Σαφές μήνυμα προς την εκτελεστική εξουσία να σεβαστεί τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των λειτουργών της Θέμιδας αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που εκδόθηκε με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Ο τελευταίος, όπως είναι γνωστό, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε υπέρ της αναγκαιότητας να υπάρξουν φυλακίσεις ενόψει της προεκλογικής περιόδου, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική για καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη σχετικά με εκκαθάριση σημαντικών υποθέσεων που έχουν και πολιτικό πρόσημο.

Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος δεν άφησε αναπάντητα όσα είπε ο Πολάκης και σε χθεσινή ανακοίνωσή της, με αφορμή τις επίμαχες δηλώσεις του, εκφράζει ρητά και κατηγορηματικά «για μία ακόμα φορά τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας αποτελεί διαχρονικά και υποκριτικά για το πολιτικό σύστημα πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης».

Παράλληλα η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, προχωρά ένα βήμα παραπέρα και απευθυνόμενη προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης τους καλεί να πράξουν το αυτονόητο, δηλαδή να μη στέκονται με παρεμβατική διάθεση απέναντι στη Δικαιοσύνη αφήνοντας τους λειτουργούς της να εκπληρώσουν το συνταγματικό τους καθήκον ανεπηρέαστοι, κρίνοντας κάθε υπόθεση μόνο με βάση τον νόμο και τη συνείδησή τους. Κι αυτό γιατί, όπως έλεγαν πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης, «το μόνο που έχει ανάγκη η Δικαιοσύνη είναι να την αφήσουν ήσυχη και όλοι να σεβαστούν εμπράκτως και όχι μόνο στα κείμενα και τη θεωρία την ανεξαρτησία της, που αποτελεί και τη βάση για τη λειτουργία του κράτους δικαίου και δικλίδα ασφαλείας για το δημοκρατικό πολίτευμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η δικαστική εξουσία απευθύνει μήνυμα σεβασμού της θεμελιώδους αρχής της ανεξαρτησίας της έναντι της εκτελεστικής. Στο πρόσφατο παρελθόν, πολλές φορές δηλώσεις και τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων έχουν αποτελέσει «αιτία πολέμου» με τη δικαστική εξουσία.

Ετσι και τώρα, με αφορμή τις επίμαχες δηλώσεις Πολάκη, η Eνωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της καλεί όλους ανεξαιρέτως τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να παύσουν εφεξής να στέκονται με παρεμβατική διάθεση απέναντι στη Δικαιοσύνη και τους ανεπηρέαστους από πολιτικές σκοπιμότητες λειτουργούς της για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων  τους και να σεβαστούν και να θωρακίσουν έμπρακτα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της που αποτελεί δικλίδα ασφαλείας του πολιτεύματος.

Πάντως, αμετανόητος εμφανίστηκε (και) χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Πρέπει να επιταχύνει η Δικαιοσύνη, έχω άδικο;» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν φυλακίζει η κυβέρνηση, αλλά η Δικαιοσύνη».

Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε μάλιστα και ενδεικτικές περιπτώσεις «μεγάλων καθυστερήσεων» αναφερόμενος στις υποθέσεις Siemens, του Γιάννου Παπαντωνίου και τη δίωξη κατά Φρουζή, για τον οποίο επεσήμανε ότι «Φεβρουάριο ασκήθηκε δίωξη για τα παλιά και ακόμα δεν τον έχει καλέσει ο ανακριτής και μπορεί να τον προφυλακίσει».

Ο κύκλος της συζήτησης αναφορικά με τη Δικαιοσύνη έκλεισε με τον Πολάκη να υπενθυμίζει ότι «ήταν δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ» να τιμωρήσει όσους χρεοκόπησαν τη χώρα. «Κάποιοι έκλεψαν τα δισ. από την Υγεία και τα Εξοπλιστικά».