Πριν αλέκτορα φωνήσαι… ξανακτύπησε ο Πάνος Καμμένος προκαλώντας νέα νευρική κρίση στην κυβέρνηση, αλλά αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς εγείρεται το ερώτημα μέχρι πού φθάνει η ανοχή του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό διότι ο Πρωθυπουργός μόλις την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής και στη σκιά της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, έστειλε το μήνυμα: «Δεν θα ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία, καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική στρατηγική της χώρας».

Αυτό το μήνυμα εκλήφθη ως τελευταία προειδοποίηση στον υπουργό Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικό εταίρο του Πρωθυπουργού και ως τέτοιο προβλήθηκε από την επικοινωνιακή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Και όμως, πριν προλάβουν να περάσουν 12 ώρες, ήρθε η διαφοροποίηση του Καμμένου, δημιουργώντας μία ακόμη αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση, αλλά αυτή τη φορά με διεθνή αντίκτυπο.

Ο Τσίπρας χαιρέτησε την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ και έστειλε συγχαρητήρια στον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Μόνο που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε άλλη άποψη και, καθώς είδε να διαψεύδονται οι προσδοκίες του ότι θα καταπέσει η συμφωνία στην ΠΓΔΜ, αντέδρασε με μια κίνηση που θεωρήθηκε προσβολή και στον Ζάεφ και στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, ενώ κατά πολλούς εξέθεσε και τον Τσίπρα, αφήνοντας υπονοούμενα για τον ρόλο του αμερικανικού παράγοντα μέσα από σαφείς υπαινιγμούς για προδοσίες και λαδώματα.

Η καταγγελία. «Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2 εκατ. ευρώ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι» έγραψε στο τουίτερ ο Καμμένος, σχεδόν ταυτόχρονα με τα συγχαρητήρια του Τσίπρα στον Ζάεφ. Επί της ουσίας, ο Πρωθυπουργός είδε τον υπουργό του, στον οποίο απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση, να ακολουθεί προσωπική στρατηγική και να ενισχύει το επιχείρημα περί διγλωσσίας. Για πολλούς ήταν μια προειδοποίηση από την πλευρά Καμμένου ότι εκείνος ορίζει το μέλλον της κυβέρνησης.

Περίεργη ανοχή. Και το ζήτημα είναι, ακόμα και για υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο ακόμα θα υπάρχει ανοχή, καθώς πλέον υφίσταται πλήγμα και ο ίδιος ο Τσίπρας που έστειλε μηνύματα, αλλά δεν εισακούονται. Παράλληλα δυνάμεις της αντιπολίτευσης επικαλούνται το επιχείρημα περί αδύναμου Πρωθυπουργού που δεν μπορεί να επιβληθεί στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ που θύμισε και πάλι χθες, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του, ότι ο ίδιος θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών αν έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ακόμη και οι χθεσινές αναφορές του Καμμένου για παραμονή στην κυβέρνηση «μέχρι να έρθει ο κόμπος στο χτένι» ερμηνεύθηκαν ως μήνυμα ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα «πυροβολεί» κατά το δοκούν, παίζοντας με τα νεύρα του Πρωθυπουργού. Η αγνόηση των μηνυμάτων Τσίπρα από τον Καμμένο είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη, όπως τονίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους μια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον βλέπουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο της διακοπής της συνεργασίας τους με τους ΑΝΕΛ, καθώς αρχίζουν και διαμορφώνονται σιγά σιγά νέα πολιτικά δεδομένα στη Βουλή.

Μήνυμα από Βούτση. Σε αυτό το πλαίσιο ηχηρό ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση («Εποχή») και παρότι δόθηκε πριν από το νέο επεισόδιο με τον Καμμένο, θεωρείται ως μια σημαντική εξέλιξη που ενδεχομένως δείχνει και τον δρόμο για τα μελλούμενα ως προς τον χρόνο λήξης της συνεργασίας με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. «Η παρέμβαση του υπουργού Αμυνας, ιδιαίτερα στην Αμερική, λειτούργησε αποσταθεροποιητικά και δημιούργησε όξυνση» τόνισε ο Βούτσης και στηρίζοντας τον Κοτζιά είπε ότι «η διάσταση απόψεων, σε συνδυασμό με όσα αναίτια τέθηκαν περί «μυστικών κονδυλίων», τον οδήγησαν στην παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών.

Πυρά από ΝΔ. Στον απόηχο των εξελίξεων στα Σκόπια και με δεδομένο το σκηνικό μιας έντασης διαρκείας που καταγράφεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του σαφές μήνυμα από την Κεφαλονιά, αναφέροντας ότι «ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επικυρωθεί από τη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών είναι να γίνουν εθνικές εκλογές πριν έρθει στη Βουλή προς κύρωση».

«Μπιστόλια», «εκβιαστές» και «διεφθαρμένους» καταγγέλλει ο Κοτζιάς

Αποφασισμένος να προστατεύσει την τιμή και την υπόληψή του, αλλά και την πολιτική του πορεία παράλληλα με τα πεπραγμένα της υπουργικής θητείας του είναι ο Νίκος Κοτζιάς. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μείνει άφωνος και σιωπηλός αν διαπιστώσει πως βάλλεται σε προσωπικό επίπεδο και αμφισβητείται μια πολιτική που είχε και τη σφραγίδα του Πρωθυπουργού. Παράλληλα δεν θα αφήσει αναπάντητα όσα ενδεχομένως ειπωθούν για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση τον έχει στηρίξει πλήρως, όπως και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το περασμένο Σάββατο στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας.

