Σκηνές γνώριμες μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ εκτυλίχθηκαν χθες σε σχολείο της Κριμαίας, όταν ένας 18χρονος σπουδαστής άρχισε να πυροβολεί συμμαθητές του, πριν βάλει τέλος στη ζωή του. Τουλάχιστον 19 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ένδειξη για το ποια θα μπορούσαν να ήταν τα κίνητρα που οδήγησαν τον Βλαντισλάβ Ροσλιακόφ να διαπράξει αυτή την επίθεση στο σχολείο της πόλης Κερτς. Οι Αρχές δεν αποκλείουν να υπήρχε και συνένοχος.

Τα περισσότερα θύματα είναι έφηβοι που υπέστησαν σοβαρά τραύματα από θραύσματα χειροβομδίδων και σφαίρες. Οι επιζώντες περιέγραψαν σκηνές χάους καθώς οι πανικόβλητοι μαθητές προσπαθούσαν να διαφύγουν από το κτίριο. Οπως λένε, η επίθεση ξεκίνησε με μια έκρηξη, την οποία ακολούθησαν και άλλες και κατόπιν καταιγιστικά πυρά.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη συνάντηση που είχε στο Σότσι με τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. «Πρόκειται σαφέστατα για εγκληματική ενέργεια. Θα ερευνήσουμε προσεκτικά τα κίνητρα» τόνισε.

Η διευθύντρια της σχολής Ολγα Γκρεμπενίκοβα περιέγραψε το αποτρόπαιο θέαμα που αντίκρισε όταν μπήκε στο κτίριο μετά την επίθεση. «Υπάρχουν πτώματα παντού, πτώματα παιδιών παντού. Ηταν μια πραγματική τρομοκρατική πράξη. Οι δράστες ανατίναξαν την αίθουσα υποδοχής, υπάρχουν τζάμια παντού» είπε μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Κατόπιν έτρεξαν εκτοξεύοντας κάποιου είδους εκρηκτικά και μετά πήγαν στον δεύτερο όροφο, πυροβολούσαν, άνοιγαν τις πόρτες των γραφείων και σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους».

Λίγα λεπτά μετά την επίθεση, ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση. Στο σημείο όπου βρίσκεται το σχολείο αναπτύχθηκαν στρατιώτες, ενώ οι Αρχές κάλεσαν τους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία για λόγους ασφάλειας. Ωστόσο, η Επιτροπή Ερευνών, η υπηρεσία που ερευνά τα σημαντικά εγκλήματα, διευκρίνισε ότι αντιμετωπίζει την υπόθεση ως μαζική δολοφονία και όχι ως τρομοκρατική ενέργεια.

Η 15χρονη μαθήτρια Αναστασία Γενσίνα είπε ότι βρισκόταν στις τουαλέτες του ισογείου με φίλες της όταν άκουσαν την έκρηξη. «Βγήκα έξω, υπήρχε σκόνη και καπνός. Δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε, είχα κουφαθεί. Ολοι άρχισαν να τρέχουν. Δεν ήξερα τι να κάνω. Τότε μας είπαν να βγούμε από το κτίριο περνώντας από το γυμναστήριο» είπε η νεαρή κοπέλα στο πρακτορείο Reuters. «Ολοι έτρεξαν εκεί. Είδα ένα κορίτσι πεσμένο κάτω. Ηταν κι ένα παιδί που το βοηθούσαν να περπατήσει γιατί δεν μπορούσε να μετακινηθεί μόνο του. Ο τοίχος ήταν γεμάτος με αίμα. Κατόπιν όλοι άρχισαν να σκαρφαλώνουν στον φράχτη ενώ ακούγονταν ακόμη εκρήξεις. Ολοι φοβούνταν. Εκλαιγαν» συνέχισε. Διασώστες που έφτασαν στο κολέγιο μέσα σε λίγα λεπτά μετέφεραν τους τραυματίες πάνω σε αυτοσχέδια φορεία έξω από το κτίριο, όπου τους παρέλαβαν ασθενοφόρα και λεωφορεία.

Ενας άλλος μαθητής, που είπε ότι ονομάζεται Σεργκέι, περιέγραψε ότι μόλις είχε βγει από το κτίριο στον δρόμο όταν σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη. Τραυματίστηκε στο πόδι από συντρίμμια. Κρύφτηκε σε ένα άλλο κτίριο και όταν τελείωσε η επίθεση μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. «Ηταν φριχτό. Εφερναν ανθρώπους αιμόφυρτους, κάποιοι δεν είχαν πλέον χέρια ή πόδια» περιέγραψε.