«Θα υπερασπιστώ τον Νίκο μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός μου». Τι εννοούσε ο «ποιητής» Ούλι Χένες με τη συγκεκριμένη φράση στην πρόσφατη συνέντευξή του στο «Κίκερ»; Το προφανές λέει, πως θα στηρίξει τον προπονητή της ομάδας του Μπάγερν. Για τον πρόεδρο του συλλόγου του «Mia san mia» δεν υπάρχουν ωστόσο προφανή. Το αίνιγμα Χένες πιθανόν να έχει σχέση με όλα όσα συνέβησαν την περσινή περίοδο όταν πέντε από την παλιά φρουρά των παικτών στασίασαν και απαίτησαν και πέτυχαν την απόλυση του Κάρλο Αντσελότι.

Στο βασίλειο της Δανιμαρκίας παρατηρούνται ξανά διαλυτικά φαινόμενα, τα οποία προφανώς προσπαθεί να προλάβει ο Χένες με το μήνυμά του, αφού ο Γιουπ Χάινκες έκανε σαφές πως τα μόνα τηλεφωνήματα που θα δέχεται στο εξής από την Μπάγερν θα είναι μόνο για ευχές.

Ο νέος θαμώνας της ηλεκτρικής καρέκλας, ο Κροάτης Νίκο Κόβατς, βρίσκεται αντιμέτωπος με κύμα αμφισβήτησης από την παλιά φρουρά, η οποία φυσικά ξεθάρρεψε μετά την ιστορία με τον Αντσελότι.

Οι λόγοι που ο Κόβατς θεωρείται «ανεπαρκής» είναι δύο: ο πρώτος έχει να κάνει με την προπόνηση. Πέρυσι το επιχείρημα που εναπόθεσαν οι πέντε στο τραπέζι του Χένες για να εκπαραθυρώσουν τον Αντσελότι ήταν η χαλαρή προπόνηση. Τώρα υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο. Η απαίτηση του Κόβατς να κάνουν είκοσι λεπτά ποδήλατο μετά την προπόνηση και τριάντα λεπτά μετά τους αγώνες με το αιτιολογικό της μείωσης των επιπέδων γαλακτικού οξέος για την πρόληψη τραυματισμών και υπερφόρτωσης έχει κάνει έξαλλες τις βεντέτες της Μπάγερν. «Θα συμμετάσχουμε στον Γύρο της Γαλλίας;» είναι η ατάκα που ακούγεται συνέχεια στις κατακόμβες της Ζέμπενερ Στράσε.

Ο δεύτερος λόγος είναι η τακτική. Ο Κροάτης έχει ρίξει όλο το βάρος στην άμυνα και οι παίκτες τον κατηγορούν πως δεν ασχολείται καθόλου με την επίθεση. Εχοντας συμπληρώσει τέσσερα παιχνίδια χωρίς νίκη, οι αμφισβητίες του ύψωσαν φωνή, με πρώτο τον Ματς Χούμελς.

Μετά την εντός έδρας ήττα με 3-0 από την Γκλάντμπαχ ο ηγέτης της άμυνας της Μπάγερν δήλωσε πως οι συμπαίκτες του κάλυπταν χώρους από τους οποίους δεν προέκυπταν κίνδυνοι, ενώ στην επίθεση δεν υπήρχε ψυχή για να δημιουργήσει ευκαιρίες.

Το Μεγάλο Λαρύγγι της Μπάγερν είπε στο ESPN: «Ο Κόβατς είναι καλός στο θέμα της φυσικής κατάστασης και στην οργάνωση της άμυνας, αλλά οι παίκτες περιμένουν λύσεις στην επίθεση. Ομως δεν παίρνουν τίποτα». Η ίδια πηγή ανέφερε πως τα μισά αποδυτήρια της ομάδας δεν είναι απολύτως σίγουρα για τις ικανότητες του Κόβατς ως προπονητή.

Μάχη γενεών

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, αφού, όπως στην Εθνική Γερμανίας, υπάρχει σε εξέλιξη μια μάχη γενεών. Στα δύσκολα ο Κόβατς εμπιστεύεται την παλιοσειρά Νόιερ, Ρόμπεν, Ριμπερί, Μίλερ αγνοώντας τους νεότερους οι οποίοι αναζητούν το χρώμα της σημαίας που θα υψώσουν κατά την ανταρσία τους. Δυσαρεστημένος είναι και ο Κολομβιανός Χάμες Ροντρίγκες, ο οποίος πέρυσι, επί ημερών Γιουπ Χάινκες, έμοιαζε με χορευτή στον αγωνιστικό χώρο.

Χαρακτηριστικό της διάσπασης που παρατηρείται ήταν η παρουσία τους στο Οκτόμπερφεστ την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την ήττα από την Γκλάντμπαχ.

Ο δημοσιογράφος του Sky Ούλι Κέλερ που βρέθηκε εκεί για τις ανάγκες του ρεπορτάζ παρατήρησε πως ο Λεβαντόφσκι και ο Τιάγκο έκαναν πως μιλούσαν στο κινητό και έκοψαν ρόδα μυρωμένα, ενώ ο Ζερόμ Μπόατενγκ έφυγε από την πλαϊνή πόρτα και σύντομα εξαφανίστηκε και η οικογένειά του.

Ποντάρουν στα ματς με την ΑΕΚ

Η ηγεσία της ομάδας, Χένες και Ρουμενίγκε, ελπίζει πως η ένταση που υποβόσκει εδώ και μερικές ημέρες θα εκτονωθεί στα δύο συνεχόμενα παιχνίδια με την ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το σημειώνουν και οι αναλυτές, με τη διευκρίνιση πως αν η Μπάγερν δεν καταφέρει να νικήσει ούτε την ΑΕΚ, τότε θα αρχίσουν τα βαυαρικά όργανα.

Ο Κόβατς φαίνεται πάντως συνειδητοποιημένος για το τι τον περιμένει, όσο κι αν ο Χένες κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις. «Γνωρίζω τους μηχανισμούς του ποδοσφαίρου και στην Μπουντεσλίγκα ξέρω πως ο χρόνος στην Μπάγερν είναι διαφορετικός».