Υποστηρικτικός για τον Κοτζιά ήταν και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφέροντας: «Θεωρώ ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών».

Ο Κοτζιάς, όμως, μία ημέρα μετά την επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο έστειλε οργισμένο μήνυμα – απάντηση μέσω Τουίτερ, προεξοφλώντας ότι οι υπονομευτικές κινήσεις εις βάρος του θα συνεχιστούν. Στον απόηχο των συζητήσεων και για το περιεχόμενο της εννιασέλιδης επιστολής παραίτησης που έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα, έγραψε: «Με λάσπη, ψέματα, συκοφαντίες, υπονομεύουν την τιμή, υπόληψη και αξιοπρέπειά μου. Εκβιαστές, διεφθαρμένοι, μπιστόλια του συστήματος υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την τιμή όποιου τους αντιστέκεται. Ετσι κτυπάνε και τη λειτουργία τής δημοκρατίας. Η παραίτηση είναι πράξη ευθύνης». Η σημερινή μέρα θα έχει ενδιαφέρον, καθώς ο παραιτηθείς υπουργός μιλάει στο Ηράκλειο Κρήτης σε εκδήλωση της κίνησης Πράττω, της οποίας ηγείται, και αναμένεται να στείλει πολλά μηνύματα.

Ανακωχή έως τον Μάρτιο

Σε ανακωχή με την κυβέρνηση έως τον Μάρτιο – οπότε εκτιμάται ότι θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών – προχώρησε εκ νέου χθες ο Πάνος Καμμένος, ενώ επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις διαλυτικές τάσεις που επικρατούν στους ΑΝΕΛ, καθώς «φωτογράφισε» πρωτίστως τον Τέρενς Κουίκ, αλλά και την Ελενα Κουντουρά με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τους οποίους κατήγγειλε ως «μακεδονοκλάστες» που δεν έχουν θέση στο κόμμα του.

Κάνοντας ακόμη μία φορά επίδειξη υπερπατριωτισμού εκ του ασφαλούς, ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε από το Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ στη Θεσσαλονίκη πως η συνεργασία του κόμματός του και η παραμονή του στην κυβέρνηση θα είναι «μέχρις ότου έρθει ο κόμπος στο χτένι. Μέχρι να έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Οταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία, θα αποχωρήσουμε». Εντούτοις, δεν έκανε καμία αναφορά για πτώση της κυβέρνησης μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Κάθε άλλο. Από την αρχή της ομιλίας του ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ ανέφερε πως οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Οκτώβριο του 2019, τέλος της τετραετίας, είτε τον Μάιο. «Η συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι μια έντιμη και δημόσια συνεργασία. Δεν συνεργάστηκα με τον Αλέξη για να καλύψουμε τις κομπίνες του παρελθόντος» ανέφερε.

Σε μια προσπάθεια δε να περιορίσει τις αντιδράσεις από το εμπρηστικό σχόλιο της περασμένης Παρασκευής για όσα διαδραματίζονταν στη Βουλή της ΠΓΔΜ, όταν χαρακτήριζε «προδότες» όσους υπερψήφιζαν τις συνταγματικές αλλαγές,  χθες ο Πάνος Καμμένος κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση, διαμηνύοντας μέσω Twitter πως δεν πρόκειται να συμπλεύσει με τους «ανθέλληνες φασίστες του VMRO» και πως ποτέ οι ΑΝΕΛ δεν θα έχουν «καμία συνεργασία με αυτούς που θέλουν να κλέψουν την Ιστορία μας».

ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΚΟΥΙΚ. Ωστόσο, τροφοδοτώντας τις τάσεις αποσύνθεσης των ΑΝΕΛ, ο Καμμένος επιτέθηκε με ιδιαίτερα προσβλητικό τρόπο στους υπουργούς και στελέχη των ΑΝΕΛ που στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Οπως είπε, τώρα τελευταία «εμφανίστηκε μια καινούργια κατηγορία, οι «μακεδονοκλάστες», οι οποίοι μας προέκυψαν, αφού τους διορίσαμε – χωρίς να είναι καν βουλευτές – ακόμη και σε υπουργικούς θώκους, να μας κάνουν και κριτική». Δεν έμεινε μάλιστα σε αυτό, αλλά δεσμεύθηκε ότι «αυτοί οι τύποι» δεν έχουν κανένα λόγο πια στους ΑΝΕΛ. «Τελειώσανε, γιατί στην πλάτη μας πατήσανε και έγιναν τζάμπα μάγκες. Καλό ταξίδι» κατέληξε – δείχνοντας ουσιαστικά την έξοδο στον Τέρενς Κουίκ που την ίδια ώρα βρισκόταν σε διπλωματική αποστολή στην Αίγυπτο και απάντησε ότι ως υφυπουργός Εξωτερικών υπηρετεί «την εξωτερική πολιτική της πατρίδας μου, όπως τη χαράσσει ο Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή μας».