Είναι δεδομένα μια άσκηση που η λύση της θα έχει μεγάλη σημασία στην «οικονομία» της επόμενης ειδικής διαδρομής για τον Ολυμπιακό. Ο τρόπος με τον οποίο ο Πέδρο Μαρτίνς θα καταφέρει να επαναφέρει τους 13 από τους 15 διεθνείς που έλειψαν από τον Ρέντη για περισσότερες από δέκα ημέρες. Για τον τρόπο που θα μπορέσει να ξεκουράσει όσους ταξίδεψαν ανά… τον κόσμο, αλλά και την ίδια στιγμή να ανοίξει την επτάδα αγώνων που έρχονται από την Κυριακή ώς τις 11 Νοεμβρίου με τον επιθυμητό τρόπο.

Τι φέρεται να έχει κατά νου ο Πορτογάλος; Το Μιλάνο, και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την αναμέτρηση με τη Μίλαν. Με δύο λόγια; Τον ανάποδο κύκλο του rotation. Να εμπιστευθεί την πρώτη αποστολή που υπάρχει στο πρόγραμμα, αυτή με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, ως επί το πλείστον σε ποδοσφαιριστές που δεν είχαν αυτό το διάστημα εθνικές υποχρεώσεις. Να ποντάρει σε εκείνους που ήταν στον Ρέντη, και δούλεψαν κανονικά πάνω στο δικό του πρόγραμμα προετοιμασίας.

Οχι, ακόμη δεν υπάρχει κάτι παραπάνω από ενδείξεις. Δεν έγινε κάποια δοκιμή χθες στου Ρέντη που να προκαλεί αυτή τη συζήτηση. Πρόκειται όμως για μια υπόθεση που απασχολεί το τεχνικό τιμ εδώ και καιρό. Για την ακρίβεια από τον τρόπο με τον οποίο επηρέασε η προηγούμενη «εθνική διακοπή» τον αγωνιστικό ρυθμό του Ολυμπιακού. Τότε υπήρχε ακόμη μια σειρά από ποδοσφαιριστές που δεν ήταν στο 100%, και ο κύκλος του rotation ήταν ακόμη μικρός. Πλέον αυτό άλλαξε. Και μάλιστα με τρόπο εμφατικό, όπως αποδείχθηκε από την εικόνα των Ερυθρόλευκων στο Μιλάνο. Εκεί όπου ο Μαρτίνς τόλμησε να παρουσιάσει μια εντεκάδα 100% διαφορετική σε σχέση με εκείνη που λίγες νύχτες νωρίτερα είχε αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη.

Οι χαφ

Πώς θα μπορούσαν όλα τα παραπάνω να έχουν μετάφραση στην εικόνα της Κυριακής, και την προσέγγιση της αναμέτρησης με τον ΟΦΗ; Από τους έξι κεντρικούς χαφ του Ολυμπιακού διαθέσιμοι είναι οι πέντε, μιας και ο διεθνής Φορτούνης είναι τιμωρημένος. Ο Νάτχο έχει επιστρέψει από την Εθνική Ισραήλ από τη Δευτέρα. Ο Γκιγέρμε και ο Τουρέ ήταν όλες τις μέρες κανονικά στου Ρέντη. Ο Μπουχαλάκης έκανε χθες την πρώτη προπόνηση και ο Καμαρά γύρισε από την άλλη άκρη του κόσμου! Από τη Ρουάντα στη Γουινέα και από εκεί χθες στην Ελλάδα. Από αυτή τη διαδικασία των κεντρικών χαφ λοιπόν καταλαβαίνει κανείς γιατί την Κυριακή στο Ηράκλειο μπορεί να δούμε το «τρίγωνο» του Σαν Σίρο. Με Γκιγιέρμε, Νάτχο και Τουρέ να ξεκινούν στο παιχνίδι.

