Με την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας και του Κώστα Μπακογιάννη σήμερα το απόγευμα (6.30 μ.μ.) στο Γκάζι, ξεκινάει ουσιαστικά η «μάχη» για τον Δήμο της Αθήνας, που αποτελεί εν πολλοίς και μια άτυπη αφετηρία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου. Ο νυν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης θα ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με κεντρικό σύνθημα «Ξεκινάμε μαζί για να φέρουμε τα κάτω πάνω. Για να σηκωθούμε ψηλότερα. Ξεκινάμε μαζί γιατί η Αθήνα μας ανήκει».

Απέναντί του στον δρόμο για τη δημαρχία της Αθήνας θα βρει τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος και μάλιστα έχει πλέον και επισήμως τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής έπειτα από σχετική απόφαση που ελήφθη προ ημερών.

ΔΥΣΤΟΚΙΑ ΣΥΡΙΖΑ. Τα περισσότερα κόμματα έχουν αρχίσει να ζεσταίνουν τις μηχανές τους για τις αναμετρήσεις στην Αυτοδιοίκηση, καθώς οι μάχες στους μεγάλους δήμους έχουν πάντα και πολιτικά χαρακτηριστικά. Με τα έως τώρα δεδομένα όμως φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα δυστοκίας στο να βρει υποψηφίους τόσο στους μεγάλους δήμους της χώρας όσο και στις περιφέρειες. Το παράδειγμα της Αθήνας είναι χαρακτηριστικό.

Οι επιτελείς του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν το πρόσωπο που θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά και να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων με αξιώσεις.

Αντίστοιχο πρόβλημα εύρεσης υποψηφίων όμως αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και στις περιφέρειες και γι’ αυτόν τον λόγο αναζητούνται φόρμουλες όπως οι περιοδείες που έχει ξεκινήσει ανά τη χώρα ο Πάνος Σκουρλέτης. Προεξοφλείται δε πως η τακτική που ακολούθησε οργανωμένα και εδώ και καιρό το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο άρχισε ταχύτατα τις εσωκομματικές του διαδικασίες, έκανε επαφές και ανακοίνωσε εγκαίρως υποψηφιότητες, έχουν μπλοκάρει την Κουμουνδούρου. Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στην αναγκαστική λύση να στηρίξει υποψηφίους σε μεγάλες περιφέρειες που έχουν και με τη… βούλα τη στήριξη άλλων κομμάτων. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί στην Κρήτη με τον Σταύρο Αρνατουτάκη και στη Δυτική Ελλάδα με τον Απόστολο Κατσιφάρα, οι οποίοι έχουν πάρει επισήμως το χρίσμα από το Κίνημα Αλλαγής.