Τρία χρόνια μετά τη θέσπιση του νόμου που δίνει το δικαίωμα σε ισοβίτες, ανεξάρτητα από το έγκλημα που οδήγησε στην καταδίκη τους, να βγουν από τη φυλακή, εφόσον διαπιστωμένα έχουν αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%, ο πολυϊσοβίτης της 17Ν Σάββας Ξηρός ζητά να υπαχθεί στις ευεργετικές αυτές διατάξεις.

Ο Σάββας Ξηρός υπέβαλε ήδη αίτηση για την υφ’ όρον αποφυλάκισή του, στηριζόμενος στο άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα και επικαλούμενος το υψηλό ποσοστό αναπηρίας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη διάταξη προστέθηκε στον αποκαλούμενο νόμο Παρασκευόπουλου και δίνει το δικαίωμα να αποφυλακιστούν κρατούμενοι ισοβίτες, ανεξάρτητα από το αδίκημα που έχουν διαπράξει, όταν συμπληρώσουν ένα όριο πραγματικής έκτισης της ποινής τους, με την προϋπόθεση να έχουν αναπηρία άνω του 80%, με χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι ή κατ’ οίκον περιορισμός).

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συνήγορος του Σάββα Ξηρού, Αννυ Παπαρούσου, αναφέρεται στο γεγονός επισημαίνοντας ότι «ο Σάββας μετράει μέρες για την αποφυλάκιση». Υπέρ της αποφυλάκισής του τάχθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία είπε στη Βουλή ότι «είναι 90% ανάπηρος και δεν θα βλάψει την κοινωνία». Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, αναφέρθηκε στους κρατουμένους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν έχουν τη δυνατότητα περίθαλψης στις φυλακές. «Δεν μας ενδιαφέρουν αυτοί; Τους εξαιρούμε;» διερωτήθηκε, στηλιτεύοντας την πολιτική εκείνου «που θέλει την εξουσία απέναντι στους ανθρώπους και γι’ αυτό και διαλέγει κατηγορίες κρατουμένων που δεν πρέπει να ζουν, που θέλει να πάνε σε λευκά κελιά και να εξοντωθούν». Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης σχολίασε ότι η απόλυση υπό όρους δεν μπορεί να είναι αποσυνδεδεμένη από το παρελθόν του κρατουμένου και τα εγκλήματα που έχει διαπράξει, αλλά να προκύπτει κατόπιν συνολικής αξιολόγησής του.