Ο Πέτρος Μάνταλος είναι καταλυτικός ποδοσφαιριστής για τη λειτουργία της ΑΕΚ. Ο διεθνής μέσος είναι ένας παίκτης που κάνει τη διαφορά για τον Δικέφαλο στο γήπεδο, με την παρουσία του να είναι απαραίτητη για το σύνολο του Μαρίνου Ουζουνίδη. Ο τεχνικός της ΑΕΚ στηρίζει πολλά στον Μάνταλο για την επίτευξη των στόχων της ομάδας και είναι χαρακτηριστικό πως για τον αρχηγό της Ενωσης ο έλληνας τεχνικός έχει τρία διαφορετικά πλάνα προκειμένου να τον αξιοποιήσει.

Στα περισσότερα παιχνίδια ο Μάνταλος επιλέγεται ως αριστερός εξτρέμ, μια θέση όπου τον δοκίμασε για πρώτη φορά ο Μανόλο Χιμένεθ. Ο Μάνταλος έχει εξελιχθεί με τον καιρό και πλέον έχει αποδείξει πως μπορεί να αγωνιστεί με επιτυχία και εκεί. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως και στην Εθνική, συνήθως εκεί, τον βλέπουμε να αξιοποιείται. Δείγμα τού πόσο καλά μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτόν τον ρόλο.

Ωστόσο, ο Ουζουνίδης έχει στο μυαλό του την τοποθέτηση του Μάνταλου και στη φυσική του θέση. Εκείνη πίσω από τον φορ δηλαδή, που του επιτρέπει να απλώσει καλύτερα τις αρετές του στο γήπεδο. Ο αρχηγός της ΑΕΚ είναι ένας ποδοσφαιριστής που του αρέσει να έχει την μπάλα στα πόδια και να βρίσκεται κοντά στην περιοχή. Είτε για να εκτελέσει ο ίδιος είτε για να δημιουργήσει. Γι’ αυτό και ο Ουζουνίδης υπολογίζει τον Μάνταλο και για τη συγκεκριμένη θέση.

Βεβαίως στο μυαλό του τεχνικού του Δικεφάλου υπάρχει και ένας ακόμα ρόλος για τον Μάνταλο. Εκείνος του δεύτερου κεντρικού χαφ. Πρόκειται για μια επιλογή που μπορεί να μετατρέψει την ΑΕΚ σε μια φουλ επιθετική ομάδα και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία στον Ουζουνίδη να έχει στο ίδιο σχήμα τους Μπακασέτα, Μπογέ, Πόνσε και Λιβάγια, μαζί με τον Μάνταλο. Η εν λόγω σκέψη δεν αποκλείεται να γίνει πράξη σύντομα, κυρίως σε παιχνίδια για το πρωτάθλημα όπου η ΑΕΚ θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σφικτή άμυνα. Και η τοποθέτηση του Μάνταλου στα χαφ μπορεί να αποτελέσει τη λύση για να βρει η Ενωση πιο εύκολα διαδρόμους προς το αντίπαλο τέρμα.

Η Γουέστ Μπρομ και η ΑΕΚ

Στο φινάλε του καλοκαιριού η Γουέστ Μπρομ έκανε επίσημη πρόταση στην ΑΕΚ για την αγορά του Πέτρου Μάνταλου. Ωστόσο η απάντηση που εισέπραξε ήταν αρνητική. Η Ενωση δεν είχε την παραμικρή πρόθεση να χάσει τον αρχηγό της, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, και έτσι το ζήτημα έληξε άμεσα.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα Μέσα της Αγγλίας, η Γουέστ Μπρομ είναι πιθανό να επανέλθει τον Ιανουάριο για τον Μάνταλο. Μιας και ο διεθνής άσος δεν έχει πάψει να την ενδιαφέρει. Σε αυτό το ενδεχόμενο και από τη στιγμή που η ΑΕΚ καλυφθεί οικονομικά με μια υψηλή προσφορά, το όλο θέμα ενδεχομένως μπει σε άλλη βάση. Ειδικά, αν και από την πλευρά του παίκτη εκφραστεί η επιθυμία να αγωνιστεί στο εξωτερικό, και δη στην Αγγλία.

Προς το παρόν πάντως ο Μάνταλος παραμένει προσηλωμένος στην ΑΕΚ, προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα του όπως μπορεί για να πετύχει τους στόχους της. Κάνοντας, όπως συνηθίζει, πολλές και διαφορετικές δουλειές στο γήπεδο. Κάτι που αποτελεί άλλωστε το πιο χαρακτηριστικό αγωνιστικό του γνώρισμα και που τον έχει καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους έλληνες ποδοσφαιριστές της γενιάς του. Τόσο για την ΑΕΚ όσο και για την εθνική ομάδα. Γι’ αυτό και η απουσία του είναι εμφανής και από τις δύο, όπως συνέβη το διάστημα που προηγήθηκε.

Τρία προβλήματα

Με τρία προβλήματα συνεχίζεται η προετοιμασία της ΑΕΚ για το παιχνίδι του Σαββάτου με τον Απόλλωνα. Οι Γιαννιώτας, Αλμπάνης και Οικονόμου δεν έχουν καταφέρει να μπουν σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης και έτσι δεν υπολογίζονται από τον Μαρίνο Ουζουνίδη για το παιχνίδι που έρχεται.