Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, η ιστορία της πιθανής αλλαγής ομοσπονδιακού προπονητή θα έχει ακόμα αρκετά επεισόδια. Η παραμονή του Μίχαελ Σκίμπε θα κριθεί στο Συμβούλιο της ΕΠΟ, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα. Παρά τη χθεσινή επίθεση στον προπονητή από τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Νίκο Βακάλη, η απόλυση του Γερμανού δεν μπορεί ακόμα να θεωρηθεί δεδομένη: ίσως αρχικά την πληρώσει κάποιος από τους συνεργάτες του. Δεν είναι επίσης καθόλου βέβαιο ότι θα τον διαδεχτεί ο Αγγελος Αναστασιάδης: για την πρόσληψη του έλληνα τεχνικού έχει κάποιες αντιρρήσεις και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βαγγέλης Γραμμένος, αλλά και ο υπεύθυνος Εθνικών Ομάδων Ζήσης Βρύζας. Ο Γραμμένος διστάζει γιατί φοβάται πως η πρόσληψη του Αναστασιάδη θα έχει ως αποτέλεσμα η εσωτερική αντιπολίτευση της ΕΠΟ να διαδίδει παντού πως «κάνει οτιδήποτε του ζητήσει ο ΠΑΟΚ». Αυτοί που γνωρίζουν καλά τα εσωτερικά της Ομοσπονδίας λένε πως ο Βακάλης γράφοντας στη γνωστή του ανάρτηση ότι «δεν πρέπει η πρόσληψη του νέου προπονητή να γίνει ευκαιρία για επίδειξη δύναμης» έκαψε τον Αγγελο. Τον οποίο πάντως δεν θέλει και ο Βρύζας.

Σάντος

Ποιον θέλει ο Βρύζας; Παντού και πάντα τον Φερνάντο Σάντος, μόνο που αυτός δεν είναι πια διαθέσιμος. Λέγεται λοιπόν ότι θα ζητήσει από τον πρώην ομοσπονδιακό (με τον οποίο είχε εξαιρετική συνεργασία τρία χρόνια στον ΠΑΟΚ) να του υποδείξει ένα πορτογάλο προπονητή ως διάδοχο του Σκίμπε και πως αυτός θα αναλάβει μετά τον Γερμανό. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται ο επόμενος να είναι ο Ρουμάνος Λάζλο Μπόλονι, πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ κι αυτός, που εδώ και καιρό δεν κρύβει ότι θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Πάντως αυτή τη φορά δεν θα ζητήσουν τη γνώμη των ποδοσφαιριστών για το τι θα κάνουν οι παράγοντες. Την προηγούμενη φορά που τη ζήτησαν, οι παίκτες πρότειναν την παραμονή του Σκίμπε. Κι ανάθεμα αν αγωνίστηκαν μια φορά με το απαραίτητο πάθος που θα δικαιολογούσε την προτίμησή τους στον κόουτς…

Ρέστης

Κατά τα άλλα ούτε χθες μπήκαν στον Παναθηναϊκό χρήματα από τη μεριά του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ και λογικά ο Ταϊλανδός δύσκολα θα βάλει χρήματα, αν δεν πάρει άδεια αγοράς μετοχών από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ωστόσο χθες είχαμε μια σοβαρή εξέλιξη στο ιδιοκτησιακό του ΠΑΟ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Συμβούλιο Εφετών παρέπεμψε σε δίκη για σωρεία κακουργηματικών πράξεων τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, που φέρεται ότι είναι ένας από τους χρηματοδότες του Ταϊλανδού. Κατηγορείται ότι υπήρξε ιθύνων νους σε τέσσερις περιπτώσεις εκβίασης πρώην συνεργατών του, αλλά και ότι τους έστελνε μηνύματα μέσω μπράβων του υποκόσμου, όταν δεν ήταν ευχαριστημένος με τις πράξεις τους. Μολονότι όλα όσα περιγράφονται στη δικογραφία είναι εντυπωσιακά, οφείλουμε να σεβαστούμε το κριτήριο της αθωότητας: κανείς δεν είναι ένοχος αν δεν υπάρξει δικαστική απόφαση. Ωστόσο η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου διδάσκει ότι αν έχεις προβλήματα με την ελληνική Δικαιοσύνη, την πιθανότητα αγοράς (μετοχών έστω) μιας ελληνικής ομάδας την εξετάζεις σοβαρά. Υπό αυτό το πρίσμα, αν ο Ρέστης είναι όντως πίσω από τον Παϊροτζ, μετά την προχθεσινή παραπομπή δεν αποκλείεται να υπάρχουν εξελίξεις, όσο κι αν ακούγεται παράξενο…

Φορτούνης

Δεν είναι παράξενο αντιθέτως ότι ο Κώστας Φορτούνης αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του στον αθλητικό δικαστή και δέχτηκε αδιαμαρτύρητα την τιμωρία του για την απρεπή συμπεριφορά του στο ΟΑΚΑ μετά το γκολ που σημείωσε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ο παίκτης του Ολυμπιακού είχε ζητήσει και συγγνώμη εδώ και λίγες μέρες: θα ήταν παράξενο να έκανε κάτι άλλο ενώπιον του αθλητικού δικαστή. Συμπαίκτες του στο ΟΑΚΑ μού λέγανε ότι αν ήθελε να υπερασπιστεί τον εαυτό του θα μπορούσε να πει διάφορα. Το βρίσιμο, μου λένε, που δέχτηκε αυτή τη φορά ήταν χωρίς προηγούμενο: το επέτρεπε η παρουσία ξένου διαιτητή που δεν καταλάβαινε ελληνικά. Τα δε μαρκαρίσματα κατά τη διάρκεια του ματς ήταν αυτή τη φορά πολύ σκληρά: ο παίκτης δεν κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία του. Και για αυτό ακριβώς, λέω εγώ, ζήτησε συγγνώμη. Γιατί για όλα αυτά ήταν προετοιμασμένος και δεν περίμενε σίγουρα τίποτα καλύτερο.

Προετοιμασμένος

Φυσικά ο Φορτούνης δεν γλίτωσε τη μία αγωνιστική της τιμωρίας, ωστόσο αναλαμβάνοντας την ευθύνη της πράξης του έδειξε μεταμέλεια – δύσκολα θα τον ξαναδούμε να κάνει κάτι ανάλογο. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει πριν από λίγες μέρες και ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ Αλέξανδρος Πασχαλάκης, που ξεσήκωσε προ μηνός την εξέδρα του ΟΦΗ με μια χειρονομία και ήταν τυχερός που αυτή αντέδρασε ψύχραιμα. Κι αυτός ζήτησε συγγνώμη και ευτυχώς: παλιότερα οι ποδοσφαιριστές σπάνια το έκαναν. Οι δικηγόροι τους πήγαιναν στον αθλητικό δικαστή κι έψαχναν δικαιολογίες απερίγραπτες. Αλλος έχει πει ότι έδειχνε απλά το σκορ σηκώνοντας επιδεικτικά το δάχτυλό του στην εξέδρα, άλλος ότι έδειχνε τον Θεό, άλλος ότι είπε κάτι διαφορετικό από αυτό που κατέγραψαν οι κάμερες. Η ανάληψη της ευθύνης είναι μια πρόοδος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γίνεται σε μια εποχή που η βωμολοχία και η χυδαιότητα έχουν γίνει χάρη στα social media ένα είδος modus vivendi του οπαδού. Καλό είναι οι παίκτες να διαφοροποιούνται από αυτό το τσουνάμι της βαρβαρότητας, να αντιδρούν ως άνθρωποι ξεχωριστοί.

Κάρτες

Στο μεταξύ με αφορμή την τιμωρία του Φορτούνη θυμήθηκα κάτι που έχει να κάνει με τον δανό διαιτητή Κριστόφερσεν, που είχε διευθύνει το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός αφήνοντας το παιχνίδι να γίνει πολύ σκληρό. Προχθές θυμήθηκε τις κάρτες του: στο ματς Σλοβενία – Κύπρος έβγαλε έξι κίτρινες κάρτες και τρεις κόκκινες, όλες για σκληρά μαρκαρίσματα! Δεν μου αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας, αλλά βλέποντας το ματς είναι να αναρωτιέσαι αν αυτός ο διαιτητής είναι ο ίδιος που άφησε τόσες κλωτσιές ατιμώρητες στο ΟΑΚΑ.

Ονομα

Τέλος, η ΚΕΔ έκανε γνωστό το όνομα του ξένου διαιτητή που θα διευθύνει το κυριακάτικο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Αρη και στον ΠΑΟΚ: είναι ο Ιταλός Ντανιέλ Ντόβερι. Είναι σαράντα ετών και μάλλον η εφετινή είναι η τελευταία χρονιά του. Κόλλησε στη δεύτερη κατηγορία της UEFA και δεν έγινε ποτέ διαιτητής Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στο Καμπιονάτο διευθύνει ματς από το 2011 και η πείρα δεν του λείπει. Είναι και σκληρό παιδί: το 2012, στη διάρκεια ενός ματς Νάπολι – Νοβάρα έβγαλε τον ώμο του, μπήκε στα αποδυτήρια, του έκαναν μια παυσίπονη ένεση και γύρισε και έπαιξε το παιχνίδι κανονικά.

Φαγητό

Φυσικά, όπως κι όλοι οι άλλοι ξένοι που έχουν διευθύνει φέτος ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, έχει τη φήμη του διαιτητή που βγάζει εύκολα κάρτες: αρκεί να μην έχει πάει για φαγητό την προηγουμένη με τον Τριτσώνη…