Προ ημερών δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, βάσει του οποίου οι φοιτητές δεν πρέπει να χειροδικούν κατά των καθηγητών τους, αφού αυτοί δεν εκπροσωπούν το κεφάλαιο. Οσον αφορά δε στις καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων, οι πρυτανικές αρχές θα μπορούν να βρίσκουν χώρους εγκατάστασης των συλλογικοτήτων – καταληψιών, ώστε αυτές να μην είναι ανεξέλεγκτες.

Ο Ρουβίκωνας, ως συλλογικότητα που έχει τύχει πλήρους κάλυψης από την παρούσα κυβέρνηση, μερίμνησε να εφαρμόσει πρώτη την παρότρυνση του πορίσματος Παρασκευόπουλου. Κατέλαβε αυτοδικαίως χώρο στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Η Σύγκλητος συνεδρίασε, τα μέλη της εγκλωβίστηκαν επί ώρες από «φοιτητές» και τελικώς αποφάσισε να ζητήσει από τον Ρουβίκωνα να αποχωρήσει. Φυσικά ουδείς αναμένει από τον Ρουβίκωνα να ανταποκριθεί θετικά στην έκκληση της Συγκλήτου. Ούτε και από την κυβέρνηση να προστρέξει στην εκδίωξη των «ανώριμων παιδιών», όπως τους είχε χαρακτηρίσει προ καιρού πρώην υπουργός της κυβέρνησης. Ηδη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «φοιτητικές διαδικασίες» την ομηρεία των μελών της Συγκλήτου από άτομα, που απαιτούσαν να μην υπάρξει απόφαση κατά της παράνομης κατάληψης. Εκ του ασφαλούς φυσικά, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει νομοθετικά να μην είναι δυνατή η παρέμβαση της πολιτείας για την αποτροπή ή καταστολή μη σύννομων πράξεων στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Θυμήθηκα έτσι την άποψη του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΔΠΘ και νυν υπουργού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Γιώργου Κατρούγκαλου στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη (Mega Channel) το 2011, όταν αναφερθήκαμε στην τούρτα που εκτοξεύτηκε εναντίον μου στο γραφείο του πρύτανη από 12 κουκουλοφόρους το 2008. «Μερικοί εκφράζονται με λόγια και άλλοι με πράξεις, ασκώντας το συνταγματικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας» μας πληροφόρησε – χωρίς αιδώ – ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Με αυτούς μάς ζητούν κάποιοι να συνεργαστούμε στη δημιουργία του «Προοδευτικού Μετώπου ενάντια στην επάρατη Δεξιά». Παραβλέποντας για τους δικούς του λόγους ο καθένας ότι η επάνοδος της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης, σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών, ανόρθωσης του Εκπαιδευτικού Συστήματος και επαναφοράς στο προσκήνιο του τριπτύχου Αριστεία – Αξιολόγηση – Αξιοκρατία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον από τη σύμπραξη των δυνάμεων του Δημοκρατικού Τόξου. Και από αυτό έχει αποβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αποκλειστικά δική του ευθύνη και επιλογή.

Και κάτι τελευταίο. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, οι πυλώνες της Δημοκρατίας είναι η Ηθική και η Δικαιοσύνη. Αυτές εδραιώνονται μόνον με την ανάπτυξη κριτικής σκέψης εκ μέρους των πολιτών, η οποία θα καλλιεργηθεί με την Παιδεία. Αυτήν μερίμνησαν να χτυπήσουν και ισοπεδώσουν οι φωστήρες υπουργοί παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου η Αριστεία είναι ρετσινιά, ενώ η Αξιολόγηση είναι αντιδημοκρατικό μέτρο.

Ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης είναι πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης