Τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον για τον αναρχικό χώρο έχει μετατοπιστεί στην ομάδα του Ρουβίκωνα, λόγω και της επικοινωνιακής τακτικής των μελών του. Ομως, αυτή η προσέγγιση είναι περιοριστική και αφήνει εκτός πεδίου συζήτησης τη μεγάλη εικόνα που αφορά τη γενικότερη κινητοποίηση στον χώρο του αναρχισμού και της Ακροαριστεράς, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγει σε μικρής και μεσαίας κλίμακας βία. Η μαζική επίθεση κατά του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας από περίπου πενήντα κουκουλοφόρους, οι οποίοι έριξαν μεγάλο αριθμό βομβών μολότοφ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών, αποτυπώνει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος της βίας και της ριζοσπαστικοποίησης μερίδας νέων ανθρώπων.

Το 2008 υπήρξε μία βαθιά τομή στο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την ασφάλεια. Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν το γεγονός – καταλύτης που ριζοσπαστικοποίησε μία μεγάλη ομάδα νέων ανθρώπων, οι οποίοι είτε ενεργοποιήθηκαν σε οργανώσεις (Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς κ.ά.) είτε δρουν μεμονωμένα στο πλαίσιο του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι άνθρωποι που μπήκαν με αυτό τον τρόπο, μέσα από τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, στην κινηματική δράση έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους παραδοσιακούς αναρχικούς. Ενα σημαντικό στοιχείο που έχει αποκτήσει πλέον μόνιμο χαρακτήρα είναι η στοχοποίηση της εχθρότητας κατά του κράτους στο πρόσωπο των αστυνομικών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι αστυνομικοί έχουν στοχοποιηθεί και έχουν δεχθεί επιθέσεις και στο πλαίσιο της συνεργασίας των τρομοκρατικών οργανώσεων με το οργανωμένο έγκλημα.

Στη γενικότερη αυτή προβληματική κατάσταση πρέπει να προστεθεί και η κατάσταση στα πανεπιστήμια με τις καταλήψεις, τη βία και τις επιθέσεις κατά καθηγητών, τη στοχοποίηση φοιτητών από αντίθετες παρατάξεις, αλλά και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας. Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι και η πρωτοβουλία του Ρουβίκωνα να ανοίξει γραφεία σε διάφορα πανεπιστήμια της χώρας, με την αρχή να γίνεται στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Η κρισιμότητα της κατάστασης στα πανεπιστήμια αποτυπώνεται με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο από την ομηρεία των καθηγητών, ώστε να μην υπάρξει απόφαση αποχώρησης του Ρουβίκωνα από τη Φιλοσοφική Σχολή. Η διείσδυση αναρχικών ομάδων και κυρίως του Ρουβίκωνα στα πανεπιστήμια θα προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου ριζοσπαστικοποίηση νέων ανθρώπων.

Η επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας λόγω της έντασης και του αριθμού των συμμετεχόντων μπορεί να σοκάρει, αλλά δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, καθώς δεν πρόκειται περί ενός αποσπασματικού γεγονότος. Τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις στο ΑΤ Εξαρχείων, αλλά και στη διμοιρία της Αστυνομίας που βρίσκεται πλησίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Η κλιμάκωση όμως αυτής της επίθεσης πρέπει να μας ανησυχεί. Σε ένα γενικότερο κλίμα βίαιων ξεσπασμάτων και μιας ευρύτερης αίσθησης ανομίας η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει. Η πολιτεία πρέπει να δει άμεσα και επιτακτικά το ζήτημα της επιβολής του νόμου και την αντιμετώπιση της βίας κάθε μορφής και έντασης, χωρίς αστερίσκους και δικαιολογίες για καλή και κακή βία. Στον πυρήνα του κράτους βρίσκεται η επιβολή του νόμου και η προστασία των πολιτών, το δικαίωμα δηλαδή στην ασφάλεια.