγαιναν στον πρώην υπουργό Εξωτερικών. Παραδέχθηκε δε ότι στο θέμα των 12 μιλίων – που θα έρθει με νόμο και όχι με τα προεδρικά διατάγματα του Κοτζιά – υπάρχει «αλλαγή τακτικής». Πάλι για τον Κοτζιά είπε «Δεν θυσίασα κανέναν. Ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε», ρίχνοντας την ευθύνη σε εκείνον και καλύπτοντας εκ νέου τον Πάνο Καμμένο. Το τελευταίο δεν είναι περίεργο, αφού ο εναγκαλισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ καλά κρατεί και παρά τις παρασκηνιακές κινήσεις κορυφαίων συριζαίων να διεμβολίσουν το κόμμα Καμμένου και να του αποσπάσουν βουλευτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το χειρότερο για τον Κοτζιά, ωστόσο, ήταν η παραπομπή Τσίπρα στη δήλωση – διάψευση του Καμμένου για το θέμα του Σόρος και τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Αναμένω την αντίδραση του πρώην ΥΠΕΞ, κατανοώντας – για να το πω κομψά – την όποια δυσαρέσκειά του.

Μπηχτές

Βέβαια και για τον Καμμένο κρατούσε μια μπηχτή. «Ο Πάνος Καμένος θα βρεθεί σε ένα δίλημμα. Δεν ξέρω αν θα μείνει ή θα φύγει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία για την κανονικότητα» είπε ασκώντας εμμέσως πίεση στον εταίρο του και ενοχοποιώντας τον εκ των προτέρων αν διακοπεί η κυβερνητική πορεία. Σας λέω, θα έχουμε γλέντια. Πάντως και επειδή τα Σκόπια και η συμφωνία για το Ονοματολογικό θα είναι στο μενού των διεργασιών, να σας πω πως ο διάβολος συχνά κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ετσι, ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την πρόθεση να τοποθετήσει ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ την Κέιτ Μαρί Μπερνς, η οποία τώρα εργάζεται ως επιτετραμμένη στην πρεσβεία της Αθήνας – για την ακρίβεια είχε έλθει τον Σεπτέμβριο του 2017. Ξέρει, φαντάζομαι, τα πράγματα η κυρία.

Κακά μαντάτα

Κακά μαντάτα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες. Δεν μιλώ για τις δημοσκοπήσεις. Λέω για τις εκλογές των δασκάλων, που μάλλον θα απογοήτευσαν τους συριζαίους. Πέμπτη παράταξη βγαίνει εξάλλου η δική τους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την πλευρά των συνδικαλιστών του κλάδου. Τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν εκδοθεί ακόμη από το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, όπως αναφέρουν δάσκαλοι, πρώτη σε ψήφους με αύξηση από την περασμένη εκλογική αναμέτρηση έρχεται η ΔΑΚΕ (της ΝΔ)  με 16.162 ψήφους, δεύτερη η πρώην ΠΑΣΚ με 12.051 ψήφους, τρίτη η παράταξη των Παρεμβάσεων (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) με 9.687 ψήφους, τέταρτο το ΠΑΜΕ (του ΚΚΕ) με 9.366 ψήφους και πέμπτη η Ενωτική Κίνηση (φετινό ψηφοδέλτιο που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) με 9.111 ψήφους.

Κατάρα στο ΤΑΠΑ

Πάω τώρα σε μια προαναγγελθείσα παραίτηση. Πρόεδρος δεν μπορεί να στεριώσει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων – το λέμε και ΤΑΠΑ. Η καρέκλα στον βασικότερο εισπρακτικό μηχανισμό του υπουργείου Πολιτισμού μοιάζει καταραμένη. Πετυχημένος ή αποτυχημένος ο πρόεδρος, το αποτέλεσμα ίδιο μένει. Τελευταίο θύμα της «κατάρας» τούτης δεν είναι άλλο από την υπό παραίτηση πρόεδρο Αθηνά Χατζηπέτρου. Δεν έχει σημασία αν επί των ημερών της εφαρμόστηκε επιτέλους το πολυπόθητο ηλεκτρονικό εισιτήριο έστω και εν μέρει, ασχέτως αν έμειναν πίσω άλλες εκκρεμότητες.

