Ο Καναδάς έγινε η πρώτη μεγάλη βιομηχανική χώρα, μέλος του G20, που νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ξεκινώντας ένα εθνικό πείραμα που παρακολουθούν με ενδιαφέρον πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, κυρίως για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία, τον νόμο και τη δημόσια ασφάλεια.

Σε όλη τη χώρα, καθώς τα κρατικά καταστήματα πώλησης κάνναβης άνοιγαν τις πόρτες τους, οι ουρές ήταν μεγάλες. Κάποιοι συνέκριναν τη στιγμή με το τέλος της ποταπαγόρευσης στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30. Η νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό. Πλέον, ο Καναδάς είναι η δεύτερη χώρα στον πλανήτη που νομιμοποιεί τη μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς μετά την Ουρουγουάη το 2013.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οκτώ πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη, ενώ κάποιες χώρες όπως η Ολλανδία και η Ισπανία έχουν αποποινικοποιήσει την χρήση και την κατοχή μαριχουάνας ή έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση της θεραπευτικής κάνναβης. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού στον Καναδά θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί από τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι θα προσέλθουν στις κάλπες εντός ενός έτους για να καταθέσουν την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση επέτρεψε σε κάθε επαρχία να οργανώσει μόνη της το εμπόριο της κάνναβης και κάθε περιοχή ακολούθησε τη δική της στρατηγική σε αυτή την επικερδή αγορά που αποτιμάται σε περίπου 6 δισ. καναδικά δολάρια (περίπου 4 δισ. ευρώ) ετησίως. Πάντως ακόμα τα επίσημα καταστήματα πώλησης είναι λίγα, γι’ αυτό και παρατηρήθηκαν ουρές, εκτιμούν αξιωματούχοι, ενώ οι ποσότητες που υπήρχαν –  οι οποίες ούτως ή άλλως δεν είναι μεγάλες – εξαντλήθηκαν γρήγορα.

Οι πολίτες φαίνεται να στηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης. «Ποτέ δεν έχω αισθανθεί τόσο υπερήφανος που είμαι Καναδός» δήλωσε ο 29χρονος Μάρκο Μπολιέ ενώ περίμενε με τους φίλους του να αγοράσουν κάνναβη στο Μόντρεαλ. «Ο Καναδάς είναι και πάλι προοδευτικός παγκόσμιος ηγέτης. Εχουμε δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους, φεμινισμό, δικαίωμα στην έκτρωση και τώρα μπορούμε να καπνίζουμε μαριχουάνα χωρίς να ανησυχούμε ότι θα μας συλλάβουν οι αστυνομικοί.

Ομως το μέτρο προκάλεσε την αντίδραση της συντηρητικής αντιπολίτευσης, που τις τελευταίες ημέρες έχει αυξήσει τις επιθέσεις για τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Οπως υποστηρίζουν οι αντίπαλοι του Τριντό, αλλά και γιατροί, το μέτρο εφαρμόστηκε εσπευσμένα και εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια. «Η νομιμοποίηση της κάνναβης είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στην κοινωνική πολιτική που έχει ζήσει η χώρα μας τα τελευταία 50 χρόνια» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Βρετανικής Κολομβίας Μάικ Φάρνγουορθ. «Πρόκειται για ένα χταπόδι με πολλά πλοκάμια και πολλούς άγνωστους παράγοντες. Δεν νομίζω ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει σκεφθεί όλες τις επιπτώσεις» τόνισε.

Ο Τζάστιν Τριντό υπεραμύνθηκε του μέτρου λέγοντας ότι υπήρξε προετοιμασία δύο ετών και υποστήριξε ότι η νομιμοποίηση θα επιτρέψει να περιοριστεί η πρόσβαση των εφήβων σε αυτήν την ναρκωτική ουσία και «να πάρουμε το χρήμα από τις τσέπες των εγκληματικών οργανώσεων».

Πάντως, το Χρηματιστήριο του Τορόντο αναμένεται ότι θα γιορτάσει τη νομιμοποίηση της κάνναβης, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές της εταιρείας Canopy Growth που ηγείται στην αγορά, για παράδειγμα, σημείωσαν άνοδο 448% σε έναν χρόνο και η αξία της χθες το βράδυ ανερχόταν σε 13,88 δισεκατομμύρια δολάρια.