Πόλεμο παίζουν το ΝΑΤΟ και η Ρωσία στην Αρκτική. Η Ατλαντική Συμμαχία πραγματοποιεί στη Νορβηγία τα μεγαλύτερα γυμνάσια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και η Μόσχα ανακοινώνει ότι προετοιμάζει την απάντησή της. Την ίδια στιγμή, χθες στις Βρυξέλλες έγινε κάτι σπάνιο: πρεσβευτές των δύο πλευρών συναντήθηκαν στο πλαίσιο της Συνόδου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Στο ειδυλλιακό φιορδ του Τροντχάιμ στην Κεντρική Νορβηγία οι εκρήξεις είναι πολλές. Το σενάριο προβλέπει πως η χώρα δέχεται στρατιωτική επίθεση από ξένο στρατό και το Οσλο μαζί με τις άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οργανώνουν την απάντησή τους από ξηράς, θαλάσσης και αέρος. Αυτό είναι το σενάριο της στρατιωτικής άσκησης «Trident Juncture 2018», των μεγάλων στρατιωτικών γυμνασίων του ΝΑΤΟ, με 50.000 στρατιώτες από 31 χώρες, 65 πολεμικά πλοία, 250 αεροσκάφη, 14 ελικόπτερα και 10.000 οχήματα. Παρά το υποθετικό σενάριο, η επίδειξη στρατιωτικής δύναμης δίπλα στις πόρτες της Ρωσίας έχει εκνευρίσει την Μόσχα, η οποία διοργάνωσε γρήγορα μια αντίστοιχη στρατιωτική άσκηση στην περιοχή. Σήμερα ξεκινά και τη δοκιμή των πυραύλων της. Η ένταση κορυφώνεται.

«Ελπίζω ότι η Ρωσία θα συμπεριφερθεί επαγγελματικά» απάντησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Αυτό δεν αλλάζει τα σχέδια των δικών μας στρατιωτικών γυμνασίων, αν και φυσικά θα παρακολουθούμε πολύ στενά τα όσα κάνουν». Η απόσταση θα είναι ελάχιστη: η ρωσική απάντηση θα εκτυλιχθεί στα διεθνή ύδατα της θάλασσας της Νορβηγίας.

Η Νορβηγία, της οποίας ο Στόλτενμπεργκ διετέλεσε πρωθυπουργός επί 9 χρόνια, προετοιμάζεται για μια τέτοια πρόκληση εδώ και χρόνια. Τα προηγούμενα μεγάλα γυμνάσια έγιναν στον Νότο της συμμαχίας (Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία). «Η Νορβηγία προσφέρθηκε επειδή θέλαμε να δείξουμε πως είμαστε ικανοί να μεταφέρουμε όλες αυτές τις δυνάμεις εδώ» εξηγεί μέλος της διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολι. Αν και η άσκηση διεξάγεται αυτές τις ημέρες, οι πρώτες μονάδες έφθασαν στην Νορβηγία στις 17 Αυγούστου και το τελευταίο πολεμικό σκάφος θα αποχωρήσει στις 28 Δεκεμβρίου. Πέραν της αποτροπής οποιουδήποτε πιθανού εισβολέα – κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο -, η άσκηση έχει στόχο να ενισχύσει την ιδέα μια συλλογικής άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ. Βέβαια, ο πρώτος που το αμφισβητεί είναι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που ισχυρίστηκε ότι όποιος δεν πληρώνει αρκετά για την άμυνα δεν είναι προστατευμένος. Εκτός από τις 29 χώρες-μέλη, στην άσκηση συμμετέχουν και οι ουδέτερες Σουηδία και Φινλανδία, που έρχονται όλο και πιο κοντά στο ΝΑΤΟ επειδή ανησυχούν για τη Ρωσία.

Βέβαια, δεν λείπουν κι εκείνοι που παρατηρούν πως το σενάριο μιας συμβατικής επίθεσης έρχεται σε αντίθεση με τη φύση των πραγματικών απειλών, καθώς πολύ πιο πιθανή θεωρείται η κυβερνοεπίθεση από κάποιο εχθρικό κράτος. Ενδιαφέρον έχει βέβαια το γεγονός ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ρωσία απαντούν στη διεθνή αστάθεια ενισχύοντας το εύρος των στρατιωτικών τους ασκήσεων. Από το 2014, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και την προσάρτησή της, τα γυμνάσια σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Κάπως έτσι οι 50.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ φαντάζουν λίγοι μπροστά στους 300.000 στρατιώτες της άσκησης «Vostok 2018» που διεξήγαγαν τον περασμένο μήνα οι Ρώσοι μαζί με την Κίνα και τη Μογγολία. «Τελικά», σχολίασε ο Στόλτενμπεργκ, «η πρόκληση σήμερα είναι να γίνουν όλα λιγότερο προβλέψιμα».