«Ηταν από εκείνες τις νύχτες για τις οποίες λες «Ημουν κι εγώ εκεί». Ισως αποδειχθεί πιο σημαντική σε βάθος χρόνου από τις νίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας για όλα όσα απέδειξε η Αγγλία στον εαυτό της και για όσα έμαθε ο Σάουθγκεϊτ για τους παίκτες του. Τώρα ακολουθεί το πιο δύσκολο κομμάτι – να αποδείξουν πως αυτός είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».

Στην ανάλυσή του για το BBC ο δημοσιογράφος Φιλ ΜακΝάλτι προσπαθεί να τοποθετήσει τη σπουδαία νίκη των Τριών Λιονταριών επί της Ισπανίας στη Σεβίλλη με 3-2 στη σωστή της διάσταση, για να προλάβει τις συνηθισμένες υπερβολές των Αγγλων.

Στη μεταμουντιαλική περίοδο η ομάδα του Σάουθγκεϊτ έδειξε σημάδια κάμψης, ενώ η κριτική βρήκε στόχο τους επιθετικούς, κυρίως μετά τη λευκή ισοπαλία με την Κροατία. «Για νέα ομάδα η ώριμη εμφάνισή της ήταν εντυπωσιακή, αντιστάθηκε στην πίεση και πρέπει να είναι υπερήφανη» υπογράμμισε ο εκλέκτορας των Τριών Λιονταριών. Τα εύσημα πήρε βέβαια η επιθετική τριπλέτα.

Ο Στέρλινγκ έβαλε τέλος στην ανομβρία των 1.102 ημερών με την Εθνική σημειώνοντας δύο γκολ. Ο Χάρι Κέιν, ο καλύτερος παίκτης του αγώνα σύμφωνα με τους Ισπανούς, μοίρασε δύο ασίστ. Και ο Ράσφορντ έδειξε πως ανήκει στην ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η επιμονή του Σάουθγκεϊτ σε έναν επιθετικό που είχε να πετύχει γκολ τρία χρόνια είναι ασφαλώς άξια συγχαρητηρίων. «Δεν είμαι αυτός που πρέπει να πάρει τα εύσημα. Το μόνο πράγμα που είχα πει είναι πως μόλις σκοράρει θα πετύχει γρήγορα κι άλλο γκολ και το κατάφερε τόσο σύντομα» εξηγεί ο προπονητής των Τριών Λιονταριών.

Η Αγγλία έβαλε τέλος στο σερί 38 αγώνων των Ισπανών χωρίς ήττα στην έδρα τους. Η τελευταία φορά που είχαν ηττηθεί ήταν στις 7 Ιουνίου 2003 στη Σαραγόσα με 1-0 από την εθνική μας ομάδα. Τα τρία γκολ που δέχθηκε η Φούρια Ρόχα στο ημίχρονο (0-3) αποτελούν αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της.

Η αντίδραση του Λουίς Ενρίκε στην πρώτη ήττα του ως ομοσπονδιακού προπονητή της Ισπανίας, κυρίως για τον τρόπο που επιτεύχθηκε, ήταν η αναμενόμενη.

«Θα ήταν φυσιολογικό αν είχα σκοτώσει τους παίκτες μου στο ημίχρονο», είπε μεταξύ αστείου και – πολύ – σοβαρού. «Το πρώτο ημίχρονο ήταν φρικτό. Πηγαίναμε αργά στα μαρκαρίσματα και το πρώτο γκολ μάς σκότωσε. Κάναμε τόσα πολλά ατομικά λάθη».

Ο Νταβίντ ντε Χέα που διεκδικεί νέο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ξανά αόρατος. Τρία σουτ του έκαναν οι Αγγλοι, τρία γκολ δέχτηκε. Ο Σέρχιο Ράμος ξαναχτύπησε, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Η κάμερα τον συνέλαβε να πηγαίνει να πατά το πόδι του πεσμένου στον αγωνιστικό χώρο Στέρλινγκ προκαλώντας τσουνάμι σχολίων στα social media. Ο ισπανικός Τύπος έκανε αναφορά σε «Batacazo» και «Σπασμένη μαγεία». Οι Ισπανοί πάντως με νίκη στο επόμενο παιχνίδι τους με τους Κροάτες εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στο πρώτο Φάιναλ Φορ του Nations League.