Από αποδιοπομπαίος τράγος, «θαρραλέος καινοτόμος». Η Γερμανία ηττήθηκε από τους Γάλλους με 2-1, ωστόσο ο προπονητής της Γιόαχιμ Λεβ κατάφερε να αλλάξει τη διεύθυνση του δυνατού βόρειου ανέμου που τον χτυπούσε αλύπητα και να λάβει προσωρινό συγχωροχάρτι από την ηγεσία της ομοσπονδίας και τον Τύπο.

Ο εκλέκτορας της Εθνικής Γερμανίας έριξε νερό στο κρασί του και χρησιμοποίησε πέντε νέους παίκτες εναντίον των παγκόσμιων πρωταθλητών, οι οποίοι απέδωσαν τα μέγιστα και στρίμωξαν στα σκοινιά τούς Μπλε.

«Η ήττα από τη Γαλλία θα προσφέρει λίγο αέρα στον Λεβ που δέχεται κριτική. Η γενναία απόφασή του για ανανέωση είναι ένα ωραίο σήμα για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν υπήρχε άλλωστε εναλλακτική λύση. Για το αν το παιχνίδι στο Παρίσι σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής στην Εθνική Γερμανίας απομένει να το δούμε», έγραψε το «Kicker».

Αν και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος υποβιβασμού της Γερμανίας από την 1η κατηγορία του Nations League, καθώς η Μάνσαφτ δεν έχει πετύχει ακόμα νίκη, ο Τύπος έκανε στροφή 180 μοιρών στην κριτική του στον Λεβ.

Το ZDF σημειώνει πως «ίσως οι αλλαγές να ήρθαν πολύ αργά. Ωστόσο, η Μάνσαφτ ίσως χρησιμοποιήσει το παιχνίδι εναντίον των παγκόσμιων πρωταθλητών ως σημείο αναφοράς. Κάτω υπό τεράστια πίεση, ο προπονητής συστήθηκε ως θαρραλέος καινοτόμος».  

Κακή χρονιά

Το 2018 είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της Εθνικής Γερμανίας. Για πρώτη φορά σε ένα ημερολογιακό έτος η άλλοτε πανίσχυρη γερμανική ομάδα υπέστη έξι ήττες. Η χρησιμοποίηση των νεαρών Κέρερ, Σίλε, Γκίντερ, Σανέ και Γκνάμπρι, που δικαίωσαν τους υπέρμαχους της ανανέωσης με την απόδοσή τους, έκανε ακόμα και τη συντηρητική και ιδιαίτερα αυστηρή στην κριτική της «Μπιλντ» να αναφωνήσει: «Αυτό είναι σχεδόν μια επανάσταση για τον Λεβ».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ράινχαρντ Γκρίντελ, που έδωσε μάχη για να παραμείνει ο Λεβ στη θέση του, αναθάρρησε: «Το κρίσιμο είναι η εξέλιξη της ομάδας. Μπορούμε να χτίσουμε στα όσα έδειξε σήμερα η νεανική ομάδα».

Στις δηλώσεις του ο Λεβ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα καθώς η ομάδα του ήταν σαφώς ανώτερη, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο όταν άνοιξε το σκορ και θα μπορούσε να προηγηθεί με 2-0.

Διευκρίνισε ωστόσο πως τις αλλαγές δεν τις έκανε υπό την πίεση του Τύπου, αλλά ήταν προγραμματισμένες στη μεταμουντιαλική εποχή. Την είδηση την άφησε προς το τέλος. Νόιερ, Χούμελς και Κρος θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της νέας Μάνσαφτ.