Αυτές φυσικά δεν θα είναι οι μοναδικές αλλαγές. Ο Γκερέρο δεδομένα θα πάρει τη θέση του Χασάν που επέστρεψε τραυματίας. Ο Κούτρης μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι θα αντικαταστήσει τον Τσιμίκα που έπαιξε 180′ στα ματς του Nations League με την εθνική μας ομάδα. Ο Ναουέλ θα διεκδικήσει από Λάζαρο και Φετφατζίδη το ένα άκρο της επίθεσης. Οπως θα διεκδικήσει θέση στην 11άδα και ο Μιράντα, που ήταν ο μόνος κεντρικός αμυντικός αυτό το διάστημα που δεν έφυγε από του Ρέντη για λόγους… εθνικούς (όπως έκαναν δηλαδή οι Μεριά, Σισέ, Βούκοβιτς και Νικολάου).

Κάθε τρεις μέρες

Από την Κυριακή και ώς τις 11 Νοεμβρίου ο Ολυμπιακός θα αγωνίζεται κάθε τρεις μέρες. Είναι δεδομένο ότι θα τους χρειαστεί όλους. Με αυτή την σκέψη για την… ανάποδη λειτουργία του rotation ουσιαστικά άπαντες θα έχουν χρόνο «εναρμόνισης» με την ομάδα. Θυμίζουμε ότι σε μια εβδομάδα περιμένει η Ντουντελάνζ στο Λουξεμβούργο σε ένα καθοριστικό ματς για την απόπειρα πρόκρισης των Ερυθρολεύκων στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Εχει σημασία λοιπόν η ομάδα να είναι όπως πρέπει. Το ρόστερ που έχει στα χέρια του ο Πέδρο Μαρτίνς του δίνει τεράστιο πλεονέκτημα για αυτή τη διαχείριση. Μια ομάδα που ο 27ος είναι ο διεθνής με την Εθνική Κολομβίας Φελίπε Πάρντο. Στην πραγματικότητα η «δομή» του ρόστερ στον φετινό Ολυμπιακό, το βάθος των επιλογών, δεν παραπέμπουν σε ελληνική ομάδα. Ολο αυτό όμως απαιτεί μια διαχείριση προς όφελος της ομάδας. Είναι ένα εργαλείο που θα φέρει αποτελέσματα μόνο αν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Ο τρόπος προσέγγισης του Μαρτίνς δεδομένα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρων. Και έφερε αποτελέσματα, αν αναλογιστεί κανείς την εικόνα που είχε ο Ολυμπιακός στην τριλογία των διαδοχικών αναμετρήσεων με ΠΑΟΚ, Μίλαν και ΑΕΚ. Τα αποτελέσματα δεν τον δικαίωσαν αλλά αυτή είναι μια υπόθεση που προφανώς δεν περνά από τις επιλογές του προπονητή. Οι Ερυθρόλευκοι είδαν την τύχη να τους γυρίζει την πλάτη διαδοχικά. Αυτά όμως είναι… δανεικά. Οταν η εικόνα σου είναι αυτή που πρέπει τότε τα υπόλοιπα προφανώς και θα έρθουν…

Στους «μεγάλους» ο Μπουλάρι

Λέγεται Εμιλιάνο Μπουλάρι. Είναι γεννημένος τον Απρίλιο του 2001 και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των τμημάτων υποδομής του Ολυμπιακού. Ο 17χρονος σέντερ φορ που από χθες προπονείται με την πρώτη ομάδα των Ερυθρολεύκων ελέω… ειδικών συνθηκών, στην επίθεση. Βλέπετε, μετά τον γνωστό τραυματισμό του Αχμέντ Χασάν (θλάση), προστέθηκε στη λίστα τραυματιών και ο Δημήτρης Μάνος (χτύπησε στο χέρι του). Για να μη μείνει λοιπόν η ομάδα με έναν σέντερ φορ στην προπόνηση, ο Μαρτίνς επιστράτευσε τον Μπουλάρι. Οι επόμενες ημέρες και βασικά η αποκατάσταση του Μάνου θα δείξουν αν ο νεαρός θα βρεθεί και στην αποστολή του Ολυμπιακού για το ματς της Κυριακής στο Ηράκλειο, με τον ΟΦΗ.

Ο Χασάν από την άλλη αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τον τραυματισμό του: «Είμαι χαρούμενος για την πρόκριση στο Κόπα Αφρικα, όμως δυστυχώς τραυματίστηκα στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Θα γυρίσω σύντομα πιο δυνατός αν είναι θέλημα Θεού», έγραψε χαρακτηριστικά στο προφίλ του στο Instagram.