Και δεν φταίει για τη δεδομένη απομάκρυνσή της ούτε το ότι προερχόταν από τον ιδιωτικό τομέα και δεν άντεξε τις αγκυλώσεις του Δημοσίου, ούτε η δήθεν έλλειψη χημείας με τον υφυπουργό Πολιτισμού και αρμόδιο για θέματα ΤΑΠΑ Κώστα Στρατή.

Πριόνια

Μια προσεκτική ματιά στα γεγονότα μπορεί να φωτίσει το μυστήριο της αποχώρησης της Αθηνάς Χατζηπέτρου. Επιλογή της τέως υπουργού Λυδίας Κονιόρδου μετά την άκομψη αποπομπή τόσο της προηγούμενης προέδρου Ασπασίας Λούβη όσο και του ΔΣ, μέλος του οποίου υπήρξε και ο Κώστας Στρατής, η Αθηνά Χατζηπέτρου δεν αισθάνθηκε εξαρχής απειλητική την ανάσα του υφυπουργού. Οταν όμως εκείνος πάτησε στα πόδια του γερά, κατάλαβε ότι η προϊσταμένη του βρισκόταν λίγα βήματα μόνο από την έξοδο κι αφού φρόντιζε σε επίπεδο δημοσιότητας να καρπωθεί τον όποιο θετικό αντίκτυπο από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αποφάσισε – περί τον Αύγουστο – να υλοποιήσει την ιδέα που καλλιεργούσε εδώ και καιρό: να πάρει τη ρεβάνς. Και άρχισε να πριονίζει την καρέκλα της ζητώντας να υποβαθμιστεί ο ρόλος της. Η ρήξη ήταν αναπόφευκτη.

Η Αθηνά Χατζηπέτρου ουσιαστικά έχει αποχαιρετήσει τον πολιτικό προϊστάμενό της, ασχέτως αν το περιβάλλον του αρνείται επισήμως να σχολιάσει οτιδήποτε. Ανεπισήμως βεβαίως αφήνει να διαρρεύσει το προφίλ της διαδόχου της…

Οι Ρουβίκωνες έκαναν εξακρίβωση σε αστυνομικούς!

Νέα ήθη επί ημερών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Αν νομίζετε πως τα έχετε δει όλα, κρατήστε μια πισινή. Για παράδειγμα, χθες είχαμε μέχρι και εξακρίβωση στοιχείων του Ρουβίκωνα σε μυστικούς αστυνομικούς. Η ιστορία ξεκινά όταν οι της αναρχικής συλλογικότητας εντόπισαν δύο άνδρες που επέβαιναν σε παπί και παρακολουθούσαν σπίτι ενός συντρόφου τους στην περιοχή Ζωγράφου. Οι του Ρουβίκωνα μάλιστα τους περικύκλωσαν και ζήτησαν… ταυτότητες! Τους είπαν μάλιστα ότι το έκαναν ακριβώς για να δουν πως οι μυστικοί δεν ήταν του ακροδεξιού χώρου. Να σας θυμίσω πως από κορυφαίο στέλεχος της αναρχικής ομάδας είχε προαναγγελθεί ότι θα περιφρουρούν τα μέλη τους έπειτα από αναγραφή συνθημάτων σε τοίχο έξω από το σπίτι ενός εξ αυτών. Εχει σημασία επίσης ότι ο Ρουβίκωνας δημοσιοποίησε κείμενο χθες σε ιστοσελίδα του χώρου όπου και περιέγραφε το περιστατικό, επιβεβαίωνε την εξακρίβωση που επιχείρησε και πέτυχε (ένας εκ των δύο επέδειξε ταυτότητα) και απείλησε για νέα τέτοια περιστατικά. Χθες, πηγές της ΕΛ.ΑΣ., μου έλεγαν πως οι δύο αστυνομικοί ήταν εκτός υπηρεσίας και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είχαν ενημερώσει τους προϊσταμένους τους. Βέβαια δεν ρώτησαν τον Ρουβίκωνα. Θα τρελαθούμε μου φαίνεται.