Ηπόλη του Λονδίνου μοιάζει με ένα τεράστιο, φαντασμαγορικό στολίδι. Λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα και ο στολισμός της βρετανικής πρωτεύουσας θυμίζει κάτι από κινηματογραφική υπερπαραγωγή. Τα μεγαλύτερα εμπορικά καταστήματα, όπως τα Harrods και το Harvey Nichols στο Knightsbridge, το Shelfridges στην Oxford Street, οι exclusive boutiques και τα ακριβότερα κοσμηματοπωλεία στην Bond Street, αλλά και τα μικρότερα, «ιδιαίτερα» μαγαζιά στην Kings Road και το Notting Hill, έχουν φορέσει τα γιορτινά τους.

Οι διασημότεροι σχεδιαστές στον κόσμο δέχθηκαν πρόσκληση εδώ και πολύ καιρό από τους ιδιοκτήτες των εμβληματικών πολυκαταστημάτων (όπως η οικογένεια του εμίρη του Κατάρ Αλ Τάνι, η οποία εδώ και λίγα χρόνια εξαγόρασε από τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ τα Harrods) με σκοπό να φροντίσουν για την όσο το δυνατόν πιο εντυπωσιακή διακόσμησή τους. Η πάμπλουτη και πανίσχυρη οικογένεια του Κατάρ, ενώ έχει εξαγοράσει τον ιταλικό οίκο Valentino, τρέφει, όπως δείχνουν τα πράγματα, σημαντική εκτίμηση στη δουλειά και τη… φαντασία του σχεδιαστικού διδύμου Dolce & Gabbana.

Οι ιταλοί σχεδιαστές «τοποθετούν» την υπογραφή τους στη διακόσμηση των βιτρινών του Harrods, για δύο συνεχή χρόνια. Ο εμίρης επιθυμεί ίσως να φέρει κάτι από Νότια Ιταλία, μια περιοχή που (λίγο πριν φθάσει στα ελληνικά νησιά) επισκέπτεται πάντα με τη θαλαμηγό του. Οι Dolce & Gabbana είχαν μάλιστα δημιουργήσει μια «υπαίθρια αγορά», που έμοιαζε με αυτές του Κάπρι και της Σικελίας, μέσα στο πολυκατάστημα. Τη φετινή χρονιά, όλα μοιάζουν ακόμα πιο αστραφτερά και παραμυθένια. Η μεγάλη γιορτή έχει ήδη αρχίσει.

Το Claridges Christmas Tree

Ανηφορίζοντας από το Knightsbridge στο Mayfair κάνω μια στάση, όπως πάντα, στην Brook Street. Το ξενοδοχείο The Claridges αποτελεί πόλο έλξης για όσους επισκέπτονται το Λονδίνο. Η ιστορική μονάδα φιλοξενίας ανακοίνωσε τον designer που θα υπογράψει το περίφημο Christmas tree: θα είναι η Diane von Furstenberg.

Για τη δημιουργία του χριστουγεννιάτικου δένδρου, το οποίο κλέβει ματιές στο κεντρικό lobby, τοποθετημένο κοντά στη μεγάλη μαρμάρινη σκάλα, με τα περίτεχνα σκαλίσματα, στο παρελθόν έχουν επιλεγεί οι Dolce & Gabbana, ο John Galliano, ο οίκος Burberry κ.ά.

Στο The Claridges, οι πελάτες απολαμβάνουν ήδη την καλύτερη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, όπως και το πλέον φημισμένο τσάι με χριστουγεννιάτικα αρώματα. Στην Davies Street, καθώς και στην Berkeley Square και στη Mount Street (όπως και σε άλλες βέβαια περιοχές της πόλης), γίνεται χαμός από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ στα café, εστιατόρια και private clubs…

Διαμάντια, μανικετόκουμπα και Aston Martin

Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές τα ογκώδη κοσμήματα με διαμάντια, ρουμπίνια, σμαράγδια, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά στις γυναίκες, τραβούν την προσοχή μας. Στη διάρκεια μιας ακόμα επίσκεψής μου στο Λονδίνο, τα μανικετόκουμπα από φίλντισι και μικρά διαμάντια, τα οποία απευθύνονται στους άνδρες με υψηλό γούστο και ιδιαίτερη αισθητική, τράβηξαν το βλέμμα μου. Πρόκειται για τα μανικετόκουμπα του Jewellery for Gentleman, by James Sherwood. Είναι πανέμορφα και σε σύγκριση με αυτά των κοσμηματοπωλείων Cartier, Boucheron, Graff, Bvlgari, Harry Winston, αρκετά πιο οικονομικά. Οι συγκεκριμένες φίρμες βέβαια, μαζί με αυτές των Aspinals και Adler (εκπληκτικά τα σκουλαρίκια με μπριγιάν, σε σχήμα «χριστουγεννιάτικων αστεριών» της ωραίας, νεαρής ηθοποιού Λεά Σεϊντού), προσελκύουν στο εσωτερικό των καταστημάτων τούς πολυεκατομμυριούχους, οι οποίοι φθάνουν εκεί με Rolls Royce, Aston Martin και Ferrari…