Στην εγκληματολογία περιγράφεται λιτά, αλλά με σαφήνεια: «Διά της μεθόδου της απασχολήσεως». Πρόκειται «για τη μέθοδο των κακοποιών να περισπούν τη προσοχή του θύματος σε άσχετο ζήτημα, ώστε επωφελούμενοι την έλλειψη προσοχής του να πετυχαίνουν τον σκοπό τους, δηλαδή συνήθως την κλοπή του πορτοφολιού του». Φρέσκο παράδειγμα που σπαρταράει. Η δήθεν διαφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων για το Μακεδονικό. Την ίδια ώρα, η είδηση ότι σύμφωνα με την Eurostat 34,8% του πληθυσμού (3,7 εκατ. άνθρωποι) βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού περνάει στο ντούκου. Αν οι μικροαπατεώνες χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα, στον ΣΥΡΙΖΑ τη μέθοδο «διά της απασχολήσεως» την έχουν αναγάγει σε επιστήμη.

Πρόκειται περί Καθηγητών του είδους. Εξπέρ. Να δημιουργούν τεχνητά θέματα που προκαλούν θόρυβο για να αποσπούν την προσοχή της κοινής γνώμης.

Φασαρία

Να αλλάζουν την ατζέντα. Ενώ την ίδια ώρα κλέβουν τα πορτοφόλια, μέσω των περικοπών και της φορολογίας. Ιδού μια σειρά από παραδείγματα της μεθόδου «της απασχολήσεως» στην πράξη:

– Ανοίγει ο Κοντονής το θέμα περί κομμουνισμού και φασισμού. Τσιμπάει ο Αδωνις, κρατάει η κουβέντα καμιά εικοσαριά μέρες.

– Μιλάει ο Μπαλτάς «περί αριστείας και σημαίας», δίνουν μάχη περί του αντιθέτου στην αντιπολίτευση.

– Νομοθετική παρέμβαση για «αλλαγή ταυτότητας φύλλου στα 15», πόλεμος στη Βουλή και στα κανάλια.

– Τίθεται θέμα να καταργηθεί η προσευχή στα σχολεία, μία ακόμα αφορμή για φασαρία.

– Δέχεται στου Μαξίμου ο Τσιπρας τον Αμίρ, του δίνει μία ελληνική σημαία, πέφτουνε όλοι απάνω με τα μούτρα.

– Δίνουν άδειες στον Κουφοντίνα και ξεσπάει πόλεμος.

– Φέρνουν τον Ερντογάν στην Αθήνα κι η κουβέντα γυρίζει στο 1922 και στη Συνθήκη της Λωζάννης.

– Με τις διακοπές του πρωταθλήματος και τις απειλές για Grexit κερδίζουν κατά καιρούς χρόνο.

– Η αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ήταν μία ακόμα αφορμή για να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα.

– Επόμενος λαγός από το καπέλο η Novartis.

– Eφανίζεται ξαφνικά το Σκοπιανό και αναβιώνει η δεκαετία του ’90.

– Τελευταίο κόλπο οι δήθεν διαφωνίες και τριγμοί στη συγκυβέρνηση με αφορμή το Μακεδονικό. Με τον Καμμένο να πουλάει το παραμύθι του υπερπατριώτη και τον Αλέξη να αγωνίζεται για να κρατήσει τα μπόσικα.

Παραμύθι

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος έχει επιτευχθεί και στο 100% μάλιστα. Ουδείς ασχολείται με την καθημερινότητα και τα πραγματικά προβλήματα. Η κουβέντα γίνεται για την ταυτότητα φύλου, τον Κουφοντίνα, τον Ερντογάν, τη Νοvartis, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση βουτάει πορτοφόλια: μαχαίρι στα οικογενειακά επιδόματα και στο ΕΚΑΣ. Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη πάνω από 500 ευρώ. Συντάξεις χηρείας έγιναν επίδομα των 360 ευρώ. Τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και τρέχουν από τη μία ρύθμιση στην άλλη. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην 116η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανάμεσα σε Μπανγκλαντές και Νιγηρία. Ποιος συζητάει για όλα αυτά; Η κουβέντα γίνεται για τις ενδοκυβερνητικές κόντρες. Σαν τους παπατζήδες της οδού Αθηνάς, που δημιουργούν τεχνητούς καβγάδες μεταξύ τους όταν έρχεται η ώρα να πάρουν τα λεφτά και να φύγουν. Τσίπρας – Κοτζιάς άλλωστε δεν διαφώνησαν για θέματα αρχών. Για το πάπλωμα έγινε ο καβγάς. Για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ.