Λένε πως ήταν εκατό. Ολες επιλεγμένες μία προς μία, όπως προστάζει το άτυπο πρωτόκολλο των συντηρητικών του Ιράν για τις γυναίκες που θα εισέβαλλαν στο άβατο του ποδοσφαίρου.

Για πρώτη φορά ύστερα από τρεις δεκαετίες επετράπη σε γυναίκες να παρακολουθήσουν αγώνα της εθνικής ομάδας του Ιράν. Το βήμα ήταν μικρό και δειλό. Στο φιλικό παιχνίδι με τη Βολιβία στο στάδιο Αζάντι επετράπη η είσοδος σε περίπου 100 επιλεγμένες γυναίκες. Οι περισσότερες ήταν μέλη των οικογενειών των παικτών, υπάλληλοι της ιρανικής ομοσπονδίας, δημοσιογράφοι και μέλη της εθνικής ομάδας γυναικών του Ιράν.

«Είναι η αρχή μιας νέας εποχής» σχολίασε ο πορτογάλος εκλέκτορας του Ιράν Κάρλος Κεϊρός μετά τη νίκη της ομάδας του με 2-1.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Ο Τύπος υποδέχτηκε με θετικά σχόλια το γεγονός, όχι όμως και οι εκπρόσωποι του συντηρητισμού της χώρας, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει η ιρανική ομοσπονδία, το υπουργείο Αθλητισμού, ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Ο γενικός εισαγγελέας Μοχάμεντ Τζαφάρ Μονταζέρι δήλωσε πως δεν πρόκειται να επαναληφθεί η είσοδος στις γυναίκες στα στάδια «γιατί οδηγεί στην αμαρτία».

«Ημουν αντίθετος με την παρουσία των γυναικών στο στάδιο Αζάντι. Είμαστε μουσουλμανική χώρα, είμαστε μουσουλμάνοι. Θα ασχοληθούμε με οποιονδήποτε επίσημο που θέλει να επιτρέπει στις γυναίκες να μπαίνουν στα γήπεδα κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα» υποστήριξε ο Μονταζέρι. Για να προσθέσει: «Οταν μια γυναίκα πηγαίνει στο γήπεδο και βλέπει ημίγυμνος άνδρες με αθλητικές φανέλες, αυτό οδηγεί στην αμαρτία».

Ταμπού

Η απαγόρευση στις γυναίκες να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου επιβλήθηκε το 1979, κατά την Ισλαμική Επανάσταση.

Το πρώτο βήμα για να ανοίξουν οι πόρτες των γηπέδων στις Ιρανές έγινε στις 25 Ιουνίου, όταν επετράπη η είσοδός τους στο Αζάντι (σημαίνει «ελευθερία») για να παρακολουθήσουν από γιγαντοοθόνες το παιχνίδι της εθνικής τους ομάδας με την Πορτογαλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο μεγάλος αριθμός γυναικών του Κοινοβουλίου του Ιράν είχε προσκληθεί να παρακολουθήσει το παιχνίδι των προκριματικών του Μουντιάλ με αντίπαλο τη Συρία. Αργότερα επιβεβαιώθηκε πως τουλάχιστον μία γυναίκα ήταν ανάμεσα στους θεατές.

Στην αρχή του χρόνου το Ιράν είχε συλλάβει άγνωστο αριθμό γυναικών που προσπάθησαν να παρακολουθήσουν το ντέρμπι της Τεχεράνης ανάμεσα στην Εστεκλάλ και την Περσέπολις.

Μεταξύ των θεατών ήταν και ο επικεφαλής της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος, όπως ενημέρωσε ο ίδιος την επομένη, στο περιθώριο του αγώνα επισκέφτηκε τον πρόεδρο της χώρας Χασάν Ροχανί και του απηύθυνε έκκληση να εξετάσει το ζήτημα της εισόδου των γυναικών στα στάδια.

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθούν ανδρικούς αγώνες βόλεϊ και μπάσκετ, αλλά το ποδόσφαιρο παραμένει ταμπού.