Στον προθάλαμο νέας δραστικής συρρίκνωσης μπαίνουν οι ελαφρύνσεις που έταξε ο Πρωθυπουργός για το 2019 από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στο παζάρι της κυβέρνησης για τις συντάξεις.

Οι δανειστές εκτιμούν ότι στο σενάριο αναστολής – απορρίπτουν την ακύρωση –  των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις, η εφαρμογή επεκτατικού πακέτου 765 εκατ. ευρώ οδηγεί σε απώλεια του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και ζητούν διορθωτικές κινήσεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί ακόμα και το ενδεχόμενο να κοπεί το αφορολόγητο το 2019 ώστε η μείωση των συντάξεων να εφαρμοστεί, αν χρειαστεί, το 2020.

Κυβερνητική πηγή, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συρρίκνωσης των ελαφρύνσεων του επόμενου έτους, δίνει μηδενικές πιθανότητες συμβιβασμού στην εναλλακτική της εμπροσθοβαρούς μείωσης του αφορολογήτου.

Το πακέτο των προτιθέμενων δημοσιονομικών παρεμβάσεων του 2019, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, περιλαμβάνει μείωση ΕΝΦΙΑ (263 εκατ. ευρώ), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών (177 εκατ. ευρώ), επιδότηση εισφορών νέων εργαζομένων (103 εκατ. ευρώ) και επιδότηση ενοικίου (200 εκατ. ευρώ).