Την τελική λύση φαίνεται να επέλεξε η κυβέρνηση της Αλβανίας που, προκειμένου να εξασφαλίσει την απόλυτη σιωπή της Ομογένειας στη χώρα και τον εκφοβισμό της, κατέφυγε στην εξόντωση ενός νέου 35 χρόνων που ο ίδιος ο αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «τρελό».

Η καταφυγή στη λύση της αφαίρεσης ζωής, με εργαλείο όχι τις ντόπιες αστυνομικές αλλά τις ειδικές δυνάμεις που, συνεπικουρούμενες μάλιστα από ελικόπτερο της αστυνομίας, στόχευσαν «επιτυχώς» σε στήθος και κεφάλι του άνδρα που ενοχλούσε, εύλογα προκάλεσε την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πέρα όμως από αυτό, εντυπωσιάζει η αντίδραση του κ. Ράμα, ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει αρνητικά το θύμα της αστυνομικής επίθεσης.

Σε τέτοιες στιγμές, υπεύθυνοι ηγέτες οφείλουν να κρατούν τους τόνους τόσο στο πλαίσιο της σοβαρότητας της περίστασης όσο και της ανάγκης για μη επιβάρυνση του κλίματος των διμερών σχέσεων. Ομως ο αλβανός πρωθυπουργός, γνωστός για την έπαρση και την αμετροέπειά του, αντέδρασε και πάλι με ανωριμότητα πιστεύοντας ότι από τη μία δίνει ένα σαφές μάθημα στους ανήσυχους ομογενείς, που θεωρεί «κάρφος εις τον οφθαλμόν του», και από την άλλη αδιαφορεί για τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς του στην Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ενδεικτικό της δυσκολίας να περάσει κάποιος το στάδιο της πολιτικής ενηλικίωσης εμμένοντας σε ευφυολογήματα εφήβου που ακολουθεί κακά πρότυπα, εμπνεόμενος από πρακτικές που δεν συνάδουν με το πνεύμα το οποίο πρέπει να διέπει τον ηγέτη μιας χώρας που ελπίζει κάποτε να περάσει τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιας Ενωσης που έχει απαιτήσεις και θέτει πρoϋποθέσεις σε όλους όσοι θέλουν να ενταχθούν σε αυτήν ζητώντας πριν από όλα τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και, ιδιαίτερα, τον σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Χωρίς να διαφέρει από κάποιους προκατόχους του, ο αλβανός πρωθυπουργός απορρίπτει τα μηνύματα προσέγγισης που εκπέμπει η Αθήνα και επιλέγει πεισματικά την αντιπαράθεση. Πιστεύοντας πως, ακολουθώντας κακές πρακτικές, δικαιώνεται πολιτικά.

Για τον φόνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα ο κ. Ράμα οφείλει να αλλάξει στάση και να επιδείξει καλή βούληση επιτρέποντας την άμεση διεξαγωγή ανεξάρτητης πραγματογνωμοσύνης και εκφράζοντας τη θλίψη και συμπάθειά του στους οικείους τού τραγικού θύματος. Αν έχει τη δύναμη να το κάνει.

Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή